Június 10-én lesz az 5. Szegedi Papucs Napja

Június 10-én, szombaton ötödszörre rendezik meg a Szegedi Papucs Napját, délelőtt exkluzív tárlatvezetés, délután többek között filmbemutató, gyermek néptáncosok gálája, családi programok és papucsvásár várja az érdeklődőket.

© Frank Yvette

A Szegedi Papucsért Alapítvány kezdeményezésére június 10-én, szombaton ötödszörre lesz Szegedi Papucs Napja, hogy felhívják a figyelmet erre a különleges lábbelire. Délelőtt a szegedi Dóm látogatóközpontjában a tavasszal nyílt „Ahol Szűz Mária is papucsban jár” című kamaratárlatban tart exkluzív tárlatvezetést dr. Bárkányi Ildikó néprajzkutató, főmuzeológus, a Móra Ferenc Múzeum általános igazgató-helyettese, az alapítvány kuratóriumának tagja, akinek egyik kutatási témája a szegedi papucs. A tárlaton az alapítvány gazdag gyűjteményből látható szemet gyönyörködtető válogatás, a kísérő fotókon és filmeken pedig az alkotás folyamata ismerhető meg régi és mai mesterek vallomásai alapján. A kiállítás központi alakja a Dóm szentélye feletti „Szűrös Madonna” közelről megcsodálható fotóján jól látható a Szűzanya lábát bújtató, piros szegedi papucs, amely ékes bizonyítéka e lábbeli egykori népszerűségének.

Kézműves foglalkozás © Hont Angéla

A papucs napja programjai 14 órától a Szent-Györgyi Albert Agórában folytatódnak. 140 néptáncos gyermek ünnepi műsorral készül, fellépnek az Ásotthalmi Bogárzó Néptánccsoport, az Árendás Táncegyüttes és Kankalin Néptáncegyüttes Hódmezővásárhelyről, a Cicere Táncegyüttes Csólyospálosról, a Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a helybeli Hatetudnád Tánctanoda és a Szeged Táncegyüttes.

A rendezvényen mutatják be „A Bárkányiék – apáról fiúra” című dokumentumfilmet, amely a papucskészítő Bárkányi család három generációjának történetét mutatja meg. A filmet az alapítvány megbízásából a szegedi Elephant Studio készítette. A film után alkalom nyílik a film készítőivel és a harmadik generációval, Bárkányi István papucskészítővel is találkozni.

Mesepapucsok © Hont Angéla

A délután folyamán a gyerekek (és kísérőik) kézműves foglalkozásokon, Hungarikum játszóházban és a Szegedi Papucshímző Kör tagjainak foglalkozásain próbálhatják ki kézügyességüket és ismerkedhetnek hazánk kiemelkedő értékeivel. Sajtos Szilvia bőrműves népi iparművész és Ticzer Beáta bőrműves népi iparművész kimondottan a papucshoz köthető kézműves foglalkozásokkal készül, de ezúttal is lehet majd papucsfejre motívumot tervezni, színezni, a kicsit nagyobbak és felnőttek pedig a hímzésbe is belekóstolhatnak.

Idén is lesz papucsvásár, érkeznek magyarországi és vajdasági papucsos mesterek, akiktől a helyszínen vásárolni lehet és rendelést is vesznek fel egyedi igényekre. A vásárt a papucshoz kötődő pipacsos népművészeti és kézműves termékek kínálata színesíti a szegedi FolkArt Népművészeti Bolt közreműködésével.

Tervező: Attalai Zita, készítő: Sallay © Mester Tibor

Továbbra is látható a tavaly megnyitott Mesepapucsok kiállítás, amely a szegedi papucsok mesés világába kalauzol. A Dabasi Trafik Kör a szegedi papucsok mesei motívumvilágából indult ki egyedi installációjuk megalkotásakor, benne Attalai Zita újraalkotott papucscsodáival. A kiállításon láthatók gyerekpapucsok az Alapítvány gyűjteményéből és a ma alkotó papucsos mesterek és papucshímzők munkái is.

A szervezők – ahogy minden évben – meglepetéssel is készülnek, egy új, gyerekeknek és kézműveseknek is érdekes pályázatot hirdetnek meg, valamint először adják át a „Szegedi papucsért”-díjat, de hogy ki kapja, arra csak a helyszínen derül fény. A rendezvény programjai ingyenesen látogathatóak, mindenkit szeretettel várnak.

Forrás: Szegedi Papucsért Alapítvány