1750 éve született Szent Miklós

Személyes bélyeg – Pécsi Mikulás

Nem szokványos, hogy tavaszelőn Szent Miklós személyéről emlékezünk meg. Az évfordulóra a Pécsi Mikulás hívta fel a figyelmet, aki nem mindennapi módon tisztelgett a „hagyományteremtő” előtt, – egy nem mindennapi időpontban. 

Pécsi Mikulás levelek – 1750 éve született Szent Miklós

A márciusi megemlékezésre az okot az adta, hogy Szent Miklós születését isz. 270. március 15-ére jegyzi több hivatkozás, ezért éppen most 1750 éve született a számos legendát jegyző Szent Miklós.

Pécsi Mikulás levelek – 1750 éve született Szent Miklós
Pécsi Mikulás levelek – 1750 éve született Szent Miklós

A Pécsi Mikulás a megemlékezésre sem mindennapi megoldást választott. A Magyar Posta segítségével alkalmi postai bélyegzéssel tiszteleg a Mikulások Mikulása előtt. A magyar bélyegkibocsátásban Szent Miklós, Mikulás, vagy a Télapó ritkán előforduló motívum, de a külföldi viszonylatban is különleges és ritka a hasonló megemlékezés bélyegzés.

1750 éve született Szent Miklós 2020.03.13. postai alkalmi bélyegző
1750 éve született Szent Miklós 2020 emlékbélyegző

Mint megtudtuk, a Magyarországon december 6.-án ünnepelt Mikulás nap Szent Miklós emléknapja is, mely ma már főleg a gyermekek körében az ajándékozástól népszerű.

1750 éve született Szent Miklós – postai küldemény

 

1750 éve született Szent Miklós – postai küldemény levelezőlap

„Mürai Szent Miklós 

(Patara270március 15. – Myra (Mira, Müra)343december 6.

Myra püspöke, a katolikus és a görögkeleti egyház szentje, a tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek, diákok és általában minden nehéz körülmények között élő védőszentje OroszországbanGörögországban és Szerbiában, a pálinkafőzők, – Magyarországon Kecskemét város védőszentje. Életéről több legenda ismert, ezekből alakult ki a Mikulás személye is.” Forrás: hu.wikipedia.org