A Magyar Kultúra Napja – Magyarországi és határon túli rendezvények és események IV.

Pannonhalmi Zsuzsa kerámiaművész kiállítása
Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy-díjas kerámiaművész Himnusz című porcelán „lámpaszobra” is látható lesz azon a kiállításon, amely a magyar kultúra napja alkalmából a Duna Palotában rendezendő vasárnapi ünnepség keretében nyílik meg.

A Pannon 2014 című tárlatot Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitja meg.

A kiállítás részben egy dokumentatív bemutató, részben pedig azokat az anyagokat vonultatja fel, amelyekkel a keramikusművész általában dolgozik – mondta el Pannonhalmi Zsuzsa pénteken az MTI-nek.

A művész több csoportos kiállítást szervezett már, de mostani tárlatának anyagát maga állította össze. „Végre nem kellett egyensúlyoznom a művészek érdekei között, hanem szabadon játszhattam és azt válogathattam be a kiállításba, amit csak akartam” – fogalmazott a művész.

A tárlat anyaga három nagyobb lélegzetű munka köré csoportosul. Az egyik a kútvölgyi zarándokház Krisztus színeváltozása című reliefje, a másik – a magyar kultúra napjához illeszkedve – a Himnusz című „lámpaszobor”, amelyen Kölcsey sorai képekben jelennek meg. A kiállítás ezek mellett bemutatja a hamarosan elkészülő Péceli Parnasszus pegazusának makettjét is.

Látható lesz két fotón a pálházi kisvasút végállomásán lévő Szarvas-kút és Pannonhalmi Zsuzsa kiállítja az ősi magyar motívumokat felvonultató Szarvas-oltárt is. A tárlaton több rajzot, köztük például a budapesti állatkert Oroszlános kútjának kis oroszlánjairól készült munkákat, valamint különféle használati tárgyakat, például dobozokat és vázákat, illetve csillagplasztikákat is láthat a közönség február 15-ig a Duna Palotában.

Pannonhalmi Zsuzsa 1974-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola kerámia szakán, mestere Csekovszky Árpád volt. Hódmezővásárhelyen 1996-ban hozta létre a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumot.

Ünnepi műsor a Magyarság Házában
A Magyarság Házában táncszínházi előadással és felvidéki esszéíró verseny eredményhirdetésével ünneplik a magyar kultúra napját vasárnap.

A Magyarság Háza küldetésének megfelelően külhoni magyar kulturális értékek hazai bemutatásával emlékezik meg január 19-én a magyar kultúra napjáról – közölte az intézmény az MTI-vel.

A program kora délután a felvidéki Palóc Társaság által meghirdetett Magyar kultúra diákszemmel című, XVIII. esszéíró pályázat eredményhirdetésével kezdődik Kárpát-medencei diákok részvételével. Ezt követi a Háromszék Táncegyüttes Száz évig című előadása.

Az ünnepségen köszöntőt mond Iancu Laura József Attila-díjas csángó költő.

Programok Komárom-Esztergom megyében
Kiállításokkal és színházi előadásokkal ünneplik a magyar kultúra napját a Komárom-Esztergom megyei települések, több helyen elismeréseket adnak át a városok kulturális életében jelentős szerepet betöltő személyiségeknek.

Komáromban kedden Eperjes Károly szereplésével tartanak zenés irodalmi estet, amelyen közreműködik Dárfi Mátyás Jászai Mari-díjas színművész és Négyessy Katalin gordonkán, majd átadják a Komárom Kultúrájáért Díjat.

A Dorogi Galériában szerdán, a magyar kultúra napján Kaposi Endre festőművész munkáiból nyit meg kiállítást Zsembery Jenő műgyűjtő, majd Eckhardt Gábor zongoraművész lép fel.

Oroszlányban, a Művelődési Központban Pitti Katalin operaénekesnő nyitja meg Juhász Attila fotóművész kiállítását, majd átadják az Oroszlány város kultúrájáért elnevezésű emlékplaketteket.

A tatai várban ugyancsak szerdán nyílik kiállítás Lendvai Péter Gergely képzőművész és Mórocz István képgrafika szakos egyetemi hallgató munkáiból, akik a 2013 augusztusában Tatán rendezett, Grotta című országos képzőművészeti pályázat díjazottai. A kiállítás megnyitója után Karinthy Frigyes Drámák ecetben és olajban című irodalmi estjét adják elő a Karinthy Színház művészei, Borbély Sándor és Blazsovszky Ákos.

Tatabányán díszdiplomákat adnak át nyugdíjas pedagógusoknak és köszöntik a város pályakezdő tanárait. A Tatabánya Kultúrájáért Díjat Papp Albert festőművésznek adják át, aki 1959 óta él és alkot Tatabányán, jelenleg életmű-kiállítása látható a városi múzeumban.

Rendezvények Szombathelyen
Szombathelyen idén is a Bartók Teremben, gálaműsor keretében adják át január 22-én, a magyar kultúra napján a város kulturális életében kiemelkedő teljesítményeket nyújtó művészeknek, alkotóknak és a kultúra területén dolgozó szakembereknek odaítélt városi kitüntetéseket.

A gálán a Savaria Szimfonikus Zenekart Medveczky Ádám vezényli és Kodály Zoltán, Bartók Béla, Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, valamint Weine Leó műveiből csendülnek fel részletek.

Az AGORA – Gyermekek Házában január 20. és 24. között kulturális hetet rendeznek, amelynek keretében a magyar nyelvvel és irodalommal játékos formában ismertetik meg a gyerekeket. Nyelvi torpedó, könyvnyomtatás, drámajáték, anyanyelvi vetélkedő is szerepel a kínálatban.

Január 23-án szombathelyi, vasvári és kőszegi diákok részvételével a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd versenyt is megrendezik.

A Weöres Sándor Színház Krúdy-klubjában január 20-án a kötelezőolvasmány-sorozat részeként a kultúra napjához kötődően Cserna Szabó András Szíved helyén épül már a halálcsillag című regényéből tartanak felolvasóestet és pódiumbeszélgetést.

A teljesség felé című, Weöres Sándor születésének 100. évfordulója tiszteletére rendezett vándorkiállítás január 22-től a büki művelődési központban látható.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

Programok Sopronban és környékén
A magyar kultúra napján avatják a Horváth Teri-emlékszobát a Sopronhoz tartozó Balfon. Az állandó kiállítás a Kossuth- és Jászai-díjas színésznő személyes tárgyait, levelezéseit, szövegkönyveit mutatja be.

Horváth Teri 2009 tavaszán hunyt el, hamvait szülei mellé a balfi köztemetőben helyezték el. A színésznő innen indult a fővárosba, és végül ide tért vissza – utalt az állandó kiállítás szervezője a gyűjtemény hátterére.

Január 22-én Sopronban tart előadást Náray-Szabó Gábor, az MTA rendes tagja, a Professzorok Batthyány Körének elnöke „Merre tart a magyar nemzet?” címmel. A Magyarországi Luther Szövetség Soproni Csoportja, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Soproni Csoportja és a Soproni Kálvin Kör közös estjen felszólal még Gencso Hrisztozov bolgár költő és műfordító is.

A fertődi Esterházy-kastély Télikertjében január 21-én Gárdonyi öröksége és utóélete címmel Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája, valamint Cs. Varga István előadását hallgathatja meg a közönség. Az irodalomtörténész egyúttal bemutatja a nyugalmazott fertőd-süttöri kanonok, Szabó József életéről szóló könyvet is.

Programok a Műcsarnokban
Kölcsey-esttel, filmvetítéssel és ingyenesen látogatható kiállításokkal várja a közönséget a Műcsarnok január 22-én, a magyar kultúra napján.

Kölcsey Ferenc 191 évvel ezelőtt, 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt, amely olyan fontos részévé vált a magyar nemzeti identitásnak, hogy különösen nehézzé teszi szerzője életművének megismerhetőségét. „Mihez kezdhetünk ma Kölcsey Ferenc örökségével? Kilátszik-e a Himnusz mögül Kölcsey többi nagy verse? Milyen kapcsolódási pontjai lehetnek a kortárs lírának Kölcsey költészetével és a szatmárcsekei magányban írt, súlyosan borúlátó vallás- és történetbölcseleti verssel?” – áll a Hárman Kölcseyről címmel megrendezett irodalmi beszélgetés ajánlójában.

A Műcsarnok tájékoztatása szerint a magyar kultúra napján 17 órától többek között ezekről a kérdésekről is beszélget Kemény István költő és Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, az Így szerettek ők című könyvek szerzője Székhelyi József színművész közreműködésével a Műcsarnok kiállítóterében.

Az épület mélyföldszinti előadótermében 18 órától Michelangelo Antonioni Zabriskie Point című, 1970-ben készült filmklasszikusát vetítik, az Egy város entrópiája – Julia Stoschek Collection című kiállítás kísérőprogramjaként.

A magyar kultúra napja alkalmából a Műcsarnok kiállításaira és programjaira a belépés díjtalan.

Koncertek, előadások Somogy megyében
Koncertekkel, előadásokkal, kiállítással és filmvetítéssel ünneplik a magyar kultúra napját szerdán Somogy megyében.

Kaposváron művészeti gálát rendeznek délután az Együd Árpád Kulturális Központban, ahol a város művészei és zeneiskoláinak növendékei lépnek fel, ízelítőt adva a legkülönbözőbb művészeti ágakból. Az előadás szüneteiben a megyei múzeum muzeológusai és egy civil szervezet tart előadást a magyar történelmi ásatásokról.

Marcaliban január 22-én az elmúlt év kulturális eseményeiről nyílik fotó- és plakátkiállítás, majd a Somogyi Jazz-Pop-Rock Fesztivál és Amatőr Zenekarok Versenye egyik nyertese, a dzsessz kategóriában győztes Nagyszínpad zenekar koncertje várja az érdeklődőket a város Kulturális Korzóján.

Nagyatádon a Bárdos Lajos Sport Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola aulájában rendeznek ünnepséget a helyi művészcsoportok fellépésével, a díszvendég Bertók László Kossuth-díjas költő, a város díszpolgára lesz.

Siófokon filmvetítést tartanak a nagykönyvtár előadótermében. Az Épített örökségünk – Szőlőhegyi kápolnák a Balaton-felvidéken című filmet követően beszélgetést tartanak az alkotókkal, Tóth Péter filmrendezővel és Lux Ádám színművésszel.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:

A Magyar Kultúra Napja – Magyarországi és határon túli rendezvények és események III.

A magyar kultúra napja – Vendégünk Nagyvárad

A Magyar Kultúra Napja – Magyarországi és határon túli rendezvények és események II.

A Magyar Kultúra Napja – Magyarországi és határon túli rendezvények és események I.