„Azért is jó a déli part, mert onnan látszik az északi”* – Nyári élő árverésére készül a Pintér Aukciósház Balatonfüreden

A budapesti Pintér Galéria és Aukciósház idén is megrendezi Balaton, nyár, szerelem tematikájú nyári árverését az északi part egyik kulturálisan leginkább pezsgő városában, Balatonfüreden. Az aukciós kiállítás már látogatható a Vaszary Galériában, míg az élő árverésre augusztus 14-én délután, az Anna Grand Hotel árkádjai alatt kerül sor. A tételek között a már megszokott módon klasszikus, modern és jelenkori műalkotások is szerepelnek, ezúttal erőteljes kortárs hangsúllyal.

Rippl-Rónai József: Női portré, 1907, pasztell, papír, 35×28,5 cm

A már harminc éve a hazai műkereskedelem meghatározó színfoltjaként működő Pintér Galéria és Aukciósház 2011-ben rendezte meg először balatonfüredi árverését, amely azóta is a galéria és egyúttal a Balaton-part egyik legnépszerűbb nyári eseményének számít. Az aukciósház egyébként idei „balatoni szezonját” nem Füreden, hanem Badacsonyban, a Hableányban nyitotta meg, ahol május végétől egy hónapon keresztül Kortárs Balaton – 2021 névre keresztelt vásár keretében vízparti hangulatot idéző képekből és szobrokból rendezett válogatással rukkolt elő.

Victor Vasarely: House of Gordes, 1947, olaj, karton, 18×10 cm
ifj. Czene Béla: Kirakat előtt, 1972, olaj, farost, 100×50 cm

Nem titok ugyanis: a galéria célul tűzte ki, hogy egyre jelentősebb figyelmet szenteljen a kortárs képzőművészet és képviselői bemutatásának. Bár a több mint 300 tételt számláló nyári aukciós anyag – az üzlet profiljához hűen – most is rendkívül összetett, a kortárs tendenciák iránti növekvő érdeklődés markánsan érzékelhető a válogatáson. A műfaji szempontból is sokszínű szelekcióban javarészt festmények és grafikák kaptak helyet, de tekintélyes számban szerepelnek benne a legváltozatosabb anyagokkal megfogalmazott plasztikák is.

Varga József: Napernyők alatt, 1989, olaj, farost, 80×100 cm
Reigl Judit: Kompozíció, 2010, tus, papír, 61×78 cm

A 19-20. századi műalkotások között ifj. Czene Béla alsóneműs kirakat előtt ácsingózó ifjú hölgyeivel, Csók István vízhordó lányaival, Márffy Ödön tusrajzával, Mednyánszky László kisméretű hangulati tájképével, Molnár C. Pál Szent Családjával és Rippl-Rónai József nőalakjával találkozhatnak az érdeklődők. A kortárs szekcióban ezzel egyidőben például efZámbó István, Fajó János, Fehér László, Hencze Tamás, Kovács Péter, Melcher Mihály és Reigl Judit munkáira, míg a fiatalabb generáció tagjai közül – csak hogy néhány nevet említsünk – Bodolóczki Linda, Czanik Mátyás, Naomi Devil, Péterfy Ábel vagy épp Ronga Eszter munkáira lehet majd licitálni.

Fehér László: Fény a Balatonon, 2017, olaj, vászon, 160×180 cm
Osgyányi Sára: Siófok, az utolsó úszás délután, 2021, olaj, vászon, 80×60 cm

Az árverés teljes anyagát bemutató lapozható online katalógus itt érhető el, de az aukciósház honlapján ugyanúgy böngészhetőek a tételek. Az aukciós kiállítás a Vaszary Galéria két külön termében, hétfőtől vasárnapig 10-18 óra között látogatható. A mindenki számára nyitott árverés augusztus 14-én este 17 órakor az Anna Grand Hotel árkádsora alatt kerül megrendezésre. A hangulatos nyáresti programnak ígérkező eseményre szeretettel vár minden – nemcsak az északi, hanem a déli parton nyaraló – művészetre nyitott érdeklődőt és gyűjtőt az aukciósház csapata. Amennyiben valaki személyesen nem tud részt venni az árverésen, úgy előzőleg vételi megbízást adhat vagy telefonos részvételi szándékát jelezheti az aukciósháznál. Az árverésen az axioart.com független műkereskedelmi portálon keresztül is lehetőség lesz élőben licitálni.

*A címet Bodolóczki Linda az aukciós anyagban is szereplő azonos című alkotása ihlette.

Forrás: Pintér Galéria és Aukciósház