A Magyar Kultúra Napja – Magyarországi és határon túli rendezvények és események II.

Szónokversenyt rendez a Szabolcs megyei önkormányzat
Szónokversenyt rendez a magyar kultúra napja alkalmából a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat csütörtökön Nyíregyházán. A megmérettetésre tucatnyi diák jelentkezett a térség különböző városaiból.

Az önkormányzat 2008-ban avatta fel Kölcsey Ferenc szobrát a nyíregyházi megyeháza előtti téren, azóta minden évben nagyszabású ünnepségsorozat keretében emlékeznek meg a Kölcsey Társasággal és szatmárcsekei önkormányzattal közösen a Himnusz írójáról – tájékoztatta Gergely Zsolt szervező az MTI-t.

Ennek keretében indult útjára 2009 őszén a szónokverseny, amelyen a megyei középiskolák tanulói mérettethetik meg magukat a reformkor történelméből és szónoki képességeikből. A diákok a történészekből, politikusokból, színészekből, irodalmárokból, lelkészekből és pedagógusokból álló szakmai zsűri előtt adhatnak számot retorikai tudásukról. Idén Csorba Sándor, Seszták Oszkár, Antal Balázs, Kujbusné Mecsei Éva és Bene János zsűrizi a versenyzőket.

A szabályok szerint a versenyzők két, három-három perces szónoki beszédet adnak elő, amelyek a reformkori országgyűlések aktuális témáihoz igazodnak és a korabeli országgyűlések hangulatát idézik vissza. A verseny kétfordulós, az első részre a középiskolás diákok otthon készülhetnek fel, a második fordulóban viszont a szereplés előtt csupán tíz perccel tudja meg a versenyző, hogy melyik témáról kell szónokolnia.

A verseny győztese az, aki az összesítés alapján a legjobb eredményt eléri. A győztes diák tárgyi jutalomban részesül, és lehetőséget kap szónoklatának előadására a megyei önkormányzat ünnepségén, amelyet szombaton rendeznek Nyíregyházán.

A megmérettetésre eddig tizenhárom középiskolás jelentkezett, a szónokversenyen Nyíregyháza, Záhony, Tiszavasvári, Fehérgyarmat és Mátészalka diákjai mérik össze tudásukat és ügyességüket.

A megyei központi ünnepség szombat délután két órakor kezdődik a megyeháza Bessenyei-termében. Az eseményen köszöntőt mond Seszták Oszkár közgyűlési elnök, Vinnai Győző kormánymegbízott, Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke, ünnepi beszédet tart Imre László irodalomtörténész. Az ünnepség után megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc szobrát a megyeháza előtti téren.

A kultúra napi rendezvények vasárnap délelőtt a szatmárcsekei református templomban ökumenikus istentisztelettel folytatódnak, amelyen Bosák Nándor római katolikus, valamint Bölcskei Gusztáv református püspök hirdet igét. Ünnepi beszédet mond Vári Fábián László József Attila-díjas költő, a Himnuszt Csikos Sándor Jászai Mari-díjas színművész szavalja el, a műsorban fellép a Vox Iuventutis Gyermekkar és Varnus Xavér orgonaművész.

Az istentisztelet után az ünneplők a református sírkertben megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc síremlékét, beszédet mond Halász János kultúráért felelős államtitkár.

Népzenei fesztivált rendez Halmos Béla emlékére Gyula városa
Népzenei fesztivállal tiszteleg tavaly elhunyt díszpolgára, Halmos Béla népzenész, népzenekutató előtt Gyula városa január 17-én és 18-án a magyar kultúra napja alkalmából.

A pénteken kezdődő Halmos Béla Népzenei Fesztivált az önkormányzat hagyományteremtő szándékkal rendezi, a tervek szerint a fürdőváros évente megtartja majd a magyar kultúra napjához időzítve a Széchenyi-díjas zenész szellemi örökségét ápoló eseményt – tájékoztatta a Gyulai Kulturális és Rendezvényszerező Nonprofit Kft. munkatársa az MTI-t.

Kovács Ágnes kiemelte: Halmos Bélát erős érzelmi szálak kötötték Gyulához, a szüleivel itt töltötte gyermek és fiatalkorát, az Erkel Ferenc Gimnáziumban érettségizett. Sok barátja, rokona él ma is a városban.

A szervező szerint a fesztivál méltó emléket állít Halmos Béla örökségének, hiszen a fellépők mindegyikét erős baráti és szakmai szálak kötötték a művészhez.

A rendezvénysorozat pénteken este a népzenész életét bemutató fotókiállítással nyílik, majd a Békés Megye Kultúrájáért díj átadásával folytatódik. Az esti koncerten a Békés Banda, valamint Ferenczi György és a Rackajam lép fel. Szombaton a Téglás zenekar szórakoztatja a közönséget, majd a Göndöcs kertben ünnepélyes keretek között átadják a Vigadó újjáépített épületét, amely a fesztiválnak is helyet ad. Este Gryllus Dániel és a Sebő-együttes ad koncertet.

Szintén szombat este népzenei gálaműsort láthat a közönség, amelyen Halmos Béla szerzeményei és kedvenc zenéi csendülnek fel és megelevenednek népzenekutatásainak legfontosabb helyszínei is. Fellép a Békés Banda, a Téglás zenekar, János Hajnalka, Koncz Gergely, Mester László, a Nyisztor György Hagyományőrző Együttes, Szabó Gábor, Kovács János, Lajkó Levente és Kiss Ilona, valamint Patyi Zoltán. A gálaműsor után táncház lesz a fesztiválon résztvevő zenekarokkal.

Öt napon át tartó programsorozat Zala megyében
Öt napon át tartó programsorozat kezdődik a magyar kultúra napja alkalmából január 20-án Zala megyében. A városokban kiállítások nyílnak, szavalóversenyt, irodalmi esteket rendeznek, művészeti és népzenei együttesek adnak koncertet, az ünnepi gálaesteken pedig kitüntetésekkel ismerik el a kultúra területén végzett kiemelkedő tevékenységeket.

Zalaegerszegen a Folkish Zenekar koncertjével január 21-én kezdődik el a kultúra napi programsorozat a Deák Ferenc könyvtárban. Az együttes az archív felvételekből válogatott magyar népdalokat különleges hangszerek, izgalmas harmóniák kíséretében szólaltatja meg – közölték az MTI-vel a rendezvény szervezői.

A magyar kultúra napján (január 22-én) Zalaegerszegi Szalon címmel a városhoz kötődő képzőművész alkotásából nyílik kiállítás a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. A megnyitót követő gálaesten átadják a Kultúra Mecénása Díjat, majd a 40 éves Muzsikás együttes ad jubileumi koncertet.

A Gönczi Galériában január 23-án nyílik meg Porpáczy Zoltán Gasztrogrammok – jelbeszéd étkekben című kiállítása. A tervezőgrafikus a kultúra napjára digitális printeket, manuális technikákkal kevert autonóm plakátokat tartalmazó anyagot állított össze.

A zalaegerszegi programsorozat január 24-én a Hevesi Sándor Színházban nyíló sajtófotó-kiállítással zárul. A tárlaton csaknem száz – az elmúlt év közéleti, kulturális és sporteseményeit összefogó – fotót mutatnak be Katona Tibor és Pezzetta Umberto, a Zalai Hírlap fotósai; Ohr Tibor, a napilap volt fotósa; Seres Péter, a zalai megyeszékhely városi honlapjának fotósa és Varga György, az MTI/MTVA fotóriportere munkáiból.

Nagykanizsán január 20-án a fafaragó szakkör munkáiból nyílik kiállítás a Honvéd Kaszinóban, a Hevesi Sándor Művelődési Központban pedig január 21-én megkezdődik a Nagy Gáspár versmondó verseny. A közép- és általános iskolások Nagy Gáspár (1949-2007) és Weöres Sándor (1913-1989) műveit adják elő.

Január 22-én a Halis István Városi Könyvtárban kiállítás keretében mutatják be az intézmény szolgáltatásait. A Hevesi Sándor Művelődési Központban a Kanizsa Fotóklub tagjainak alkotásaiból nyílik tárlat, majd helyi előadók és művészeti csoportok adnak ünnepi gálaműsort. Január 24-én a Honvéd Kaszinóba Fa Ede irodalmi estjére invitálják a közönséget.

Keszthelyen a kultúra napján a Balaton Színház Simándy József termében Pro Cultura Keszthely díjat adnak át és színpadra lép az est vendégművésze, Bencze Ilona.

Ötnapos programsorozat Győrben
Ötnapos eseménysorozattal emlékezik meg a magyar kultúra napjáról a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum – közölte az MTI érdeklődésére Grászli Bernadett igazgató.

Január 22-én este ingyenes vezetés várja az érdeklődőket az intézmény központjában, az Esterházy-palotában; a látogatók az évtizedekig lappangó fővárosi kollekció, „a titkos gyűjtemény” kincseit csodálhatják meg szakemberek vezetésével.

Két nappal később rendezik meg a Tárlatvezetés napját, amelynek keretében három időpontban, három helyszínen várják ingyenes programmal a látogatókat. Délelőtt a Vastuskós Házban a Patkó Imre-gyűjteményt, délután az Apátúr-ház kincseit, így a helytörténeti anyagot, családi gyűjteményeket, majd a Fruhmann-házban lévő Kályhamúzeumot ismerhetik meg az érdeklődők.

Hozzátette: szombaton délelőtt a Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér rendez kézműves foglalkozást a Püspöki udvarbíróházban, másnap pedig Nyitott kapuk a Győri Grafikai Műhelyben címmel rendeznek grafikai bemutatót a Napóleon-házban.

Bodza Klára és tanítványai koncerteznek a Hagyományok Házában
Bodza Klára népdalénekes és tanítványai, mások mellett Majorosi Mariann, Navratil Andrea és Szalóki Ági adnak koncertet a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

A rendezvényen fellép továbbá a Vándor Vokál énekegyüttes, a Bekecs együttes, valamint Balogh Kálmán, Demeter László, Csörsz Rumen István, Ladányi Ferenc, Lamm Dávid, Szabó Attila és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének szakos hallgatói. A műsor után táncház várja az érdeklődőket – közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

Czidráné Bodza Klára a Magyar Televízió által 1969-ben meghirdetett népzenei verseny első helyezettjeként került az énekesi pályára, majd 1970-től hivatásos, szabadfoglalkozású énekesként 10 évig járta a világot. Koncertjeiből több CD és DVD készült, számos népzenei és régizenei kiadványon működött közre.

Tanított többek között az óbudai zeneiskolában működő népzenei tagozaton, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszékének ének szakán hangegészségtant, beszédtechnikát és hangképzést oktatott az általa kidolgozott egyedi módszerrel, valamint társhangszeres népi éneket. Több mint 20 éves tanítási tapasztalatait összegezve kidolgozta a népi énektanítás módszertanát, amelynek bemutatását akkreditált pedagógus-továbbképzés formájában az Oktatási Minisztérium engedélyezte.

Tevékenységét többek között 1998-ban Németh László-díjjal, 2002-ben Életfa-díjjal, 2010-ben pedig a Magyar Kultúra Lovagja címmel ismerték el.

Gála a Nemzeti Színházban
Hagyományteremtő szándékkal január 22-én, szerdán a magyar kultúra napján a nemzeti intézmények együtt ünnepelnek a Nemzeti Színházban.

A gálán a Csokonai Nemzeti Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Honvéd Művész Együttes, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Pécsi Balett, a Budapesti Operettszínház, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Cirkusz és Varieté, a Magyar Állami Operaház, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Cantate vegyes kara és a Nemzeti Színház produkcióit láthatják majd – olvasható a teátrum honlapján.

Mint írják, a gála érdekessége, hogy a fellépők nemcsak saját produkcióikkal érkeznek, hanem egymás előadásában is részt vesznek, így a Debreceni Csokonai Színház kórusát a Szegedi Szimfonikusok kísérik majd. Dukay Barnabás Monódia tenor hangra János evangéliumának szövegére című művéhez kifejezetten erre az alkalomra készített koreográfiát Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója.

Az ünnepi gálára korlátozott számban jegyet vásárolhatnak az érdeklődők – áll a teátrum honlapján.

A Nemzeti Színházban a nagyszínpadi gála mellett a magyar kultúra napján a Kaszás Attila Teremben a Vidnyánszky Attila rendezte Tudod, hogy nincs bocsánat című produkció látható: Földes László Hobo József Attila verseit adja elő.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikk: A Magyar Kultúra Napja – Magyarországi és határon túli rendezvények és események I.