Tommy Vig (USA) and „Some Jazzma.hu Poll Winners” Sextet

Időpont, helyszín: 2014. november 29. (szombat), 20.00, Budapest Jazz Club

Közreműködik:
Tommy Vig – dob és vibrafon
Zana Zoltán – bariton szaxofon
Joe Fritz – klarinét
Papp Mátyás – harsona
Csuhaj Barna Tibor – nagybőgő
Jeszenszky György – dob

Tommy Vig

Tommy Vig

Tommy Vig, a 2006-ban hazatelepült vibrafon művész, dobos, zeneszerző fél évszázadon át aratott sikereket az Egyesült Államok jazz színpadain, ahol a legnagyobb stúdiók legismertebb zenészeivel dolgozott együtt.

2014. november 29-én, szombaton este a jazzma.hu által meghirdetett szavazás alapján legnépszerűbbnek számító hazai jazzmuzsikusok társaságában lép fel.

Zenéjük a kortárs, klasszikus kamara-jazz kombinációja, főleg eredeti Vig kompozíciókkal és szokatlan előadás-stílusban. A műsor amerikai sztenderdeket, többek között Thelonious Monk, Johnny Green, George Gershwin nótáit is tartalmazza.

Tommy Vig 1956-ban hagyta el Magyarországot. Korábban csak csodadobosként emlegették, hiszen 7 évesen már jónéhány fellépésen túl volt – játszott a Zeneakadémián, a Fővárosi Nagycirkuszban és a Városi Színházban, 8 éves volt, amikor lemeze jelent meg Bécsben a legkiválóbb ausztriai jazz szólistákkal.

’56 novemberében, 18 évesen menekült el a kommunizmus elől, s nem sokkal azután, hogy a bécsi Zeneakadémián Zawinul triójában dobolt, az Egyesült Államokba utazott és ott is telepedett le. 2006-ig New Yorkban, Los Angelesben, illetve Las Vegasban élt és muzsikált.

A kint töltött fél évszázadban jelentős karriert futott be, hiszen olyan neves szupersztárok társaságában állhatott színpadra, mint Frank Sinatra, Miles Davis, Sammy Davis Jr., Michel Legrand, Quincy Jones, a The Beach Boys, a Manhattan Transfer, Woody Allen, Rod Stewart, Diana Ross, vagy Michael Jackson. De Tommy Vig volt 1984-ben Los Angelesben a hivatalos Olimpiai Jazz Fesztivál rendezője is. A világ leismertebb nagy stúdióiban, így többek között a Warner Brothers, a Fox, az Universal, a CBS, a Columbia stúdióiban dolgozott filmzeneszerzőként, karmesterként, hangszerelőként, dobosként vagy éppen vibrafonosként. Több mint 1400 stúdió felvételt tudhat a háta mögött, kétszer az Oscar-díj gálán is fellépett. 2001-ben a Los Angeles Jazz Societytől a vibrafonosok Oscar-díját vehette át.

Tommy Vig most elkészült Tommy Vig 2015: The Time Traveler című lemeze és a róla írt könyv (A Teleki tértől Hollywoodig) az este folyamán megvásárolható.

http://www.youtube.com/watch?v=m-POUDoOtqA