Te vállalnád a küldetésed, hogy megváltsd az emberiséget? – Megjelent Nógrádi Gábor ötvenedik kötete, az Akit keresnek: Jesua

Nógrádi Gábor, az egyik legismertebb magyar író, számos népszerű gyermek- és ifjúsági kötet szerzője rendkívüli témát választott legújabb könyvének. Az Akit keresnek: Jesua című regény az ókori Közel-Kelet vidékén játszódik, ahol a kamaszkorú Jézus (és családja) egy váratlan és fenyegető helyzettel találja szemben magát, amiben a tét a messiási küldetés felismerése és vállalása. A 2024. február 12-én, a Móra Könyvkiadó gondozásában megjelent könyv izgalmas olvasmánynak ígérkezik kamaszoknak és felnőtteknek egyaránt.

„Tehetsége és képessége szerint minden embernek egyéni feladata van a földön. Van, aki vállalja a feladatát, van, aki nem. De aki tud a küldetéséről, és nem vállalja a sorsát, az a számára legfontosabbat veszíti el: önmagát. Arról az ifjúról akartam írni egy kalandos történetben, akit talán a legtöbben ismernek a világon, és aki vállalta egyedülálló küldetését” – mondja Nógrádi Gábor a kamaszoknak és felnőtt olvasóknak egyaránt ajánlható regényéről. Lebilincselő ifjúsági kötetei alapján kijelenthető, hogy ő maga felismerte a saját küldetését. Mint többször hangot is adott neki: írásaival tanítani szeretné a gyerekeket, a fiatalokat; szeretne mindarról beszélni nekik, amiről neki nem beszéltek, és ennek hiányát érezte felnőttként.

Az íráshoz való vonzódása és tehetsége korán megmutatkozott: kilencévesen írta első versét, és tizenhét évesen publikált először az Alföld című folyóiratban. Később rendszeresen jelentek meg riportjai, novellái különböző irodalmi folyóiratokban. Huszonkilenc éves korától újságíróként dolgozott, 1992-től lett szabadfoglalkozású író.

A Móra Könyvkiadó 1983-ban adta ki a Gyerekrablás a Palánk utcában (eredetileg Hecseki és a gyermekrablók) című ifjúsági regényét, amellyel országszerte ismertté vált. A történetből készült filmet 1985-ben mutatták be. Termékeny írói munkássága nyomán öt verseskötete, negyvennél is több gyerekkönyve és ifjúsági regénye jelent meg, emellett írt hangjátékokat is, és az ő forgatókönyvéből készült a nagy sikerű Sose halunk meg című film. Koltai Róberttel számos mozifilmen dolgoztak együtt. Az iskolákban szívesen választják kötelező vagy ajánlott olvasmánynak Nógrádi Gábor regényeit, mert izgalmasan, filmszerűen gördíti a történetet, és empatikusan ír a kamaszokat érintő kérdésekről.

A szerzőt több nívós elismeréssel is díjazták: PetePite című regénye az Év Gyermekkönyve lett (2000), majd az IBBY (Gyerekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) Honour Listjén is helyet kapott (2002). 2012-ben az IBBY életműdíját, 2013-ban Janikovszky Éva-díjat kapott, 2022-ben pedig Prima díjjal tüntették ki magyar oktatás és köznevelés kategóriában.

Akit keresnek: Jesua című új regényével Nógrádi Gábor egy izgalmas világba kalauzolja az olvasót. A Bibliában ugyan nem találunk utalást arra, hogy mit csinált Jézus tizenhárom és harmincéves kora között, mégis felmerülhet bennünk a kérdés, hogy a későbbi Messiás vajon ugyanolyan kamasz volt-e, mint a többiek. A feszült-feszes történetben ismét megjelenik az a bizonyos fényes csillag Betlehem felett. Heródes Antipász galileai fejedelmet félelem tölti el, hiszen ez azt jelenti, hogy az apja által elrendelt betlehemi gyermekgyilkosság során egy csecsemő életben maradt. Talán éppen az az egy, akitől a legjobban tart… A „zsidó királytól” rettegő Heródes Antipász parancsot ad testőreinek és a római katonáknak, hogy keressék meg az öldöklést túlélő ifjút, és hozzák elé élve vagy halva.

Nógrádi Gábor Jesua és a környezetében élő fiatalok karakterén keresztül azt sugallja, hogy az akkori tizenévesek talán nem is különböztek annyira a maiaktól… Az elképzelt történet szerint a kamasz Jesua (és közvetlen környezete) még nincs tisztában azzal, hogy ő a kiválasztott – a regény cselekménye során ébred rá személyes életfeladatára. Vajon megtalálják őt a katonák, vagy sikerül elfedni a kilétét?

Nógrádi Gábor legújabb könyve a hazai irodalomban egyedülálló témához nyúl – kalandos, az ifjúsági és a felnőtteknek szóló művek határán mozgó regényként. A kötet a Móra Plusz sorozatban jelent meg 2024. február 12-én. E sorozattal a kiadó arra törekszik, hogy ismert szerzők olyan műveit is közreadja amelyek gyermek- és ifjúsági irodalmi tevékenységükhöz képest új oldalukról mutatják be őket.

Részlet a regényből itt