Folytatódik a Met operaközvetítéseinek sorozata az Urániában – A Metropolitan Opera 2024/25-ös Live in HD kínálatában nyolc új előadás szerepel

Már elérhető az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján a Metropolitan Opera Live in HD közvetítéseinek 2024/25-ös programja. A népszerű közvetítéssorozat új évadában októbertől nyolc élő közvetítést láthatunk New Yorkból. Offenbach, Mozart, Beethoven, Puccini, Richard Strauss, Verdi és Rossini örökzöld művei mellett egy kortárs mű, Jeanine Tesori Grounded című operája is helyet kapott a programban. Új rendezésben kerül színre Verdi Aidája és Strauss Saloméja. A közvetítések során olyan előadókkal találkozhatunk, mint Lise Davidsen, Angel Blue, Piotr Beczała, Peter Mattei, Quinn Kelsey, akik mellett magyar művészeket is üdvözölhetünk Kutasi Judit és Kálmán Péter személyében. Az Uránia előadásaira a jegyelővétel május 7-én kezdődik.

A Met-operaközvetítések 2024/25-ös évadát október 5-én Offenbach fantasztikus életműzáró operája, a Hoffmann meséi nyitja, remek szereposztásban és pazar díszletekkel. A főszerepet, az idős és megcsömörlött romantikus költőt a francia tenor, Benjamin Bernheim alakítja. Három egykori szerelmét Erin Morley, Pretty Yende és Clémentine Margaine énekli. Az előadást Marco Armiliato vezényli. 

Október 19-én a sorozat három új produkciójának egyikét láthatjuk. A kétszeres Tony-díjas zeneszerző, Jeanine Tesori kifejezetten a Met számára írta Grounded című új operáját. A kortárs mű Michael Mayer csúcstechnológiás, LED-képernyőket és légifelvételeket is használó rendezésében kerül színpadra, története pedig a 21. századi háború etikai és pszichológiai problémái körül forog. Főhőse, Jess első vonalbeli vadászpilóta, aki váratlan terhessége miatt kikerül a pilótafülkéből, és a földre kényszerülve drónokkal osztja a halált. A főhőst Emily D’Angelo, az opera egyik lenyűgöző fiatal sztárja személyesíti meg. 

Az évad kiemelkedő eseményei közé tartozik a norvég sztárszoprán, Lise Davidsen visszatérése – két előadásban is. Először november 23-án láthatjuk Puccini Tosca című operájában: Davidsen első alkalommal szerepel a szenvedélyes díva, Floria Tosca szerepében a Met-ben. Freddie De Tommaso tenor mint Cavaradossi tűnik fel, Quinn Kelsey bariton pedig (aki tavalyelőtt remek Rigoletto volt) a kegyetlen Scarpia rendőrfőnökként látható. 

Az Urániában immár hagyomány, hogy karácsony körül minden évben levetítik A varázsfuvola 2006-os felvételét. Így lesz ez idén is, december 26-án láthatjuk Mozart remekművének legendássá vált, rövidített, ifjúsági előadását, amelyben Miklósa Erika énekli az Éjkirálynő szerepét. Ezzel az évad kínálata tulajdonképpen kilenc előadásra bővül. 

Az új évben, január 25-én Verdi Aidájával folytatódik a sorozat Michael Mayer látványos új rendezésében. Külön öröm a magyar nézők számára, hogy az előadásban újra láthatjuk a Met színpadán a temesvári születésű mezzoszopránt, Kutasi Juditot, aki Verdi A végzet hatalma című dalművében az idén debütált a Metropolitan Operában. Most Aida szerelmi riválisát és úrnőjét, Amneris egyiptomi hercegnőt alakítja olyan világsztárok mellett, mint Angel Blue, Piotr Beczała, Quinn Kelsey és Dmitrij Belosszelszkij. 

Nemzeti ünnepünkön, március 15-én láthatjuk Beethoven Fidelióját, a politikai önkény ellen küzdő Leonóra történetét. Lise Davidsen Met-főszerepek sorát követően alakítja most a darab főhősnőjét, aki férfinak öltözve megy a börtönbe férje után, hogy megmentse a zsarnokság karmaiból. Beethoven szabadsághimnuszát Jürgen Flimm rendező a jelenkorra adaptálva, mai környezetbe helyezi. 

Két, Baumarchais-vígjátékból készült klasszikus opera is része a programnak. A Figaro házassága, Mozart operája április 26-án látható élő közvetítésben, Michael Sumuel basszbaritonnal a címszerepben.  Az angol Richard Eyre rendezésében a XVIII. századi sevillai történet a 30-as évek díszletei közé kerül.

Új produkcióként, húsz év után tér vissza a Met színpadára Richard Strauss Saloméja. Claus Guth, Európa egyik vezető operarendezője viktoriánus környezetbe helyezi a bibliai tárgyú opuszt. A május 17-i közvetítésen a dél-afrikai Elza van den Heever szoprán énekli a címszerepet, Salome hercegnőt, aki szerelmi bosszúból Jochanaan, azaz Keresztelő Szent János fejét követeli. Utóbbit az ünnepelt bariton, Peter Mattei személyesíti meg. 

 Az évad utolsó operája a másik híres Baumarchais-adaptáció, A sevillai borbély, Rossini pezsgő és fordulatos remekműve. Bartlett Sher immár közel két évtizedes rendezése május 31-én új szereposztásban, az olasz Giacomo Sagripanti vezényletével kerül színre. Ebben találkozhatunk az évad másik magyar szereplőjével: Bartolo doktort Kálmán Péter énekli. A darabban Rosinaként tér vissza a tavalyi év Carmenje, a orosz-kirgiz mezzoszoprán, Aigul Akhmetshina. 

Az Uránia honlapján meghirdetett élő és ismétlő előadásokra május 7-én kezdődik a jegyárusítás. Minden darab angol és magyar felirattal látható. 

,