A Magyar Kultúra Napja – Magyarországi és határon túli rendezvények és események V.

Változatos kulturális programok Bács-Kiskun megyében
Kiállításokkal, rendhagyó irodalomórával, színházi bemutatóval, vetélkedővel ünneplik a magyar kultúra napját Bács-Kiskun megyében.

A Kecskeméti Ifjúsági Otthonban hétfőn elkezdődik a megemlékezés, az intézményben a magyar Irodalomtörténeti Társaság helyi csoportjával közösen rendhagyó irodalom- és művészettörténeti órát tartanak Kölcsey Ferenc földjén, Szatmárban címmel. Ezután Magyarhon – Erdélyország – Külhon címmel felolvasóverseny kezdődik Kölcsey Ferenc és más reformkori írók műveiből.

Szerdán zenés irodalmi estet rendeznek a Kodály Iskolában, ahol átadják a Kecskeméti Tehetségsegítő Tanács díjait is.

A Katona József Könyvtárban Édes hazám, édes anyanyelvem címmel gyerekeknek rendeznek játékos vetélkedőt.

A Katona József Színház Kelemen László Színpadán a Nyugat női című darabot mutatják be szerdán. A Bíró Kriszta gyűjtése nyomán készült szövegkönyv a Nyugat folyóirat írói, költői mögött álló, küzdő, mosolygó és szenvedő asszonyok portréját kelti életre.

Baján az Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ ad helyet a kedden kezdődő, Ment-e könyvek által a világ elébb? című programsorozatnak, amelynek keretében interaktív irodalmi estre, filmvetítésre, képzőművészeti kiállításra várják az érdeklődőket.

Kiskunfélegyházán, a Művelődési Központ dísztermében kedden Jókai Anna Kossuth-díjas író, költő Mit tegyünk az életünkkel? címmel tart előadást.

Kalocsán a Városi Színházban kedden mutatják be Az arany ember című darabot, szerdán a Tomori Pál Könyvtárban a Kalocsai Alkotók Köre szervez programot a magyar kultúra napján.

A magyar kultúra napját hivatalosan 1989. óta ünnepeljük január 22-én. A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Százhetven diák a Veszprémi Petőfi Színház színpadán
Tizenegy Veszprém megyei középiskola százhetven diákja lép fel január 25-én a Veszprémi Petőfi Színházban az Ádámok és Évák Ünnepe – Gergők és Vicuskák iskolaszínházi programban a magyar kultúra napja alkalmából.

Az idén Gergők és Vicuskák címmel meghirdetett programban magyar írók, költők regényeiben, novelláiban, verseiben szereplő szerelmi történetekből játszanak el jeleneteket a fiatalok – jelentette be a teátrum sajtótájékoztatón hétfőn Veszprémben.

Tavaly az Emberek az embertelenségben címet viselő előadásban a mintegy 150 diák a XX. század első felének veszprémi és megyei vonatkozású történeteit idézte fel megrázó erővel – idézte fel Kéri Kitty dramaturg, rendező a sajtótájékoztatón.

Ehhez képest az igazi, naiv szerelem ábrázolása nagyon nehéz feladatnak bizonyult. El kell gondolkoznunk mindannyiunknak, hogy miért beszélünk nehezen a szerelem szépségéről – vélekedett Kéri Kitty.

A január 25-én bemutatandó előadás két síkon mozog: a balatonfüredi Lóczy Gimnázium az Egri csillagok szerelmi szálával készült, ezzel kezdődik a darab. A szerelmi történetet snittekre szedték szét, s ezekbe fonták bele a többi iskola produkcióját – ismertette Kéri Kitty.

A kétrészes darab egy modern, izgalmas, pergő előadás lesz; a díszlet nem statikus, monumentális lesz, hanem nagyobb szabadságot biztosító üres tér, s a fellépőket vetítéssel, mozgófilmmel, zenei bejátszásokkal segítik a mondanivaló megjelenítésében – magyarázta a rendező. Hangsúlyozta: a színjátszó köröknek nemcsak kultúraközvetítő szerepe van, hanem segít a fiataloknak abban, hogy önbizalmat, magabiztos megnyilvánulási képességet szerezzenek, amire a mai, kommunikatív világban nagy szükségük van.

A programban részt vesznek veszprémi, várpalotai és balatonfüredi iskolák, mindegyik csoportnak 10-15 perces fellépése van az előadásban. A Petőfi Színház színészei (Halas Adelaida, Módri Györgyi, Csarnóy Zsuzsanna, Máté P. Gábor, Keresztes Gábor, Szeles József) szakmai segítséget nyújtanak az iskolák csoportjainak az előadás létrehozásához.

Májusban az általános iskolások számára is hirdetnek hasonló programot, az ebből születő előadást gyermeknap környékén mutatja be a színház.

Színházi előadás és közös szavalás Baranyában
Színházi programra, magyar remekművek előadására és közös Himnusz-szavalásra várják az érdeklődőket Baranyában a magyar kultúra napja alkalmából.

Pécsen szerdán a Pécsi Nemzeti Színházban (PNSZ) Molnár Ferenc Doktor úr című klasszikus színművének előadását tartják, a Kodály Központban pedig ezen a napon magyar remekműveket, Kosztolányi Dezső, Radnóti Miklós, Weöres Sándor, Nagy László és mások mellett Buda Ferenc verseit hallhatja a közönség.

Az eseményen közreműködik Érdi Tamás zongoraművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Mecsek Kórus, Gulyás Dénes operaénekes, Márta István zeneszerző, a PNSZ és a Pécsi Balett több művésze, Sólyom Katalin, Uhrik Dóra, Stenczer Béla és Mikola Gergő.

Pécs vezetése és a fellépők este fél tízre a Széchenyi térre várják a lakosságot, hogy gyertyaláng mellett együtt, bensőséges hangulatot teremtve szavalják el a 191 évvel ezelőtt született Himnuszt.

Komlón szerdán délután öt órától a színház és hangversenyteremben a Súgólyuk Színház Határtalan hazaszeretet zenés összeállításával, Mohácson egy nappal korábban a Mohácsi Jenő Könyvtárban irodalmi esttel ünnepelnek.

A magyar kultúra napját hivatalosan 1989. óta ünnepeljük január 22-én. A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Koncertek, kiállítások, könyvbemutató Fejér megyében
Emlékkiállítással, koncertekkel, színielőadásokkal és könyvbemutatóval ünneplik a magyar kultúra napját Fejér megyében.

Székesfehérváron az Öreghegyi Közösségi Házban kedden Hűvösvölgyi Ildikó Reményik Sándor verseiből ad elő, majd Lukácsy József nyitja meg Páll Lajos festőművész emlékkiállítását.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház idén Nagyváraddal közösen ünnepeli a magyar kultúra napját. Január 22-én Nagyvárad, a kétlelkű város, avagy Ady Endre elveszett illúziói címmel tartanak beszélgetést a színház Cyrano Kávézójában. A meghívottak között van Tóth István, a nagyváradi Ady-múzeum igazgatója, Derzsi Ákos, a nagyváradi Europrint kiadó és nyomdavállalat igazgatója és Sorbán Attila író, költő, a Nagyváradi Szigligeti Színház művészeti projektek, szervezés és marketing igazgatója, a Szamizdat kortárs művészeti folyóirat főszerkesztője.

Dunaújvárosban szerdán a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házban a Quintia együttes ad koncertet. A program keretében adják át a város kulturális elismerését, a Pro Cultura Intercisae díjat.

Bicskén a Petőfi Művelődési Központban a magyar kultúra napján Hantosné Lovászi Erika művésztanár kiállítását nyitják meg, míg Móron az Erzsébet téri Művelődési Házban Cseh Tamás emlékestet rendeznek a Vodku fiai közreműködésével.

Gárdonyban a Nemzedékek Házában január 22-én a Fészek Színház a Gabriella tizennégyszer című drámát adja elő. Január 26-án pedig Richard Wagner és magyar barátai címmel Felvégi Béla tart megemlékezést Sőrés Ildikó (zongora), valamint az Alborada Vegyeskar közreműködésével.

Csütörtökön a bodajki református templomban az Antológia, 1938-2013 című verseskötetet mutatja be Bakonyi István, Bobory Zoltán és Kovács Imre Attila.

Csákváron január 25-én a szanatórium kultúrtermében a Paulini Béla Színtársulat előadásában Illyés Gyula Tűvétevők című parasztkomédiáját lehet megtekinteni.

A magyar kultúra napját hivatalosan 1989. óta ünnepeljük január 22-én. A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Sonkodi Rita kiállítása Hódmezővásárhelyen
Sonkodi Rita szegedi festőművész lírai hangvételű alkotásaiból nyílik kiállítás szerdán, a magyar kultúra napján a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

Nagy Imre, a Tornyai-múzeum igazgatója a tárlat anyagát bemutató hétfői sajtóbejáráson elmondta: immár hagyomány, hogy a magyar kultúra napjához kapcsolódva egy kortárs képzőművész összegző kiállítását láthatják az érdeklődők az Alföldi Galériában.

Sonkodi Rita előbb a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán diplomázott, ahol mestere Dienes Gábor volt, néhány esztendeje pedig a temesvári Nyugati Egyetemen szerzett DLA fokozatot. Jelenleg az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának tanára, emellett számos hazai önálló kiállítást rendezett az elmúlt években. Önmagát igazi női festőnek vallja, akinek családja és munkája mellett a festés az egyik legfontosabb lételeme.

Sajátos képi világú, idilli hangulatú, romantikus képei a századforduló korszakát idézik meg, amikor a nők még úri hölgyek, a férfiak úriemberek voltak. Művei magukban hordozzák Goethe gondolatát, miszerint a női természet közeli rokona a művészetnek – fogalmazott a Tornyai-múzeum igazgatója.

Művészetére komoly hatással van az irodalom, az Alföldi Galéria tíz földszinti termében kiállított mintegy száznegyven alkotása között – melyek jelentős részét magángyűjteményekből kölcsönözték a tárlatra – föltűnnek az irodalmi idézetekhez készített grafikák éppúgy, mint a Nyugat folyóirat jeles szerzőinek használati tárgyait, illetve múzsáit megörökítő festmények.

Könyvbemutatók és versmondó verseny Nógrád megyében
Könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, versmondó és népdaléneklő versennyel ünneplik a magyar kultúra napját Nógrád megyében.

Balassagyarmaton a Palóc Múzeumban hétfőn Németh Péter Mikola költő, író, szerkesztő-rendező Hetedhét Ipolyon innen és túl – Ipolydamásd és Helemba maskurázói című előadásával köszöntik a magyar kultúra napját.

Salgótarjánban kedden Handó Péter Alvó konfliktusok mezeje című könyvéhez kapcsolódva rendeznek beszélgetést a romák jelenlegi helyzetéről, a magyar-roma együttélésről a Talent Alternatív Művészeti Klubban olyan résztvevőkkel, mint Ferge Zsuzsa szociológus, Szuhay Péter néprajzkutató, Bíró András polgárjogi aktivista és Berki Judit esélyegyenlőségi szakember.

Mint Handó Péter az MTI-nek elmondta, a ma már többségében romák lakta Sóshartyánban él, ahol évekig népművelőként is dolgozott a helyi művelődési házban. Kötetében a falu több évszázados történetét áttekintve vizsgálta a magyar-cigány együttélést. Felidézte, hogy a pódiumbeszélgetés ötletét Botos Zoltán salgótarjáni festőművész vetette fel azt követően, hogy a magyar dal napját a Talent Alternatív Művészeti Klubban a híres roma festőművész, Balázs János megzenésített verseinek bemutatásával ünnepelték tavaly.

Rétságon a Városi Művelődési Központ és Könyvtárban író-olvasó találkozót rendeznek szerdán, a magyar kultúra napján. A vendég Szűcs Béla Albert lesz, akinek Erőt, egészséget, őrnagy elvtárs! – Pálinkás-Pallavicini Antal őrnagyra emlékezve című könyvét Petrasovits Anna mutatja be.

Szécsényben a művelődési központban szombaton már 23. alkalommal rendezik meg a versmondó és népdaléneklő versenyt. Ezen a napon irodalmi műsorral is tisztelegnek Kölcsey Ferenc és a Himnusz előtt.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:

A Magyar Kultúra Napja – Magyarországi és határon túli rendezvények és események IV.

A Magyar Kultúra Napja – Magyarországi és határon túli rendezvények és események III.

A magyar kultúra napja – Vendégünk Nagyvárad

A Magyar Kultúra Napja – Magyarországi és határon túli rendezvények és események II.

A Magyar Kultúra Napja – Magyarországi és határon túli rendezvények és események I.