Interaktív online színház – egy elveszett tigris és az igazság nyomában

Izgalmas, újszerű, interaktív online előadást mutatnak be a pályakezdő SZFE-sek a Manna Produkció támogatásával december 13-án este. Ez nem felvételről sugárzott előadás, nem is élő közvetítés, hanem interaktív játék a nézőkkel a zoom felület segítségével. A Michaela-ügy című projekt Gardenö Klaudia negyedéves bábrendező hallgató és Komán Attila ötödéves dramaturg alkotópáros kezdeményezése, amely vizsgaelőadásaként indult, majd önálló életre kelt. A produkcióhoz filmbejátszásokat is forgattak, de az előadás jelentős része élőben zajlik előttünk online, sőt akár a nézők is átvehetik a cselekmény irányítását. Szinte összes karaktert a negyedéves és végzős színészosztály hallgatói alakítják, akik virtuózan váltogatnak élő és felvett önmaguk között az előadás virtuális világában.

A Michalea-ügy című zoomtermi előadást már több mint tizenöt alkalommal játszotta az alkalmi társulat diákközösségeknek, iskolai órák keretén belül, és a fiatalok nagyon jól fogadták az újszerű produkciót. Az online platformokon való működés sokkal kézenfekvőbben része a fiatal felnőttek életének, mint az átlagnézőnek, de bíznak benne az alkotók, hogy mindenki számára izgalmas lehet a színházi kísérlet, ezért az előadást most először a nagyközönség számára is elérhetővé teszik.

Az előadáshoz a zoom felületen lehet csatlakozni, és előny, ha valaki tud chat üzenetet írni, és váltogatni a szobák között, mert akkor valóban cselekvő résztvevőjévé válhat a produkciónak, mely a média hatalmának működésébe és a hírek tálalásának útvesztőibe enged betekintést. A nézők egy fiktív magyarországi városnak a lakói, akik arra ébrednek egy reggel, hogy a szokásos reggeli gyerekműsort megszakítja egy rendkívüli hír: megszökött az állatkert tigrise. A város lakói végig követik egy videóhíradón keresztül a tigris útját a településen egészen végkifejletig.

A program elsősorban diákközönségnek készült, a média hatalmát és a hírek-álhírek világát megmutatva, közös gondolkozásra késztetve az osztályokat arról, hogy mit hiszünk el és fogadunk be a ránk ömlő információkból. – árulja el Gardenö Klaudia, az előadás rendezője – Az előadás szövegkönyve Gianina Cărbunariu Tigirs című drámája nyomán készült, melyet Komán Attilával adaptáltak. Az interjúfűzérként is értelmezhető eredeti szöveg magában hordozta a lehetőséget, hogy a médiára és annak ellentmondásos működésére helyezhessük a hangsúlyt. Ennek a koncepcióban a kirajzolódásaként megalkottuk egy fiktív város fiktív Videóhíradóját és annak két riporterét. Az előadás egy bizonyos pontja után már két párhuzamos csatornán folyik a Videóhíradó, és a nézők választhatnak, hogy melyiket nézik, de akár ugrálhatnak is az egyik és a másik csatorna Zoom-szobája között.

A produkcióban élőben közreműködik Berényi Nóra és Börcsök Olivér és Váradi Gergely színészhallgatók, felvételről láthatjuk Ion Curteanut, Du Tianzet. A felvételeket Berényi Andor készítette, a FAMU filmrendező hallgatója.

Az előadást december 13-án este 20 órakor mutatják be a nagyközönségnek, jegyet vásárolni az jegy@mannaprodukcio.hu email címen való regisztrációval lehet, ahol részletes információkat kapnak a felület használatáról is.

Michalea-ügy

Gianina Cărbunariu Tigirs című drámája nyomán írta Komán Attila

Előadják:
Berényi Nóra, Börcsök Olivér, Váradi Gergely, Ion Curteanu, Du Tianze

Alkotók:

filmrendező, vágó – Berényi Andor

rendező, technikai szakember, adaptáció, látvány – Gardenö Klaudia

Megszökött az állatkert tigrise – jelenti be a híradó. Mindenkinek az a célja, hogy mihamarabb megtalálják. Ezért a város összes lakójától, így a nézőktől is azt várják, hogy segítsenek a keresésben és tájékozódjanak folyamatosan. De a média ennyire koherens és tisztaszándékú nem lehet. A tigris csodákat tesz. Állítják egyesek. A tigris gyerekeket tép szét. Állítják mások. A tigris egy megváltó. Állítják egyesek. A tigris egy fenevad. Állítják mások. Rémhírmédia! Üvöltik egyesek másokra. Propaganda! Harsogják vissza mások egyesekre.