Varázslatos szegedi mesepapucsok / Szebbnél szebb mesék születtek a szegedi papucsról

Átadták a Szegedi Papucsért Alapítvány és a Kövér Béla Bábszínház második alkalommal meghirdetett papucsmeseíró-pályázatának díjait. Az általános iskola 4-8. osztályosainak szóló meseíró-pályázatra 18 mese született a szegedi papucsról, a díjakat április 27-én ünnepélyes körülmények között adták át. A fődíj egy méretre készülő valódi szegedi papucs.

Papucsmesék díjkiosztó 1. Szögi Csaba, Kiss Ágnes és Novák Norton fődijas – Fotó: Kellerami Fotóesszé (Keller Annamária)

A Szegedi Papucsért Alapítvány és a Kövér Béla Bábszínház közös pályázatának célja az volt, hogy a fiatalabb korosztály figyelmét is ráirányítsák a páratlan szegedi kincsre, amely a magyar hagyományos kultúra kiemelkedő értéke. A pályázatra az általános iskola 4-8. osztályos tanulói jelentkezhettek meséikkel, a pályázatnak mindössze egyetlen tartalmi megkötése volt, hogy a mesék a szegedi papucsról szóljanak.

Papucsmesék díjkiosztó – Fotó: Kellerami Fotóesszé (Keller Annamária)

A beérkezett 18 mese elvarázsolta a zsűrit, Schneider Jankó a Kövér Béla Bábszínház művészeti vezetője megköszönte a meseíró palántáknak a fantáziautakat, amelyekben a meséik által részesülhetett. A szegedi papucs a mesékben segített átkot megtörni, néptáncot ropott, sportcipővel beszélgetett, királylányt gyógyított, volt, hogy tigrislábra, de még százlábúlábra is került. Született mese varázserővel bíró papucsról, amelynek segítségével bárhova el lehet jutni, de volt olyan papucs is, amelyről a cica lopta el a bojtot.

Papucsmesék díjkiosztó – Fotó: Kellerami Fotóesszé (Keller Annamária)

Április 27-én délelőtt a Kövér Béla Bábszínházban a papucsmeséket író gyerekek és szüleik egy zártkörű zenés ünnepség keretén belül ismerhették meg a pályázat eredményét. Minden résztvevő elismerő oklevelet, a Móra Ferenc Múzeumba szóló belépőt és a 75 éves bábszínház tiszteletére született mesekönyvet is kapott. A díjazottak ezeken felül bábszínházi belépőket a SZÍNkópé Fesztiválra és a Móra Ferenc Kiadó által felajánlott könyveket vihettek haza. A legjobbnak ítélt mese írója, a 4. osztályos zalaegerszegi Novák Norton a Szegedi Mesepapucs-díjat nyert el, jutalma egy valódi szegedi papucs, amit Sallay Tibor népi iparművész készít majd el egyedi igények szerint. A további díjakat idén is a szegedi papucs hagyományos díszítő motívumairól nevezték el, így lett díjnév a papucsfej hímzett virágaiból és a papucsok ékességéről, a pomponról.

Papucsmesék díjkiosztó – Fotó: Kellerami Fotóesszé (Keller Annamária)

A papucsmese-pályázat díjazottai lettek:

  • Szegedi Mesepapucs-díj: Novák Norton
  • Búzavirág-díj: Bán Viktória
  • Gyöngyvirág-díj: Igar Péter
  • Pipacs-díj: Tóth-Pördi Sára
  • Búzakalász-díj: Varga Bálint
  • Szegfű-díj: Forsthoffer Zsófia
  • Imola-díj: Hudvágner Borbála
  • Margaréta-díj: Szilágyi Ketrin
  • Pompon-díj: Tóth-Pördi Réka

Az alkotásokat öttagú zsűri értékelte: Móra Ferenc dédunokája, Vészits Andrea író, forgatókönyvíró, dramaturg, Bárkányi Ildikó néprajzkutató, a Móra Ferenc Múzeum főmuzeológusa, Kiss Ágnes és Schneider Jankó bábművészek, a Kövér Béla Bábszínház igazgatója és művészeti vezetője, valamint Szögi Csaba néptáncpedagógus, a Szegedi Papucsért Alapítvány elnöke.

A tavalyi és idei pályázatra érkezett összes mesét meg lehet majd hallgatni a Szegedi Papucsért Alapítvány honlapján a Kövér Béla Bábszínház művészei előadásában. A szervezők remélik, hogy a későbbiekben egy bábszínházi előadás is születik, amely így a színpadon is tovább viszi majd a mesés szegedi papucs hírét.