Salvador Dalí, ahogy még nem láttad – Unikális tárlat a Komplexben

Szerző: Marity Mira
Fotók: Tóth Viktória

Mostan szétfolyt órákról álmodom… Engedtessék meg ez az automatikus és kommersz asszociáció, amelynek képe azóta ott lebeg a szemem előtt, amióta megtudtam, hogy Salvador Dalí kiállítás nyílik Budapesten. A katalán zseni amorfan csüngő órája az egyetemes művészettörténet olyan erős szimbóluma, amely a legtöbb ember számára szinte beleégett a retinába és a tudatba. Többek között ez a híres képlékeny óra motívum is többször visszaköszön azon a tárlaton, ami a Király utcai Komplex Event rendezvénytéren nyílt a hétvégén. 

© Tóth Viktória

A kurátor, aki személyesen ismerte Dalít

Salvador Dalít elsősorban mindenki festőnek tekinti, de nem mindenki ismeri szobrászként, litográfusként vagy ékszerészként. A Dalí Universe cégnek és tulajdonosának, Beniamino Levi műgyűjtőnek és kurátornak köszönhetően 2023 március 24-én nyílt meg Budapesten az az exkluzív kiállítás, amelyet Dalí unikális alkotásainak szenteltek. Láthatóak többek között művész bronzból készült szobrai, aranytárgyai és gyémántokkal kirakott produktumai, üvegpasztából készült művei, szignózott grafikái és szürrealista bútorai. A tárlat egész atmoszféráját átlengi a személyes ismeretség varázsa és egyedisége, ami a kollekció tulajdonosa és az alkotó között fennállt. 

© Tóth Viktória

Az 1960-as években Mr. Levi szürrealista kiállítást rendezett galériájában, ahol bemutatták neki Dalít.  Az akkor már sikeres műgyűjtőt lenyűgözte néhány korai Dalí-szobor, melyeket egy párizsi galériában talált, majd később meg is vásárolta azokat. Arra biztatta a Mestert, hogy fektessen nagyobb hangsúlyt a szobrászatra, és meg is bízta Dalít, hogy készítsen egy bronzsorozatot az általa festett híres képek szimbólumai alapján. Mr. Levi szorosan együttműködött Dalíval ezen a bronzszoborprojekten, majd előadásokat tartott és albumot is kiadott a szobrokról. Mindez vezető szakértővé tette őt a témában a műkincspiacon.

© Tóth Viktória

„Az emberek szeretik a rejtélyt – és ez az, amiért kedvelik a munkámat.” (Salvador Dalí)

Végigjárni és megtapasztalni ezt a kiállítást kétségkívül a legmegfelelőbb módja annak, hogy jobban megértsük Dalí szellemi hagyatékának lebilincselő univerzumát. A kiállított tételek ismeretlen ismerősként hatnak, és mindegyikben – hála az egyes művek leírásának – valóban megtalálhatóak a hagyományos Dalí szimbólumok, melyeket az életműből ismerünk. Egyik sötét sarokból az Andalúziai kutya híres/hírhedt szeme követ minket, a másik terem félhomályában arctalan női alakok sziluettjére csodálkozunk rá. Ezek a De Sade márki szadisztikus szövegei által ihletett litográfiák. Ám ahogy szobáról szobára haladunk, rádöbbenünk, hogy a művész originális szürrealizmusa mindig több volt, mint homokba olvadó órák vagy zsiráflábon tipegő elefántok káprázata.

© Tóth Viktória

A művek hatásmechanizmusa nem csupán befogadásban nyilvánul meg, hanem egy olyan katartikus érzéskavalkádban, mintha egyenesen Dalí művészetében és elméjében barangolnánk. A fekete falak tele vannak valószínűtlen víziókkal és nyugtalanító tárgyakkal, freudi álomvilággal és erotikus vágyakkal, rémálmokkal és fantáziákkal. (Különösen igaz ez a Kozmosz meghódítása illusztráció sorozatra vagy az Apollinaire-versek ihlette grafikákra.)

© Tóth Viktória

Mindez mégsem csak a művész közismert és szinte kommersszé vált alkotásait echózza vissza, hanem egy sokszínű, többszólamú szürrealizmus bemutatásával reflektál a számtalan réteggel rendelkező Dali-életműre.

© Tóth Viktória

Kiállítás, projekciók, frenetikus VR élmény

A kiállítás nem pusztán informatív, hanem érdekfeszítő plusz ismereteket tesz hozzá a gimnáziumi művészettörténet órák anyagához. És valójában művészet és technológia egyesül a térben. A kiállításon játékos interaktív elemek is láthatóak, mint például Dalí óriásprojekciója, amely arcát grimaszolva és szemét mozgatva tekintetével „követi” a látogatót. Az interaktív installációkkal és a virtuális valóság élménnyel a szervezők tulajdonképpen a mesterséges intelligenciát használják a katalán művész műveinek befogadására. Amikor az utolsó szobában felvesszük a VR szemüveget, olyan, mintha egy interdimenzionális művészeti portálon keresztül lépnénk be a festő metaverzumába. Szinte a Mester mellett sétálunk egy egyedülálló, vizuálisan gazdag utazáson, és felfedezzük az ikonikus művek mögött megbúvó ihletet – beleértve az olvadó órákról híres Emlékezet állandóságát. Dalí világhírű festményeit teljesen újszerű aspektusból láthatjuk, és kijelenthető, hogy ennek tolmácsolására a VR rendhagyó formanyelve a legmegfelelőbb. Noha Dali azt hangoztatta, hogy ellenez mindenfajta üzenetet, minden bizonnyal rábólintott volna arra az elképesztően hatásos interaktív metódusra, amellyel a kiállítás szervezői lezárják az élményt. A kiállítás alcíme az, hogy „Utazás egy lángelme képzeletében” – ez az ígéret pedig konkrétan megvalósul az utolsó etapban.

© Tóth Viktória

„Ha zsenit játszol, azzá leszel.” (Salvador Dalí)

A kiállításokon különféle ritka műalkotások nagy csoportja látható, tételesen 204 darab hozzáférhető a látogatók számára. Az idő asszonya, a Hallucinogén torreádor vagy a Csiga és az angyal például rendkívül szuggesztív szobrok. Ezek az alkotások szintet léptek, és nem hiába aposztrofálják őket remekműveknek. A grafikák és metszetek szürrealizmusa mélyen elgondolkodtat, aztán picit megrémít és őrületbe kerget, utána kérdéseket feszít az elménknek, sokszor nyomasztóan hat és nyugtalanságot szít, végül lenyűgöz és katarzisért kiált – de soha nem hagy hidegen. Kaput nyit a valóságon túli víziók mögött álló géniusz páratlan univerzumába.

© Tóth Viktória

A hajdani VAM Design Center már régóta Komplex Event néven vívta ki a népszerűségét, és tartja a nívós és kurrens kiállítóhely státuszát. Itt olyan eseményeknek lehettünk (szájtátott) szemtanúi, mint a Tutanhamon – Rejtélye És Kincsei, az Inkák Aranya, a Titanic kiállítás vagy a Világ Múmiái kiállítás. A Salvador Dalí – Utazás egy lángelme képzeletében tárlat március 24-én, pénteken nyitotta meg kapuját. A jegyeket az Eventim oldalán lehet megvásárolni, az óriási érdeklődésre való tekintettel érdemes előre lefoglalni. A még mindig kuriózumnak számító ‘virtuális valóság’ élményt a jegy tartalmazza.

https://www.eventim.hu/hu/jegyek/salvador-dali-utazas-egy-langelme-kepzeleteben-budapest-komplex-605427/event.html

© Tóth Viktória