A Magyar Kultúra Napja – Magyarországi és határon túli rendezvények és események VI.

Csete Ildikó textilművész kiállítása a Párbeszéd Házában
Csete Ildikó textilművész munkáit bemutató kiállítás nyílik szerdán, a magyar kultúra napján a budapesti Párbeszéd Házában.

A február 21-ig látogatható, „Nyelvében él a nemzet” című tárlaton egyebek mellett nyelvemlék-textiljei, a Halotti beszéd és könyörgés, az Ómagyar Mária-siralom, a Pannon-tengeri töredék című alkotások és Petőfi-portrék láthatók – közölték a szervezők az MTI-vel.

A kiállítást megnyitó Sulyok Miklós művészettörténész szerint Csete Ildikó „nem individualista, hanem közösségi jeleket használ, nem magánmitológiát épít, hanem egy közösség, a nemzet közös mitológiáját kutatja”.

A művészettörténész úgy fogalmazott, hogy Csete Ildikó utóbbi évtizedben készült munkái „textilművészeti méretekben monumentális újraírások”, az Ómagyar Mária-siralom, a Szent István intelmei, a Halotti beszéd és könyörgés – korábbi műveivel és iparművészeti tárgyaival ellentétben – funkciótlanok. Ennek ellenére „betöltik a mindennél fontosabb szellemi rendeltetést, továbbörökítik hagyományunkat. Művészetének tárgya tehát konkrét és átvitt értelemben is a magyar civilizáció öröksége”.

A kiállítás megnyitója előtt, 17 órától a Kodály Zoltán Férfikar ad koncertet a Józsefvárosi Galéria és Rendezvényközpont szervezésében.

Kolostorok kincseiből nyílik kiállítás Szegeden
Bűn- és erénytálakat, titkos pecsétet, griffmadárral díszített övcsatot és több száz éves gyerekrajzokkal telikarcolt burkolólapot is bemutatnak a Kolostorok kincsei című kiállításon, amely a magyar kultúra napja alkalmából nyílik szerdán a szegedi Móra-múzeum helytörténeti kiállítóhelyén, a Fekete házban – közölte Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense.

Az interaktív tárlaton az érdeklődők közel százötven tárgyat tekinthetnek meg, amelyek a Bugacpusztán a 12-13. században állt Pétermonostor korába repítik vissza a látogatókat.

A vallási élet emlékei között az érdeklődők találkozhatnak kézmosóként használt bűn- és erénytálakkal, aranyozással és zománcberakásokkal díszített értékes körmeneti keresztekkel és rózsaablak-rekonstrukcióval is. A látogatók egy középkori kolostor kerengőjében sétálhatnak, valamint burkolólapokat és padlótéglákat is megtekinthetnek, amelyekbe malomjátékot és különböző gyerekrajzokat karcoltak évszázadokkal ezelőtt.

A mindennapi használati tárgyak között bemutatják az egykori Setonis mester titkos pecsétjét, egy rovásírással ellátott feliratos gyűrűt, egy díszes griffmadaras övcsatot, s különböző Árpád-kori fegyvereket, edényeket, lószerszámokat és munkaeszközöket. A tárlaton egy téglakripta-rekonstrukciót is látható, melyben egy csontvázat helyeztek el a múzeum szakemberei.

A kecskeméti Katona József Múzeum rendezte kiállítást interaktív elemek színesítik: egy digitális installációs technikával bárki bejárhat egy középkori monostort. Emellett régészeti homokozó és malomjáték várja a legkisebbeket a Fekete házban.

Megemlékezés és múzeumi programok Debrecenben
A debreceni Kölcsey Központban megemlékezéssel készülnek a magyar kultúra napjára, míg a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban filmvetítés és tárlatvezetés várja a látogatókat.

A Kölcsey Központban rendezendő szerdai ünnepségen bemutatják Kölcsey Ferenc eredeti kéziratban őrzött végrendeletét a Déri Múzeum gyűjteményéből, illetve az álmosdi Kölcsey Emlékház fotóit. Az eseményen jelen lesz és megemlékezik Fáy Péter, Kölcsey Ferenc egyenesági rokona is.

A Modemben kedden a svéd Tomas Alfredson Engedj be! című filmjét vetítik, amely a 2008-as Torontói Nemzetközi Filmfesztivál legjobb idegen nyelvű filmjének díját nyerte el. Szerdán a magyar kultúra napja alkalmából a Modem kiállításai féláron látogathatók, csütörtökön pedig a magyar képzőművészeti élet „tabudöntögető fenegyereke”, Kis Róka Csaba tart tárlatvezetést a Halálos természet című kiállításon.

Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
Versmondó versennyel, könyvbemutatókkal és ünnepségekkel emlékeznek meg a magyar kultúra napjáról szerdán Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településén.

Ebből az alkalomból délután két órakor a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kamaratermébe várják azokat a fiatalokat és idősebbeket, akik szeretnék kedvenc verseiket elmondani vagy felolvasni. A maximum öt perc hosszú költemények akár saját szerelmes versek is lehetnek – közölte az intézmény az MTI-vel.

A nyíregyházi önkormányzat központi ünnepsége este öt órakor kezdődik, az eseményen ünnepi beszédet mond Petneházy Attila képviselő és Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színművész. A Kodály Zoltán Általános Iskolában megtartandó műsor keretében a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar Kodály Zoltán Fölszállott a páva – változatok magyar népdalra című művét adja elő, vezényel Bartal László, a Magyar Állami Operaház karmestere.

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium rendhagyó módon tiszteleg a nemzeti kulturális értékek előtt, az iskola tanárai és növendékei Tóth Sándor, a Nyíri Honvéd Egyesület elnökének kutatómunkájának jóvoltából ezen a napon emléktáblát avatnak a gimnáziumból indult, időközben világhírnévre szert tett képzőművészek emlékére. Az ünnepség keretében nyílik meg az az egynapos kiállítás, ahol Kastaly István, Tarr László Barzó Endre és Fiedler Ferenc eredeti alkotásait tekintheti meg a közönség.

Nagykállóban szintén városi ünnepség keretében emlékeznek meg a Himnusz születéséről, átadják az Ámos Imre-, a Korányi Frigyes- és a Nagykálló Kultúrájáért díjakat. Nyírbátorban Komiszár János festőművész és Egri László költő közös, Látható költészet című kiállítását nyitják meg a Kulturális Központ aulájában délután fél öttől.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:

A Magyar Kultúra Napja – Magyarországi és határon túli rendezvények és események V.

A Magyar Kultúra Napja – Magyarországi és határon túli rendezvények és események IV.

A Magyar Kultúra Napja – Magyarországi és határon túli rendezvények és események III.

A magyar kultúra napja – Vendégünk Nagyvárad

A Magyar Kultúra Napja – Magyarországi és határon túli rendezvények és események II.

A Magyar Kultúra Napja – Magyarországi és határon túli rendezvények és események I.