Kortárs absztrakt festmények a B55 Galériában

Négy fiatal festőművész, Baráth Áron, Bánki Ákos, Szentgróti Dávid és Szinyova Gergő huszonnégy absztrakt alkotása látható szombattól a budapesti B55 Galériában.

A B Oldal című kiállítás anyagának legnagyobb része olajmunka, de papír alapú alkotások is láthatók lesznek Szinyova Gergőtől és Baráth Árontól. Mind a négy művész különböző megközelítésben ugyan, de absztrakt festészettel foglalkozik: „ki líraibb és szabadabb, ki geometrikusabb, határozottabb, ki leegyszerűsítettebb módon” – mondta el Baráth Áron festőművész az MTI-nek.

Bánki Ákos bemutatja például a Megtört melankólia című olajfestmény-sorozatát, Szentgróti Ákos pedig többek között a Körséta és a Patkolt törmelék című olajmunkáját. Baráth Áron nagyon ritkán ad címet munkáinak, Szinyova Gergő alkotásait csak betűvel vagy számmal jelöli.

A festőművész, aki 2008-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafika szakán, arról is beszélt, hogy a tárlat címe (B Oldal) a festészet absztrakt oldalát jelenti.

„Az A Oldal saját felfogásunk szerint a figuratív, a tárgyi, a sokkal inkább értelmezhető művészet” – hangsúlyozta.

Bánki Ákos 2006-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő és tanár szakán. Több egyéni kiállítás volt már Budapesten, valamint Miskolcon és Veszprémben. Szentgróti Dávid Tolvaly Ernő tanítványaként 2006-ban szerzett festőművészi diplomát a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. Szinyova Gergő 2010-ben fejezte be festészeti tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

A fiatal kortárs festők kiállítása március 15-ig tart nyitva.

Forrás: MTI