Oscar-díj: íme a jelöltek – Szász János filmje nincs a listán

Nem jelölték Oscar-díjra Szász János A nagy füzet című filmjét a legjobb idegen nyelvű alkotások között – az amerikai filmakadémia jelöléseit csütörtökön hozták nyilvánosságra Los Angelesben. Leonardo DiCaprio és Sandra Bullock is versenyben van a legjobb férfi és női szereplőnek járó díjért.

„Nagy csalódást jelent, de annak kell örülni, amit elért ez a film” – mondta az MTI-nek Szász János rendező a döntés után.

„Most is azt gondolom, hogy nagyon sok minden történt már ezzel a filmmel. Természetesen most csalódott, szomorú vagyok, de igyekszem arra gondolni, ami jó volt eddig, és arra, ami ezután fog a filmmel történni” – jelentette ki az alkotó. Elmondta: két forgatókönyv létezett A nagy füzet amerikai bemutatójára. Így, hogy nem került a legjobb öt közé a produkció, várhatóan csak májusban kerülhet az amerikai közönség elé.

Szász János szólt arról is, hogy korábban nem tekintett versenyként az Oscar-jelölésre, de az utolsó órákban rajta is eluralkodott a versenyláz. „Van bennem szomorúság, de azért ezt bőven túl fogom élni. Eljutottunk a legjobb kilenc filmig, én erre nagyon-nagyon büszke vagyok. Megyek tovább azon az úton, amelyen elindultam” – tette hozzá.

Az idegen nyelvű filmek kategóriájában a rangos elismerésért Felix van Groeningen belga rendező Alabama és Monroe című drámája, Paolo Sorrentino A nagy szépség, Thomas Vinterberg A vadászat, Rithy Panh kambodzsai rendező L’image manquante (A hiányzó kép), valamint Hani Abu Aszad palesztin rendező Omar című alkotása van versenyben. Magyar játékfilmnek legutóbb 1988-ban volt esélye elnyerni az Oscar-díjat, akkor Szabó István Hanussen című alkotása szerepelt a végső öt jelölt között.

A Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forintos gyártási támogatásával forgatott mozifilm a magyarországi születésű svájci írónő, Kristóf Ágota negyven nyelven megjelent regényéből készült. A nagy füzet (Le Grand Cahier) főszereplője egy tízéves ikerpár, Gyémánt László és András amatőr színész alakításában. A film a második világháború idején, egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története.

A Szász János által rendezett film a Karlovy Vary-i filmfesztiválon elnyerte a fődíjat, a Kristály Glóbuszt. A nagy füzet több nemzetközi filmfesztiválon is szerepelt, Haifában elismerő oklevelet kapott, bemutatták az ausztráliai Adelaide-ben és a dél-koreai Puszani Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint elnyerte a legjobb film, a legjobb színésznő és a legjobb színész díját a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon. Megkapta a franciaországi Les Arcs Európai Filmfesztiválon a diákzsűri díját is.

Az Amerikai botrány és a Gravitáció a legjobb film díjára jelöltek között
Az Amerikai botrány, a Gravitáció és a 12 év rabszolgaság is szerepel a legjobb film Oscar-díjára jelölt kilenc produkció között.

A napokban Golden Globe-díjjal kitüntetett Amerikai botrány és a Gravitáció című űrdráma tíz-tíz jelöléssel vezeti az Oscar-esélyes alkotások listáját. A 12 év rabszolgaság kilenc jelölést kapott.

A legjobb film kategóriában a Phillips kapitány című modern kalóztörténet, a Mielőtt meghaltam című AIDS-dráma, A nő című számítógépes románc, a fekete-fehérben forgatott Nebraska, a Philomena – Határtalan szeretet című dráma és A Wall Street farkasa is indulhat az Oscar-szoborért.

Leonardo DiCaprio és Sandra Bullock is versenyez
Nem tartalmaz nagy meglepetést a legjobb női és a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díj jelöltjeinek csütörtökön Los Angelesben ismertetett listája, amelyen Leonardo DiCaprio és Sandra Bullock neve is megtalálható.

A legjobb női főszereplő kategóriájában a Gravitációért jelölt Sandra Bullock mellett Meryl Streep az Augusztus Oklahomában, Amy Adams az Amerikai botrány, Cate Blanchett a Blue Jasmine és Judi Dench a Philomena – Határtalan szeretet című filmben nyújtott alakításáért reménykedhet Oscar-díjban.

A legjobb férfi alakítás díját Christian Bale, az Amerikai botrány; Bruce Dern, a Nebraska; Leonardo DiCaprio, A Wall Street farkasa; Chiwetel Ejiofor, a 12 év rabszolgaság vagy Matthew McConaughey, a Mielőtt meghaltam című film főszereplője nyerheti el.

Jennifer Lawrence idén mellékszereplőként nyerhet újabb Oscart
A Phillips kapitány szomáliai színésze, Barkhad Abdi és Jennifer Lawrence, az Amerikai botrány sztárja is esélyes a 86. Oscar-gála legjobb férfi, illetve női mellékszereplőjének díjára az amerikai filmakadémia csütörtöki Los Angeles-i bejelentése szerint.

Barkhad Abdi mellett Bradley Cooper (Amerikai botrány), Michael Fassbender (12 év rabszolgaság), Jonah Hill (A Wall Street farkasa) és Jared Leto (Mielőtt meghaltam) kapott jelölést.

Tavalyi Oscar-díja után idén az Amerikai botrány mellékszereplőjeként nyerhet újabb szobrot a Jennifer Lawrence, akit a Blue Jasmine című Woody Allen-filmben játszó Sally Hawkins, a 12 év rabszolgaság című történelmi drámából Lupita Nyong’o, az Augusztus Oklahomában című filmből Julia Roberts és a Nebraskából June Squibb szoríthat meg.

Az Oscar-díjakat március 2-án adják át Los Angelesben.

Forrás: MTI