Tutanhamon titkai – Bámulatos tárlat a mitikus fáraóról

Szerző: Marity Mira
Fotók: Tóth Viktória

“…ahogy a szemem hozzászokott a fényviszonyokhoz, a szoba részletei lassan kiemelkedtek a homályból. Furcsa állatok, szobrok és arany – mindenhol az arany csillogása. Ebben a pillanatban – ami a többiek számára bizonyára végtelen hosszúnak tűnt – elállt a szavam a csodálkozástól, és amikor Lord Carnarvon már nem bírta tovább a várakozást, és kérdezősködni kezdett, hogy látok -e odabenn valamit, csak ennyit tudtam mondani: ‘Igen, csodálatos dolgokat.”

Így számolt be Howard Carter brit régész-egyiptológus naplójában arról a világraszóló eseményről, amikor felfedezte Tutanhamon sírját, 1922 november 4-én. A sorok olvasása még ma is izgalommal tölti el a kalandor lelkűeket, történelmet imádókat és a múmiák titkait firtatókat. A világ monumentális felfedezései közül ez az egyik, ami soha nem lankadó figyelemnek örvend – a piramisok és fáraósírok rejtélye mindenki fantáziáját megmozgatja, a Királyok völgyébe turisták milliói zarándokolnak, a múmia filmeket pedig borzongással teli örömmel nézzük újra és újra, bármilyen feldolgozásban.

A 62-es sírkamra örök titka

Sokadik grandiózus és sikeres kiállítását szervezi meg a JVS Group a Komplexben. Meghatódtunk a Titanic tárlaton, szörnyülködtünk a BODY-n, rácsodálkoztunk az Inkák aranyára, ámuldoztunk A világ múmiáin. És most megnyílt a Tutanhamon tárlat, ami minden rejtélyével és kincsével együtt mutatja be az ikonikus gyermekfáraót, akit az „Arany koporsóba rejtett istennek” és „Ámon élő képmásának” is szoktak nevezni. Az uralkodó, akinek arcát a legendás aranymaszk miatt milliárdok ismerik, és akit 10 évesen koronáztak királlyá, 19 évesen pedig már el is távozott az élők sorából. Tutanhamon nem volt a legdicsőbb egyiptomi király, de a Carter által felfedezett, sírrablók által szinte sértetlenül megmaradt 62-es sírkamra világszerte ismertté tette őt. A kiállításra látogatók az eredeti sírhely abszolút hűséges rekonstrukcióját látják, ugyanazokat a képeket és szcénákat, amelyeket Howard Carter és mecénása, Lord Carnavon megpillantott 1922 novemberében. 

A híres aranykoporsó és halotti maszk

A több mint ezer lelet életnagyságú és hiteles rekonstrukcióját egyiptomi képzőművészek készítették. A sírkamrában fellelhető tárgyak nagy részét úgy tekinthetjük meg, ahogyan a régészek találtak rá VI. Ramszesz fáraó sírjának a környékén. A kincstárban fénylő arany tárgyak, ékszerek és temetkezési figurák mellett a legnagyobb figyelem a sokak által ismert szarkofágra és halotti maszkra irányul. A sejtelmesen megvilágított termek mindegyike különleges látnivalót nyújt. Káprázatosan gyönyörű arany és türkiz ékszerek, korabeli ruházatok és saruk, számtalan egyiptomi istenség apró szobra, kalligrafikus óegyiptomi reliefek és vallási kegytárgyak kápráztatják el a látogatókat. Az életnagyságú aranytrónus és a harci szekér lenyűgöző, a részletesen kidolgozott mintázat valódi remekmű, amely hozzáértő művészek keze munkáját dicséri.

Színvonal és tudás

A JVS Group a tőle megszokott nívóval rukkolt elő megint. A Tutanhamon rejtélye és kincsei kiállítás nem csak exkluzív és szemet gyönyörködtető, hanem szórakoztató és informatív egyszerre, vagyis megfelel a magas színvonalú infotainment produkciók elvárásainak.  A tárlat a család minden tagjának garantálja a tartalmas kikapcsolódást, az interaktív sarkok és az audiovizuális hologramtechnológiai újítások pedig még izgalmasabbá teszik a látogatást. A kiállításnak egyébként két fontos apropója is van. Az egyik a közelmúltban történt régészeti szenzáció. Záhi Havássz egyiptológus októberben Tutanhamon sírjáéhoz hasonló gazdagsággal bíró temetkezési helyet tárt fel Luxorban. Ezek a kincsek is a gízai piramisok közelében épülő Nagy Egyiptomi Múzeumot fogják gazdagítani, amelyet 2020-ban avatnak fel. A másik apropó a november 2-án Londonban megnyílt grandiózus Tutanhamon kiállítás, amelyet a Saatchi Galériában rendeztek meg. A budapesti Tutanhamon tárlat a Komplexben 2020. március 1-ig várja a látogatókat.