A Magyar Kultúra Napja – Magyarországi és határon túli rendezvények és események I.

Ifj. Balázs János zongoraművész ad koncertet Brüsszelben
A magyar kultúra napja alkalmából a Junior Prima díjas ifj. Balázs János ad zongorakoncertet január 21-én este a brüsszeli Balassi Intézetben.

A programban Liszt-, Bartók- és Kodály-művek mellett Dubrovay-alkotás is szerepel.

A művész előadja Liszt Ferenc Funerailles (Temetés) című alkotását, valamint a Magyar történelmi arcképcsarnok sorozatból a Petőfi Sándorról és Széchenyi Istvánról szóló kompozíciót. Ezután hangzik el Bartók Béla Este a székelyeknél című műve és Kodály Zoltán Háry János című daljátékából az Intermezzo. A szünet után Liszt 14. magyar rapszódiája, majd Első Mefisztó-keringője csendül fel. A koncertet Dubrovay László Faust, az elkárhozott című, 1999-ből származó táncjátékának parafrázisa zárja.

Ifj. Balázs János az európai zongoristák legújabb generációjához tartozik. Pályafutása 16 évesen indult, amikor 2005-ben megnyerte a Pécsi

Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyt. A következő években még négy európai zongoraversenyt nyert zsinórban. Játszott Budapesten kívül olyan európai városokban, mint Bécs, Párizs, Róma, London, Berlin, Stuttgart, Brüsszel, Zágráb és Bécs. Négyszer turnézott Japánban, és rendszeresen fellép az Egyesült Államokban, többek között New Yorkban, Washingtonban, Chicagóban és Aspenben, de adott koncertet Kairóban is.

A fiatal művész 2011 augusztusában megnyerte az Aspeni Nemzetközi Zongoraversenyt az Egyesült Államokban, majd harmadik lett a hazai

Liszt Ferenc Zongoraversenyen. Ugyanabban az évben tüntették ki a Junior Prima Díjjal.

Több rendezvényt is szerveznek a Vajdaságban
A magyar kultúra napja, január 22. alkalmából a Vajdaságban több ünnepséget is szerveznek, a központi rendezvény mellett verses-zenés estekkel is készülnek a kulturális intézmények.

A magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségét január 17-én, pénteken tartják Zentán. Ekkor osztják ki a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) által alapított életmű- és pályadíjakat: a Magyar Életfa díjat, valamint a szövetség plakettjét és arany plakettjét. Emellett kihirdetik a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2013 című pályázat eredményeit. A díjat minden évben az adott év legszebb könyvborítója kapja.

Az ünnepségen beszédet mond Dudás Károly Magyar Örökség díjas író, a VMMSZ elnöke és Lovas Ildikó, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa, a magyar kormányt pedig Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár képviseli.

Az ünnepséget megelőzően tartják meg a Kárpát-medencei Kulturális Fórum 2014 elnevezésű kerekasztal-beszélgetést, amelynek témája a kárpát-medencei magyar kulturális ernyőszervezetek és intézetek közös stratégiai feladatainak a megfogalmazása. A tanácskozáson várhatóan előadást tart L. Simon László kormánybiztos, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke.

Szintén a magyar kultúra napjához kapcsolódóan 22-én és 23-án Szabadkán közös koncertet ad a Szabadkai Filharmónia és a Szabadkai Népszínház magyar társulata. A színészek Ady Endre, József Attila, Weöres Sándor, Radnóti Miklós, Örkény István, Pilinszky János, Domonkos István és Sziveri János megzenésített műveit adják elő.

A Vajdaságban vendégszerepelnek Bornemisza Péter Magyar Elektra című művével a Soproni Petőfi Színház, az Evangélium Színház és a Forrás Színház művészei a magyar kultúra napja alkalmából. Katona Imre rendezését Zentán, Szabadkán, Bácsfeketehegyen és Adán láthatja a közönség – közölte Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója az MTI-vel.

A három társulat közös produkcióját Zentán január 19-én, Szabadkán 20-án, Bácsfeketehegyen 21-én és Adán pedig 22-én, a magyar kultúra napján mutatják be. A produkcióban többek között Pelsőczy Lászlót, Szőcs Erikát, Horváth Lászlót, Molnár Anikót, Ács Tamást, Szlúka Brigittát, Papp Attilát, Müller Zsófiát és Czár Lászlót láthatja a közönség.

Pataki András elmondta: a társulatnak nagy megtiszteltetés, hogy a magyar kultúra napja alkalmával játszhat a Vajdaságban. Bornemisza Péter Elektra-átirata ráadásul olyan mű, amely minden időben mérce, még akkor is, ha hosszú időre feledésbe merült – tette hozzá.

A Soproni Petőfi Színháznak több határon túli művészeti és kulturális intézménnyel, műhellyel van kapcsolata. Most a Zentai Magyar Kamaraszínházzal is kötnek együttműködési megállapodást, a vajdasági társulat a következő évadban vendégszerepel majd Sopronban.

A Magyar Elektra vajdasági bemutatóit a Nemzeti Kulturális Alap is támogatta. A produkció a budapesti Nemzeti Színházban is vendégszerepel tavasszal.

Veszprémi programok
A magyar tánc áll a veszprémi Városi Művelődési Központ (VMK) magyar kultúra napi ünnepségének középpontjában – tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

Január 21-én a VMK színháztermében a Kis-Bakony Néptáncegyüttes, a Veszprém-Bakony Táncegyüttes, valamint a Veszprém Senior Táncegyüttes műsorával kezdődik az ünnepség.

Ezután Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, dalszerző, a hazai hangszeres népzenei és táncház-mozgalom egyik elindítója, a Sebő-együttes vezetője tart előadást A táncházmódszer mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje címmel.

Az előadás utána VKM kulturális csoportjai adnak találkozót egymásnak, majd hat órakor a Himnusz hangzik el.

Ezt a Sebő-együttes Weöres-estje követi, majd az ünnepség táncházzal zárul a székesfehérvári Barátok zenekarral.

Tárlatok és előadások a Széchényi Könyvtárban
Tárlatok, könyvtári körséta és előadások is várják az érdeklődőket A magyar kultúra napja alkalmából január 22-23-án az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) Budapesten.

Margócsy István irodalomtörténész nyitja meg január 22-én a Kölcsey Ferenc egykori könyvtárát bemutató kiállítást. A válogatásban szerepelnek a költő által nagyra becsült klasszikus görög és latin szerzők, a kortárs francia, német és angol irodalom, filozófia és esztétika jeles képviselői, valamint a Kölcsey számára meghatározó jelentőségű állambölcseleti, jogtudományi és természettudományi munkák. A tárlókban helyet kapnak korabeli magyar szerzők művei és a korszak jelentős magyar irodalmi, művészeti folyóiratai. A könyvek mellett olyan leveleket is megtekinthetnek az érdeklődők, amelyekben a költő a kötetek beszerzési nehézségeiről, egy-egy szerzőről vagy olvasmányélményeiről ír – közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

Ezen a napon nyitja meg Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró a Filmgyári capriccio II. – Színészek és színésznők című tárlatot, amely a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény gazdag képanyagával ismerteti meg a közönséget.

Az „Én már rég a harangoké vagyok” című Jékely-centenáriumi kiállítás zárásaként neves irodalomtörténészek értékelik a 100 éve született Jékely Zoltán életművét, annak hatását Magyarországon és Erdélyben egyaránt, valamint az OSZK Jékely-kiállításának eredményeit.

A magyar kultúra napján a látogatók öt alkalommal könyvtári körsétán ismerkedhetnek meg a könyvtár történetével, gyűjteményével és feladataival, valamint megtekinthetik a különböző szinteket és olvasói tereket.

A KönyvTÁRlat című programsorozat estje is Kölcsey Ferenc előtt tiszteleg január 23-án. Az érdeklődők előadást hallhatnak a Himnusz keletkezéséről és Kölcsey Ferenc politikusi tevékenységéről, emellett a Magyar Állami Népi Együttes táncosai megidézik a reformkori bálok világát. Ezen a napon a Himnusz eredeti kézirata és Kölcsey országgyűlési naplója is látható lesz.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.