Népzenei híreink a határon innen és túlról

Három nagysikerű népzenei koncert után még ugyanennyi vár ránk a Halmos Béla Programiroda és a Benczúr Kerti Esték közös együttműködésében. A belváros legelegánsabb kerthelyiségében, a Benczúr Ház Kulturális Központ udvarán augusztus 11-én a Babra zenekar Száz év tambura című műsorát nézhetjük meg. A déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait újjáélesztő Babra új műsorában közel százéves vajdasági gyűjtések anyagához nyúl és a délszláv gyökerű saját szerzeményeik bemutatják  e zenei kultúra mai napig élő, változó jellegét.

Augusztus 25-én Borbély Mihály és barátai érkeznek a Benczúr Kert színpadára Ókútból friss víz című előadásukkal. A koncert anyaga egy nagyobb lélegzetű kompozíciósorozat, melynek első felében kvintett szerepel, a második részében pedig ugyanez az összeállítás mint szólisták csoportja koncertál az elsősorban vonós hangszereket és fafúvósokat szerepeltető szimfonikus zenekarral, „a la sinfonia concertante”. A darab a magyar és Kárpát-medencei zenei örökséget a XXI. század hangján szólaltatja meg – rubato balladai hangvétel, izgalmas táncritmusok, érdekes dallamfordulatok, modern harmóniák egyaránt szerepelnek a palettán. A nyarat pedig a Fanfara Complexa zenekar zárja szeptember 1-jén, akik moldvai csángó, román és cigány dallamokon alapuló, ritmusos tánczenét játszanak. A balkáni hangulatú, szaxofonokkal, tangóharmonikával, kobozzal és dobbal előadott hangszeres zene egy mára letűnni látszó falusi világ kissé eklektikus lakodalmi, báli hangulatát idézi elő. A zenekar jelenleg új lemezén dolgozik. A Benczúr Kert tehát kiváló népzenei koncertekkel és hűsítő italokkal várja a közönséget már 18 órától este 10-ig.


Idén első alkalommal kerül megrendezésre szeptember 3-5. között a Trilla fesztivál Martonvásáron. A népdal alternatív ünnepe alcímet viselő esemény új, de hagyományban gyökerező, ingyenes szabadtéri fesztivál. Zenei piknik a Brunszvik-kastély zöldellő parkjában: a Trilla változatos programokkal, kreatív foglalkozásokkal vár mindenkit, aki szereti a népdalokat, szeret táncolni, játszani, játszva tanulni, vagy idilli környezetben akarja hallgatni a magyar nép- és világzene friss tehetségeit és neves előadóit.