Hat ország táncművészeivel érkezik a XI. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A Bethlen Téri Színházban május 21. és 25. között a XI. Nemzetközi Monotánc Fesztiválon a Dél-Koreából és a szomszédos európai országokból érkező fellépők mellett a hazai táncszakma kiváló művészeinek előadásai gazdagítják a programot.

2024 májusában tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Közép-Európa Táncszínház és a Bethlen Téri Színház a Nemzetközi Monotánc Fesztivált. A rendezvény, amely 2005 óta hazánk egyedülálló kulturális eseménye, ezúttal is a kortárs tánc kiemelkedő alkotásait hozza el Budapestre.

A biennálé jellegű fesztivál programja mindig az elmúlt években született táncművészeti előadásokból válogat, mintegy esszenciáját nyújtva a hazai és nemzetközi táncélet legkiemelkedőbb alkotói és előadói által megalkotott monotáncoknak. A monotánc műfaji fogalma a monodrámák ihletésére és mintájára lett megalkotva. Azokat az előadásokat sorolják ebbe a kategóriába, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel.

Seungkwan Yang

Az ötnapos, hat ország művészeit felvonultató mustra tizenhárom monotánc előadással és számos kísérőprogrammal várja a nézőket. A fesztivál nyitónapján mutatja be Gergye Krisztián koreográfus God by(e) myself címmel új előadását. A premiert követően kiállítás nyílik Gergye Krisztián képzőművészeti alkotásaiból, amelynek megnyitója után Halász Tamás kritikus, tánctörténész fog a művésszel beszélgetni.

A neves hazai alkotó-előadók mellett az évek alatt már több világszerte ismert művész is bemutatkozott a rendezvényen. A fesztivál nemzetközi sikere folytán pedig 2019-ben Dél-Koreában, Szöulban megrendezésre került az első Monotanz Festival. Azóta – Budapesten és Szöulban – évenként felváltva szerveződik egy-egy fesztivál.

Won Kim

Az idei programkínálat egyik különlegessége, hogy öt dél-koreai táncművész koreográfiáját is láthatja a hazai közönség. Ezek közül több monotánc előadást is a 2023-as szöuli társfesztiválon mutattak be először.

Az idei évadban 35. jubileumát ünneplő Közép-Európa Táncszínház művészei Pataky Klári Téli ének, Vasas Erika ONlife és Barna Krisztián Or Stop című koreográfiáival képviseltetik magukat az eseményen.

Yelim Kim

A fesztivál kísérőprogramjai idén is változatos kulturális élményeket kínálnak a látogatóknak, mint Dusa Gábor fotókiállítása, a Monotanz Seoul kerítéskiállítás és Gergye Krisztián pop-up tárlata. A programok között szakmai beszélgetések, filmvetítések és táncszakmai workshop is szerepelnek. Mi fán terem a monotánc? címmel Lőrinc Katalin táncművész, egyetemi tanár moderál kötetlen beszélgetést a monotánc műfajáról. Kiemelt figyelmet kapnak a kísérőprogramok között a dél-koreai vendégek, akik fotókiállításon és werkfilm vetítésen is bemutatkoznak, valamint a SÍN Művészeti Központban táncszakmai workshopokat tartanak, ahol a résztvevők különleges lehetőséget kapnak a dél-koreai mesterektől való tanulásra.

A fesztivál végén, annak hagyományaihoz híven, a közönség szavazatai alapján adják át a Mono fődíjat a legjobbnak ítélt előadásnak. Az idei program is garantálja, hogy a Nemzetközi Monotánc Fesztivál a bátor és újító szellemű táncművészek és az őket ünneplő közönség találkozóhelye legyen. A XI. Nemzetközi Monotánc Fesztivál részletes programja és jegyinformációi a www.monotanc.hu oldalon érhetők el.

Forrás: Bethlen Téri Színház

,