Fecskék szálltak meg egy tűzfalat

A Színes Város Strongbow Budapest Fesztivál 9. tűzfala készült el az Akácfa utcában. A 80 m2 nagyságú felület témája és feladata a „Nyugalom, vagy tombolás” ellentétpár vizuális megjelenítése volt. Az alkotó – Mesterházy Károly, alias Carlos BreakOne – számára a nyugalmat leginkább a Magyarországon fészkelő madár, a fecske személyesíti meg.

IMG_1505IMG_1523

Mesterházy Károly pályafutását 16 évesen graffitivel kezdte, az érettségi évében pedig a Budai Rajziskolába azzal a céllal iratkozott be, hogy fejlessze azt a graffiti stílust, amit űzött akkoriban. Itt hallotta először a tervező grafika kifejezést is. Harmadszorra vették fel a MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervező grafika szakára, ahol 2 évvel ezelőtt diplomázott. Az egyetem alatt Erasmus ösztöndíjjal ment ki Portugáliába, és az ország annyira megtetszett neki, hogy utána 2 évig ott élt. Legfontosabb mentorának Pálfi György grafikust, egyetemi oktatót tartja, aki jelentős szerepet játszott művészeti fejlődésében.

IMG_2190IMG_2211

A művész a diploma megszerzése után eleinte egy multinacionális nagyvállalatnál helyezkedett el alkalmazott grafikusként, ám a munka túl kötött volt számára. Ezt megelégelve és a klasszikus tervezés hiánya miatt mást szeretett volna csinálni, amikor jött a felkérés, hogy kezdjen el tetoválóként dolgozni a Szív utcában, egy stúdióban.

Videó: Illés István

– „A tetoválásban az volt számomra izgalmas, hogy visszatérhettem a kézzel rajzoláshoz, a manuális technikához. A graffitiben megtanultam, hogy minden múlandó, itt pedig szinte minden maradandó, amennyire az emberi élet annak nevezhető. A digitális grafikában controll c controll v-vel minden megváltoztatható, míg ebben a műfajban egészen más a helyzet.”

IMG_2243IMG_2249

Az Akácfa utcai munka 14 napig tartott, a folyamatosan ömlő eső némileg megnehezítette a munkát. Mesterházy elmondása szerint a fecske a nyugalom szimbóluma, ezért festette fel azt a 3 madarat arra a tűzfalra. A tűzfal párját, vagyis a ház másik oldalát a Cekas nevű lengyel művész festette meg, hasonló tematikában.

Fotó: Farkas András/ Színes Város
Videó: Illés István

Forrás: Színes Város Strongbow Budapest Fesztivál