Maria Surducan és Ileana Surducan a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál megívottai

2024. május 10-12. között szervezik meg a 19. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivált a magyar kiadók, alkotószövetségek, szerzők és számos könyvforgalmazó részvételével. A fesztivál programjában a hagyományos vasárnapi vásár mellett kiállítások, előadások, kerekasztal-beszélgetések, gyermekprogramok és nyereményjátékok szerepelnek. A fesztiválon adják át az Alphabeta és Korcsmáros Pál díjakat az előző év legjobb képregényeinek és legjobb alkotóinak.

A Képregényfesztivál első két napján budapesti kulturális intézetek helyszínein is változatos szakmai programok várják az érdeklődő közönséget. Ezek között szerepel a Budapesti Román Kulturális Intézet által szombaton, május 11-én 10 órától szervezett esemény, a Nor vakációja című könyv bemutatója, a szerzők, Ileana és Maria Surducan jelenlétében, valamint a két alkotó Hogyan rajzolj című kiállításának a megnyitója. A könyv- és kiállításbemutató után az illusztrátorok rajzműhelyt is tartanak a Budapesti RKI Izsó utca 5. szám (1146) alatti székhelyén. A testvérpár Nor vakációja című közös kötete 2023-ban jelent meg a Ciceró Könyvstúdió gondozásában, amely az esemény szervező partnere. A belépés ingyenes.

A két alkotó részt vesz a Fesztivál vasárnapi programjain is, az ELTE Campus Gömb Aulájában (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1a), május 12-én, 10 és 17 óra között.

Maria Surducan (Románia, sz. 1985) Kolozsváron él és dolgozik illusztrátorként és képregényalkotóként. Munkái közül több megjelent francia, cseh és magyar nyelven is. Képregényeiben az az gondolat vezérli, hogy az érzelemgazdag történetek gyógyító hatást gyakorolhatnak. Elsősorban a kelet-európai mítoszokra és népmesékre koncentrál, és az foglalkoztatja, hogyan tudja ezeket beépíteni, újra elmondani és új kontextusba helyezni kortárs történetmesélési technikákkal. 

Ileana Surducan (Románia, sz. 1987) szabadúszó művészként dolgozik az illusztráció és a képregény területén. A vizuális médiumot történetmesélési eszközként használja, érzelmi töltetű üzenetekkel személyes eseményeket alakít át egyetemes élményekké. Előszeretettel mesél olyan történeteket, amelyekben a hétköznapi élet a fantázia világával keveredik, és meggyőződése, hogy a művészet játék, amelyben nélkülözhetetlen egy kis humor. Sokat kísérletezik a szöveg nélküli képregényekkel, a pusztán képekkel mesélés univerzális jellegével. Munkáiban vizuális metaforákat használ, amelyek több szinten is értékelhetnek gyerekek és felnőttek egyaránt. Műveit Romániában, Franciaországban, Magyarországon, a Cseh Köztársaságban, Svédországban és Taiwanban is kiadták.

További magyarul megjelent műveik:

Ileana Surducan: Szent György és a sárkány (in Papírmozi 8, 2015)

Maria Surducan: Vízitündér (bevezető rész, rajzolta Benczédi Anna Júlia, in Papírmozi 8, 2015); Vízitündér (rajzolta Benczédi Anna Júlia, Illustrart, 2019, Alfabéta-díj 2020); A Vízitündér lánya ((rajzolta Benczédi Anna Júlia, Illustrart, 2021).

,