TINA MODOTTI RETROSPEKTIV KIÁLLÍTÁS A BUDAPESTI OLASZ KULTÚRINTÉZETBEN

  • Tina Modotti: A Szellem, Forradalom és Kamera egy retrospektív kiállítás, amely az Olasz Kulturális Intézet és a Mexikói Nagykövetség szervezésében, a Nemak Hungary, a mexikói Alfa Csoport leányvállalata intézményi támogatásával valósul meg.
  • A kiállítás 26 fénykép reprodukcióját mutatja be, amelyek Modotti „romantikus” periódusába sorolhatóak. Modotti Mexikó délkeleti részén tett egyik útja során készítette a képeket, illetve egy olyan fénykép reprodukcióját is megtekinthetik, amelyet a művész Karolyi Mihályról, mexikói tartózkodása alatt készített.
  • A kiállítás 2020. március 13. és április 17. között látogatható az Olasz Kulturális Intézet budapesti központjában.

A Mexikói Nagykövetség örömmel tudatja, hogy a IV. Budapesti Nemzetközi Fotó Fesztivál (Budapest Photo Festival, BDP) keretében megnyílik a Tina Modotti retrospektív kiállítás: Szellem, forradalom és Kamera. A kiállítás az Olasz Kulturális Intézet és a Mexikói Nagykövetség szervezésében, a Nemak Hungary, a mexikói Alfa Csoport leányvállalata intézményi támogatásával valósul meg.

A kiállítás 26 fénykép reprodukcióját mutatja be, amelyek Modotti utolsó periódusába sorolhatóak. Modotti Mexikó délkeleti részén tett egyik útja során készítette a képeket, illetve egy olyan fénykép reprodukcióját is megtekinthetik, amelyet a művész Károlyi Mihályról, mexikói tartózkodása alatt készített. A kép az 1920-as évek végén, a mexikói Texcocóban található Escuela Libre de Agriculturaltura-ban készült; eredeti verziója a Mexikói Nemzeti Fotótár tulajdona. A gyűjtemény képeinek egy része a Tehuantepec Isthmus régió városának mindennapi életét mutatja be, a másik, azoknak a személyeknek a portréját, akik Modottival együtt tartózkodtak Mexikóban, mint az amerikai fotós, Edward Weston, a kubai Julio Antonio Mella és Vittorio Vidali. A kiállítás képei Modotti munkásságának egy periódusát adják, teljes egészében Mexikóban készültek Weston, Modotti első mentora és a mexikói fotós, Manuel Álvarez Bravo jelentős befolyása alatt.

Modotti munkája egybeesik a forradalom utáni mexikói művészeti élet egyik legélénkebb pillanatával.

A kiállítás 2020. március 13. és április 17. között az Olasz Kulturális Intézet központjában (Bródy Sándor utca 9, Budapest) tekinthető meg.

A fotókiállítás a Mexikói Nagykövetség által támogatott kulturális tevékenységek része.

A Mexikói Nagykövetség célja a mexikói kultúra és művészet bemutatása, a kultúrák közötti párbeszéd és a kölcsönös megértés erősítése céljából.

Tina Modotti

Assunta Adelaida Luigia Modotti (Udine, Olaszország, 1896. augusztus 16. – Mexikóváros, 1942. január 5.) sokoldalú művész volt, akinek karrierjét forradalmi szellemiség jellemezte. 1923-ban érkezett Mexikóba, abba országba, amelyet még mindig befolyása alatt tartott forradalmának politikai, gazdasági és társadalmi következményei, ám ugyanakkor ez volt az ötletek és a művészi kifejezés termékeny korszaka. Ebben a kiállításban Modotti kamerája megragadta Mexikó vidéke mindennapi életét, modelljeinek személyiségét, mindig hangsúlyozva a társadalmi kritikát és forradalmi szellemiséget.