Jövő héttől a mozikban a Nina és a sündisznó titka

Alain Gagnol és Jean-Loup Felicioli, az Egy macska kettős élete (A Cat in Paris) Oscar-jelölt rendezői egy varázslatos animációval jelentkeznek: május 16-án érkezik a hazai mozikba a Nina és a sündisznó titka.

A tízéves Nina képzeletét mindig is apja sündisznós történetei töltötték meg. Ám amikor a férfi elveszíti a munkáját, Nina aggódni kezd a családja jövője miatt. Kering egy pletyka, miszerint a régi gyár főnöke elrejtett valahol egy kincset, Nina és legjobb barátnője, Mehdi pedig elhatározzák, hogy felkutatják és szétosztják apja és a többi munkás között. Ekkor kezdetét veszi egy életre szóló kaland.

A filmben a szeretet és a barátság témái keverednek egy detektívtörténettel. Ugyanakkor szól a gyerekkor végéről, és hogy hogyan befolyásolják a gyerekek életét a felnőttek problémái.” – nyilatkozta a filmről Alain Gagnol, aki előszeretettel nyúl a krimikhez, mert ezek a főhőst helyezik az akciók középpontjába, amivel a való életben nem találkozik a néző. „Ezek képesek kihozni a legjobbat és a legrosszabbat is az emberekből. Kár lenne megfosztani a fiatal közönséget ilyen történetek megismerésétől.

A Nina és a sündisznó forgatókönyvét is jegyző Gagnol felnőtteknek és tinédzsereknek is ír történeteket, és egyáltalán nem tartja kevésbé fontosnak a gyerekközönséghez szóló filmek készítését. „Épp ellenkezőleg, még nagyobb felelősséged van. A mai fiatal nézők lesznek a holnap felnőtt nézői. Ha csak hangos, színes, lélektelen filmekkel szórakoztatjuk őket, amik csak a figyelmüket ragadják meg, ne lepődjünk meg, ha később a mobiltelefonjaikon fognak filmet nézni.”

„Szerintem nagyon fontos, hogy a gyerekekkel valós dolgokról is beszélgessünk.” – folytatja Gagnol. „Hiba lenne azt gondolnunk, hogy a gyerekeket nem érintik az aktuális események, vagy hogy nem tudják, milyen nehézségeken mennek keresztül a szüleik. Ha ezeket az elemeket egy nekik szóló történetben látják viszont, az segít nekik abban, hogy jobban megértsék azokat, és ne szenvedjenek annyira tőlük. […] Viszont a filmben olyan szereplők is akadnak, akik rendkívüli dolgokat tesznek, például a képzeletbeli sündisznó a hősnő oldalán.”

Alain Gagnol és Jean-Loup Felicioli a Fantomfiú premierjén a lyoni Comoedia moziban (fotó: Nicolas Spiess)

Alain Gagnol és Jean-Loup Felicioli francia alkotópáros szerint az első, digitális technikával készült filmjük, a Nina és a sündisznó titka számos grafikai meglepetést tartogat, és sok helyen idézi meg a múlt század animációs stílusait. „Egy szívmelengető és szellemes történet kicsiknek és nagyoknak arról, hogy mit jelent soha nem feladni és másokon segíteni.”

Alain Gagnol a lyoni Émile Cohl iskolában tanult animációt, illusztrációt és képregényt, majd a franciaországi Valence városában dolgozott animátorként. Itt ismerkedett meg Jean-Loup Feliciolival, aki a több művészeti intézményt egyesítő École des Beaux-Arts-on tanult (Annecy-ban, Strasbourgban, Perpignanban, Valence-ben). Az animációkészítés mellett mindkettejük szeret írni: Gagnol detektívregényeket, Felicioli pedig gyermekkönyveket.

Számos rövidfilmet készítettek közösen, 2010-ben pedig bemutatták első egész estés animációjukat, az Egy macska kettős életét (A Cat in Paris), melyet egyből Oscar-díjra is jelöltek. 2015-ben a Fantomfiú című animációval tértek vissza a nagyvászonra, 2023-ban pedig a Nina és a sündisznó titka című animációs filmjüket mutatták be a világ legmenőbb fesztiváljain, többek közt az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon és a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon. A magyar közönség az Egy macska kettős élete és a Fantomfiú című filmjüket is láthatta már itthon, jövő héttől pedig a Nina és a sündisznó titkát is műsorra tűzik a magyar mozik.

A Nina és a sündisznó titka 2024. május 16-án kerül a hazai mozikba, az ADS Service forgalmazásában.

, ,