Lemezbemutató koncertet ad a 20 éves Szent Efrém Férfikar – Március 12-én a MOMKultban különleges vizuális tartalom egészíti ki a programot

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli 2022-ben a Szent Efrém Férfikar. Ebből az alkalomból két félidős nagykoncert adnak március 12-én 19.30-kor a MOM Kulturális Központban, ahol az elmúlt 20 év legnépszerűbb darabjai mellett bemutatják új, Kings & Queens című lemezük anyagát is. Többek között a Trónok harca főcímzenéje és az Oroszlánkirály betétdala is elhangzik, sőt a Queen egyik utolsó dalát is elénekli majd az együttes. A sokszínű programban számos nyelven énekel a Férfikar: ukrán, román, örmény, ruszin, orosz és gallego portugál nyelven is felcsendül majd egy-egy ima. A koncerten Sztojánovits Andrea, a MOME média design oktatója különleges VJ vizuális tartalommal egészítik ki a programot.

© Orbán Domonkos

Magyarország legnépszerűbb vokális együttese, a Szent Efrém Férfikar március 12-én 19.30-kor a MOM Kulturális Központban megrendezett két félidős nagykoncerten az elmúlt 20 év legnépszerűbb darabjai mellett új lemezük, a Kings&Queens készülő anyagát most először mutatják meg nagy nyilvánosság előtt.

A 2022 őszén megjelenő CD tulajdonképpen programzene: a címben szereplő királyok és királynők konkrét és átvitt értelemben is megjelennek a választott darabokban. A „király” nem csak Bölcs Alfonz és VIII. Henrik által komponált énekekben, hanem Krisztus királyként és Mennyei királyként is megjelenik, de a Trónok harca főcímzenéje és az Oroszlánkirály betétdala is feltűnik a műsorban. A „királynő” utal a Mennyek királynéjára, Szűz Máriára, akinek tiszteletére számos nyelven énekel a Férfikar: ukrán, román, örmény, ruszin, orosz és gallego portugál nyelven is felhangzik egy-egy ima. A lemez címéből fakadóan nem maradhat ki a 20. század egyik legmeghatározóbb angol zenekara sem a koncert műsorából – a Queen egyik utolsó dalát is elénekli majd a Szent Efrém Férfikar.

A márciusi koncerten Sztojánovits Andrea gondoskodik a különleges vizuális élményről – a MOME média design oktatója közel 20 éve foglalkozik a digitális képalkotás egyik határterületével, a vj-inggel. Művészeti tevékenysége szempontjából meghatározó a VJ kultúra látványvilág és gondolkodásmód transzportálása a hagyományos képzőművészeti területekre, legyen szó installációról vagy performanszról. Ezt a különleges látásmódot és látványt szabja most a Szent Efrém Férifkar műsorához Sztojánovits Anrea.

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg. Az együttes missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását, így egyfajta béketeremtő szerepük van a Kelet és a Nyugat között, ugyanakkor nagy hangsúlyt helyeznek az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály) ápolására is. A kórus gyakori fellépője Európa legfontosabb zenei központjainak és fesztiváljainak és rendszeres résztvevője a legnagyobb hazai fesztiváloknak (Sziget, Klassz A Parton, Művészetek Völgye, Ördögkatlan) is. 

Jegyek és bérletek kaphatók: www.jegymester.hu További információ: www.szentefrem.hu