2024-2014 – A változás – Kiállítás az Artézi Galériában

A több, mint 10 éve sikeres óbudai Artézi Galéria jelenleg látható kiállítása 13 képzőművész munkái szerepelnek, köztük az alapítók közül ketten: Németh Géza és Orvos András. Az elmúlt években nemcsak a galéria törzsközönsége alakult ki, hanem a rendszeresen kiállító művészek köre is. Lonovics László, Laukó Pál, Koppány Attila munkásságának alakulása végig követhető a különböző csoportkiállításokon való részvételük alapján.

13 alkotó mutatkozik be, köztük csupán két nő: Bárány T. Rézia és Vörös Valéria festőművészek. A katalógus előszavában Németh Géza – a kiállítás kurátora – fogalmazza meg a bemutató célját: „A jelenlegi kiállítás a változást és az állandóságot szeretné megmutatni úgy, hogy minden művész kiállít egy egészen új, azaz 2024-ben készült képet és egy 10 évvel ezelőtt, 2014-ben készült munkát.” „Az ötlet forrása az volt, hogy Koscsó László festőművész barátom felhívott, hogy csináljunk egy olyan kiállítást, hogy mindenki 10 évvel ezelőtti munkát mutat be. Ezt tovább gondolva azt javasoltam, hogy mindenki tegye mellé a legfrissebb munkáját és így követni tudjuk a változást.”

A kiállított festmények többsége vegyes technikával készült, összesen ketten dolgoztak hagyományos módon olajjal a vásznon – Lonovics László és Orvos András. A művek nagy része geometrikus absztrakt és organikus absztrakt szemléletű, leginkább nonfiguratív, kevesen használnak figurális elemeket, utalásokat, pl. Révész Ákos. A fényviszonyok, fény-árnyék kontrasztok legtöbbjüknél fontos képépítő elemek: Ghyczy György, Körösi Papp Kálmán, Németh Árpád, Székács Zoltán, Vörös Valéria.

A kiállítás 2024.05.15.-ig tekinthető meg.

Forrás: Artézi Galéria