Menekülés a „szabadság földjére” – Az osztrák Romano Svato társulat Hősök című előadásának online bemutatója

Miért dönt úgy valaki, hogy elhagyja az otthonát és más országba menekül? Milyen jogai vannak egy menedékkérőnek és milyen elbánásban részesülhet a menekülttáborokban? Mit tehet egy fiatal nő egy idegen országban, ahol nem beszéli a nyelvet sem? A bécsi Romano Svato társulat előadása három menekült nő megrázó történetét mutatja be. A darab a Független Színház Magyarország Roma hősök – IV. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál keretében 2020. december 9-én látható 19:00 órától.

Milyen az élet egy menekülttáborban? A migránsok többsége háború elől menekül vagy gazdasági érdekek vezérlik? A vallás, a bántalmazó férj vagy a túlélési ösztön miatt dönt úgy egy nő, hogy illegálisan, napokig egy furgon hátuljába zárva vagy egy hajó rakományába bújva szökik el otthonából?

A bécsi Romano Svato társulat előadásában három különböző kultúrából érkező nőt ismerhetünk meg, akik előzetes fogvatartásban várnak menedékjoguk elbírálására Ausztriában. A „szabadság földjén” szerzett első tapasztalataik még nagyobb félelmet és kétségbeesést szülnek. Az iráni és szír nő, valamint a koszovói roma asszony egyformán tapasztalják meg az embertelen bánásmódot, a fogvatartók és a bevándorlási tiszt brutalitását, valamint a hosszú órákig tartó kihallgatásokat, miközben éppen ezek elől menekültek el szülőföldjükről. Vajon mi mit tehetünk értük? Milyen felelősséggel tartoznak értük az európai országok?

Az előadás német nyelven, magyar és angol felirattal lesz látható.

A közvetítés után online közönségtalálkozó az alkotókkal.

Írta: Sandra Selimovic, Simonida Selimovic, Marianne Strauhs 

Rendezte: Sandra Selimovic

Szereplők: Simonida Selimovic, Ivanana Nikolic, Mateja Maded, Jörg Waltenberger

Kamera: Peter Sihorsch

Bemutató: 2020. december 9. 19:00 óra, Independent Theater Hungary YouTube csatorna

Roma Hősök fesztivál

Az idei Roma hősök – IV. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivált online valósítjuk meg. A fesztivál keretében 8 roma színházi társulat mutatkozik be hétről hétre. A darabok szerdánként 19:00 órától online tekinthetőek meg, majd az „előadások” után közönségtalálkozóra is sor kerül a virtuális térben. A Fesztivál előadások felvételeinek megtekintése ingyenes, ám, ha szeretné támogatni munkánkat, a világ első roma kamaradráma kötetének megjelenését, az alábbi linken van rá lehetőség:

https://adjukossze.hu/kampany/roma-dramak-a-masodik-vilaghaborutol-napjainkig-2110.

Bővebb információk honlapunkon érhetők el: independenttheater.hu

Tartsatok velünk idén is, hiszen tudjátok: „A színház mindenkié!”

Forrás: Független Színház Magyarország