Viaszszobor készül Mandeláról

A római Viaszmúzeumba kerül a 2013. december 5-én elhunyt Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök szobra.

Francesca Romana Di Nunzio római szobrászművésznek az apartheid elleni harc hősét ábrázoló alkotása alig több mint egy hónap múlva készül el – közölte Fernando Canini, a Viaszmúzeum (Museo delle Cere) igazgatója.

„Mosolygó Nelson Mandelát szerettünk volna bemutatni, bár nem túlságosan vidámat, mert életében sokat szenvedett” – tette hozzá Fernando Canini, aki Mandela halálának napján állította ki az általa vezetett intézményben Ferenc pápa szobrát.

„Nem túlságosan nehéz megmintázni az afrikai jellegzetes vonások jellemezte arcot” – mondta a szobrásznő, aki már több alkotást is készített a római múzeum számára.

A 95 éves korában elhunyt politikust ábrázoló és még készülőben lévő szobor más államférfiak – mint Benito Mussolini volt olasz fasiszta diktátor vagy Vlagyimir Putyin orosz elnök – társaságában lesz kiállítva.

„Olyan személyiséget van szerencsém megformálni, aki nemcsak egyszerűen híres, de olyan víziója volt az emberiségről, amelyet nem lehet nem elfogadni” – mondta Francesca Romana Di Nunzio, aki tucatnyi fényképet használt fel a fej megformálásához.

Az agyag mellszobrot ezután szilikon és viasz keverékéből öntik ki, az arcot maszkmester készíti ki. Ezután következnek a karok amelyeket egy Mandeláéhoz hasonló alakú férfiról mintáznak. Az egészet fából és gyantából készült, felöltöztetett testre szerelik.

A csaknem húszkilós szobrok értéke hozzávetőlegesen 15 ezer euró (4,5 millió forint). Az ár függ a hajtól, fogaktól, szakálltól, illetve az öltözéktől – mondta Fernando Canini, aki az új szobor révén újabb látogatókra számít.

Nelson Mandela szobrának bemutatása után a római múzeum újabb vállalkozásokba foghat. „Most dolgozunk Kimi Räikkönnen forma-1-es pilótán” – árulta el az igazgató.

Forrás: MTI