Az Inkák Aranya Budapesten – Lenyűgöző tárlat egy letűnt civilizációról

Szerző: Marity Mira
Fotók: Marity Bianka

Álmodoztál már a mesés El Dorádó kincseiről? Vágyakoztál már az Aranyváros titokzatos csillogó pompájára? Elképzeled olykor, hogy mi mindent tudnál kezdeni az inkák aranyának egyetlen unciájával? A krőzusi gazdagság felfedi titkait egy lenyűgöző kiállításon, a budapesti KOMPLEX Event rendezvényházban.

Kincsek a perui Aranymúzeumból

Március idusának hosszú hétvégéjén már látogatható az Inkák Aranya exkluzív kiállítás, amely a misztikus birodalom történelmét, uralkodóit és fényűző gazdagságát mutatja be. A rendkívüli tárlatot a JVS Group Magyarország hozta Budapestre, akiknek hallatán mindig felkapja a fejét a kultúrát, művészetet és tudományt kedvelő közönség. (Mintegy emlékeztetőül, ők szervezték korábban az óriási sikernek örvendő Titanic, BODY és A világ múmiái kiállítást is.) Az Andok lejtőin egykoron uralkodó népek dúsgazdagságát bemutató interaktív rendezvény nem csak arany és ezüst ékszereket, hanem vallási maszkokat, egyedi kultikus és használati tárgyakat is felsorakoztat – mindezt kombinálva informatív filmvetítéssel, VR szobával, gyerekeknek szóló játékos tesztekkel és foglalkozásokkal. A kiállítás végén mindenképpen érdemes kipróbálni Közép-Európa egyik legnagyobb virtuális játékközpontját, amelynek segítségével „bejárhatóak” a legendás Machu Picchu építményei is.

Bámulatos tárgyak és történetek

Aki figyelemmel követi azt, hogy mit mesélnek a vitrinben kiállított ötvös remekművek, az hamar rádöbben, hogy az ékszerek szikrázó arany csillogása átfordul a gyilkolás és vér bíborvörös színébe. Az inkák természetesnek vették az aranytartalékukat, és mivel saját magukat a Naptól származtatták, arannyal vették körbe magukat a mindennapokban is. Amikor a pénzsóvár spanyol konkvisztádorok megérkeztek Dél-Amerikába, El Dorádó kincsei után kutatva megbabonázta őket az inkák aranya. A bennszülöttek bizalommal, hittel és félelemmel tekintettek a magas növésű és fehér bőrű európaiakra, akik ismeretlen állatokon – lovakon – érkeztek a földjeikre. Isteneknek tekintették őket és bőven adtak a mohó gyarmatosítóknak az aranyaikból. A pénzsóvár spanyoloknak semmi nem volt elég, és hamar leigázták a testvérháborúba bonyolódó inkákat. Az uralkodót meggyilkolták, a lakosságot kiirtották. Az aranykincseket elragadták és nagy részét beolvasztották európai pénzverdékben. Így tékozolták el az őslakos inkák isteni kincseit, melynek jelentős hányada pénzérmeként végezte.

Erős biztonsági készültség van jelen

A kiállított darabok összértéke meghaladja a 3 milliárd forintot, így érthető a jelentős biztonsági jelenlét. A műtárgyak szállításánál a hatóságok lezárták a Király utcát és környékét. Az arany kincsek nagy része a világhírű perui Aranymúzeumból érkezett, és speciálisan kiképzett műkincsvédelmi szakemberek vigyáznak rá. A felbecsülhetetlen tárgyakat ellenőrzött páratartalmú és hőmérsékletű levegőn tartják, a szakértők is csak egyedi munkakesztyűben érhetnek hozzájuk. A Mujica Gallo alapítvány által működtetett Aranymúzeum tárgyait kiegészítik a témához illő magyar kerámia leletek és textil emlékek. Néhány darabot egy magyar gyűjtő is rendelkezésre bocsátott, spanyolországi kollekciójából. A tárlaton az inka civilizációt megelőző korszak kultúrája is bemutatásra kerül, a halotti maszkok, ékszerek és kegytárgyak a letűnt birodalom fantasztikus ügyességű ötvöseinek állítanak emléket.

https://www.azinkakaranya.hu