Verses hétvége Latinovits Zoltán és Petőfi Sándor emlékére

47 évvel ezelőtt, 1976. június 4-én hunyt el Latinovits Zoltán, a „színészkirály”. A posztumusz Kossuth-díjas művész emlékére a Latinovits Emlékmű Alapítvány 28. alkalommal rendezi meg nagyszabású, kétnapos Kárpát-medencei verstalálkozóját Balatonszemesen, ahol a művészdinasztia végső nyughelye is van. Ugyanitt a Magyar Versmondók Egyesülete Petőfi versekkel emlékezik a 200 éve született költőre, A csillagok milliárdján című versmondó versenyén.

Június 4-én lesz 47 éve, ahogy annak idején a sajtó hírül adta, hogy „tragikus hirtelenséggel elhunyt” Latinovits Zoltán színművész. A halál Balatonszemesen érte, vonat gázolta el. Akkor csak a Szabad Európa Rádió számolt be a színész halálának körülményeiről, amelyek sokáig tisztázatlanok voltak. A Latinovits Emlékmű Alapítvány Balatonszemesen, Latinovits Zoltán és Bujtor István végső nyughelyén, minden évben megemlékezik a két színészóriásról. A hétvégén, június 3-án és 4-én 28. alkalommal lépnek színpadra a Latinovits Művelődési Házban a Kárpát-medence középiskolás és felnőtt versmondói, s a XX. század költészetének remekeivel emlékeznek a színészkirályra. Szombaton délután elzarándokolnak a sírkertbe és megkoszorúzzák a legendás színész, valamint a Latinovits Művelődési Ház egykori igazgatója, Csonka Márta sírját, majd délután 6 órakor, Lutter Imre előadóművész vezetésével emlékeznek a Latinovits Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete alapítóelnökére, Kiss Lászlóra, a művelődési ház bejáratánál függő emléktáblája előtt, aki június 5-én lenne 73 éves.Este az Első Magyar Versszínház produkcióját, Petőfi Sándor művének modern versszínházi átdolgozását láthatják az érdeklődők PS – Az apostol címmel, Borbély Sándor előadásában, majd DJ Csiák László vezetésével mulatságot rendeznek. Szombaton A csillagok milliárdján című versmondó versenyen Petőfi Sándor verseivel lépnek színpadra a versmondók. Vasárnap lesz a Latinovits-verseny döntője, és aznap délután derül ki, hogy ki kaphatja meg a rangos Latinovits-díjat. A szakmai zsűriben a Magyar Versmondók Egyesülete és a Latinovits Alapítvány művészei foglalnak helyet: Pataki András rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke, Linka Ágnes előadóművész, Lutter Imre előadóművész, költő, a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, dr. Havas Judit Phd előadóművész, irodalmár és Wiegmann Alfréd rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője. A részletes program a Latinovits Alapítvány facebook oldalán olvasható.

Latinovitsot saját korában összeférhetetlennek, „rendszerellenesnek” tartották egyéni véleménye, meg nem alkuvó életszemlélete miatt. Emiatt élete utolsó éveiben alig kapott szerepeket, és folytonos zaklatásoknak volt kitéve. Versmondó előadóművészi teljesítménye, színészi érzékenysége és tehetsége páratlan magasságokba emelte, s valódi legendává vált. Életét a balatonszemesi Latinovits Emlékmúzeum is bemutatja, amelynek kiállítását a Latinovits Találkozó résztvevői is megtekintik a hétvégén. A programokat a Nemzeti Kulturális Alap, a Petőfi Kulturális Ügynökség és Balatonszemes Önkormányzata támogatja, a Petőfi 200 bicentenárium keretében.