Két premier két nap alatt a miskolci teátrumban

Ibsen-darab premierjével zárja januárt és Csehov-mű bemutatójával nyitja februárt a Miskolci Nemzeti Színház: a norvég drámaíró Rosmersholm című színműve január 31-én, az orosz szerző Sirály című drámája február 1-jén kerül színre.

Szőcs Artur, az Ibsen-darab rendezője a színház keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: három éve foglalkozik a mű megrendezésével, erre most adódott alkalma. Ez a darab nagyon alkalmas arra, hogy „kérdéseket tegyek fel magamnak, a nézőknek” – mondta, hozzátéve: a mű a 19. század végén játszódik, de minden mondata olyan, mintha azóta nem telt volna el százvalahány év.

A rendező kifejtette: a darabot végigkíséri a politikai nézetek összecsapása, „efölött pedig Ibsen zsenialitása” áll, hogy mindezt krimibe öltötte. Most, hogy Magyarország választás előtt áll, „minden mondata üvölt a darabnak” – tette hozzá, megjegyezve: a műben érzelmek, indulatok csapnak össze, nem csak politikai szinten.

A szerepekben Zayzon Zsoltot, Bohoczki Sárát, Gáspár Tibort, Bősze Györgyöt, Gyuriska Jánost és Molnár Annát láthatja a közönség.

Csehov Sirály című darabjáról Rusznyák Gábor rendező azt mondta: bár a Miskolci Nemzeti Színház mostani évadjában ez a második Sirály, a közönség ugyanakkor nem azt kapja, mint a korábbiban, amelyet Kiss Csaba, a teátrum igazgatója állított színre.

Kiss Csaba korábban azt mondta: a magyar színházi életben jószerivel páratlan a miskolci színház kezdeményezése: egy színházban egy évadon belül kétszer, két fordításban, két rendezésben és két különböző szereposztásban mutatják be Csehov egyik legmélyebb és legszebb drámáját.

A február elsejei bemutatóról szólva Rusznyák Gábor azt mondta: sokan kíváncsiak arra, hogy ugyanazt a darabot más-más színészek, rendezők hogyan gondolják. Nyilvánvalóak lesznek átfedések a két darab között, de ez más lesz – jegyezte meg.

A Rusznyák-féle Sirály darab főbb szereplői Vándor Éva, Máhr Ági, Kocsis Pál, Görög László és Czakó Julianna.

Forrás: MTI