„Mi van az ablakban?” – Dr. Gadó Klára fotókiállítása

Megnyitó: 2023. november 17. 18 óra, Aranytíz Kultúrház, 1051 Budapest, Arany János utca 10.

A kiállítást megnyitja: Keleti Éva, Kossuth-díjas fotográfus

2023. december 5-ig tekinthető meg.

„Olyasmiket vesz észre, olyan képeket formál, amelyeket más nem.” Keleti Éva – Gadó Kláráról

Dr. Gadó Klára belgyógyász professzor az ország első Geriátriai Klinikáját vezeti a Semmelweis Egyetem Merényi Gusztáv Klinikai Tömbben, és ő a SE Egészségtudományi Kara Klinikai Tárgyak Tanszékének vezetője is. Autodidakta fotós. Első kiállítása 2014-ben volt, 2023. november 17-én a hetedik tárlata nyílik. Ezúttal az Aranytíz Kultúrházban – Mi van az ablakban? címmel.

Szakmai mentora, Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus fogalmazta meg Gadó Kláráról: „Vannak olyan váratlan, véletlen találkozások, amelyek mégis rendkívül meghatározóvá válnak. Számomra ilyen a megismerkedésem Gadó Klárával. Egy barátom mutatta be nekem, mondta, hogy fantasztikus orvos és fotografál is. Megnéztem a képeit, és rácsodálkoztam: a fotografálásban is mesteri. Egy olyan ágát fedezte fel, vagy találta ki a fotográfiának, amely előttem ismeretlen volt. Ő belelát mindenbe, mindennek a legmélyére, legyen az egy faldarabka vagy parfümös üveg a fürdőszobában, váza alján egy ujjnyi víz. Olyasmiket vesz észre, olyan képeket formál, amelyeket más nem. Az ő fotóján egy töredezett ablak is összetett történetet mesél. Gadó Klára a makrónyiból kicsit varázsol, a mikrónyit felnagyítja. Ehhez különös technikát dolgozott ki. Olyat, amely nem uralja el a képeket, inkább segít megérteni őket. Mindenhol meglátja azokat a villanásokat, amelyeket csak az ő szeme lát és láthat. Nála a fényképezőgép olyan hétköznapi tartozék, mint a női táskában a rúzs, a fésű, a parfüm. Ő a fotógépén keresztül a hétköznapi életet formálja széppé és egyedivé.”

Gadó Klára mondta egy interjújában (Art is Business): „Az orvoslás a hivatásom, a fotózás a szenvedélyem, de ebben abszolút amatőr vagyok. Nem is szeretném magamat a profikhoz mérni. Gyerekkorom óta imádok fotózni, az első képeimet még édesapám Ljubityel gépével készítettem. Fantasztikus masina volt: felülről kellett belenézni, és a napsütéshez beállítani a blendét és az időt. Ma már mobiltelefonnal fényképezek. Azokhoz a képekhez, amiket csinálok, a telefon is elég, és ez mindig kéznél van. A fényképezés nekem csakis pluszt ad, végtelen örömöt. Ez nálam szinte extatikus állapot.”

Forrás: Aranytíz Kultúrház

,