Cristian Mungiu retrospektív az Urániában – A román újhullám meghatározó rendezőjének négy sikerfilmje szerepel a programban

Cristian Mungiu, a kortárs román film egyik legfontosabb rendezője. Február 9. és 12. között, R.M.N. című új filmjének magyarországi bemutatójához kapcsolódva, az Uránia Nemzeti Filmszínházban 4 filmből álló retrospektív vetítéssorozatot láthatnak Mungiu alkotásaiból az érdeklődők. A 4 hónap, 3 hét, 2 nap (2007), a Dombokon túl (2012), az Érettségi (2016) és a most premier előtt látható R.M.N. (2022) közös vonása, hogy mind sikerrel szerepeltek a Cannes-i Filmfesztiválon. A program a Cirko Film és a Budapesti Román Kulturális Intézet együttműködésével valósul meg

Cristian Mungiu az ezredforduló után jelentkező román filmes újhullám egyik kiemelkedő alakja. Munkái a magyar mozirajongók körében is kedveltek, elsősorban bátor problémafelvetésük miatt. Történetei a romániai, kelet-európai valóság kibeszéletlen, feldolgozatlan problémáit hozzák felszínre, szinte a tényújságírás közvetlenségével. Az ötvenöt éves rendező a pályáját újságíróként kezdte, és sohasem tagadta, hogy látásmódja, témaválasztása, történetmesélése sokat megőrzött az újságírói gondolkodásból, forgatókönyvei pedig kifejezetten táplálkoznak a médiában felbukkanó hírekből. A válogatásban két filmjének is, a Dombokon túl és az R.M.N. című filmnek is megtörtént eset volt az alapja. 

A retrospektív válogatás február 9-én, csütörtökön Mungiu első nagy sikerével, a 4 HÓNAP, 3 HÉT, 2 NAP (16) című filmmel kezdődik, amely 2007-ben három díjat nyert a Cannes-i Filmfesztiválon, köztük a legjobb filmnek járó Arany Pálmát, majd az év legjobb európai filmjének és legjobb európai rendezőjének járó Európai Filmdíjat is megkapta. A tragikus történet a kommunizmus utolsó éveiben játszódik, amikor még törvény tiltotta az abortuszt. Főszereplője két egyetemista lány, Otilia és Găbița. Egyikük váratlanul teherbe esik, a másik megpróbál segíteni. Az egyetlen lehetséges megoldás egy orvos, aki feketén vállalná a műtétet. A helyzet mindannyiuk számára kegyetlen és megalázó, amilyen maga a rendszer. A film nemcsak Mungiu pályáját emelte a magasba, hanem az orvost alakító Vlad Ivanovét is, aki máig a román film egyik legnagyobb sztárja – a budapesti közönség a 13. Román Filmhét vendégeként találkozhatott vele 2018-ban.

Másnap, február 10-én, pénteken premier előtt láthatjuk Mungiu idei cannes-i versenyfilmjét, az R.M.N.-t (16). A film igaz történet alapján készült: az erdélyi Gyergyóditróban tiltakozást váltott ki, hogy egy helyi pékségben két Srí Lanka-i állampolgárt alkalmaztak. Ez ihlette a filmet, amely szintén egy kis erdélyi faluban játszódik, többnemzetiségű közegben. Az R.M.N. többnyelvű alkotás: románul, magyarul, németül, angolul és franciául is beszélnek benne, szereplői között pedig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának magyar színészei is megjelennek. A rendezővel, valamint két szereplővel – a női főszerepet alakító, magyar származású Judith Statéval (akit Cristi Puiu Sieranevadájából is ismerhet a magyar közönség), valamint a pékség vezetőjét megformáló Moldován Orsolyával egyébként a retrospektív előestéjén, február 8-án, a Puskin moziban találkozhat a közönség. 

A február 11-én bemutatásra kerülő DOMBOKON TÚL (16) 2012-ben ugyancsak több fontos díjat nyert a Cannes-i Filmfesztiválon, megkapta a legjobb forgatókönyvért járó elismerést (a forgatókönyvet maga Mungiu írta Niculescu Bran valós esetet feldolgozó regénye alapján), továbbá a filmben nyújtott alakításáért a két főszereplő, Cristina Flutur és Cosmina Stratan megosztva elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat. A történet egy ortodox apácakolostorban játszódik és két, egymáshoz szorosan kötődő, egykori árvaházi lány körül forog: egyikük látszólag megtalálta nyugalmát a kolostori életben és a hitben, másikuk azonban, aki nemrég tért haza külföldről, a barátságukban, szerelmükben szeretné újra megtalálni a boldogságot, egyre reménytelenebbül. 

A sorozat záródarabja február 12-én a 2016-ban készült ÉRETTSÉGI (16) lesz, amely szintén fesztiváldíjak sorát szerezte, Cannes-ban a legjobb rendezőnek járó díjjal jutalmazták érte Mungiut. A film egy apa története, aki a legjobbat szeretné a gyerekének, de ezt a becsület rögös útján járva olykor szinte lehetetlen elérni. Romeo sikeres orvos, akinek legfőbb vágya, hogy lánya külföldön tanulhasson tovább. Eliza (Maria Drăguș) meg is kapja a külföldi ösztöndíjat, már csak le kell érettségiznie. Az írásbelik előtti napon azonban megtámadják, így részvétele a vizsgán kétségessé válik. Romeónak – a zseniális Adrian Titieni alakításában, aki a 11. Román Filmhétre maga kísérte el Budapestre az Érettségit – döntenie kell, mi a fontosabb számára: a szabályok vagy a lánya érvényesülése, amelynek érdekében megmozgatja kapcsolatait.

A retrospektív sorozat filmjeit eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

http://urania-nf.hu/esemenyek/2227/2023/02/09/cristian-mungiu-retrospektiv