Classic. Esterházy 2020: Haydnnel és Beethovennel az éven át

A zeneszerző és zongorista Ludwig Van Beethoven 1770. december 16-án látta meg a napvilágot, 2020-ban sok helyen emlékeznek meg születésének 250. évfordulójáról, teszik ezt így a kismartoni Esterházy-kastélyban is. A classic.Esterházy koncertsorozatban Haydn művei mellett Beethoven legismertebb szimfóniái és versenyművei csendülnek fel az év folyamán.

Beethoven Haydnnál tanulta a zeneszerzés mesterségét, bár az Esterházy család koncertmestereként dolgozó tanár valamint a kivételes tehetségű tanítvány kapcsolata nem volt felhőtlen. A legenda szerint Beethoven még azt a kijelentést is megengedte magának, miszerint „soha semmit nem tanultam Haydntől”. Ennek a kijelentésnek azonban ellentmond a szimfóniáiban és kamarazenéjében Haydn mester reá gyakorolt, egyértelműen tetten érhető hatása.

Az Örömóda – Lángolj fel a lelkünkben szép égi szikra szent öröm

A classic.Esterházy koncertsorozat egy nagyszerű esttel indul január 18-án, Haydn Missa Rorate coeli desuper valamint C-dúr Te Deum miséje mellett Beethoven népszerű, 9. szimfóniáját hallhatja a nagyközönség. A Haydn Filharmóniát és a Bécsi Kammerchor énekeseit és a nagyszerű szólistákat, Maria Hinojosa Montenegro szopránt, Marie-Claude Chappuis, altot, Francisco Fernández Rueda tenort, és Fulvio Bettini basszust az olasz barokkspecialista karmester Enrico Onofri vezényli. Onofri az idei évtől a Haydn Filharmónia első vendégkarmestere, és a HERBSTGOLD Fesztiválokon bemutatott Haydn operák előadásaiból már ismerhetik a zenerajongók.

Beethoven népszerű művei

Igazi csemegének ígérkezik a májusi, anyák napi matinékoncert, melyen Beethoven D-dúr op.61 hegedűversenyét hallhatják a fantasztikus fiatal tehetség, Emmanuele Tjeknavorian hegedűművész interpretációjában. Ezen a délelőttön még Beethoven 7. A-dúr szimfóniáját játssza a Haydn Filharmónia. Beethoven és a természet címmel júniusban Nicolas Altstaedt vezényli a rezidens zenekart, Haydn D-dúr szimfóniája mellett Beethoven F-dúr, Pastorale szimfóniája szólal meg. Az augusztusi piknikkoncerten Beethoven egyetlen operájából a Fidelioból a Leonóra-nyitányt szólaltatja meg többek közt Dvořák a-moll hegedűversenye mellett Antonello Manacorda vezényletével Benjamin Schmid hegedűművész és a Bécsi Filharmonikusok ifjúságiprojektjeként jegyzett nyári Attergaui Mesterterkuzus fiatal zenészei.

Neves előadóművészek

A közönség már hozzászokhatott, hogy a Haydn Teremben évente több neves előadóművész lép színpadra, nem lesz ez másképp az idén sem. Virágvasárnap előestéjén neves vendégek viszik tovább a tavaly indított hagyományt, amely zenei-spirituális értelemben gazdagítja a Nagyhét és a Húsvét időszakát: nem kisebb művészek, mint Gidon Kremer és a Kremerata Baltica interpretálják Haydn Krisztus hét szava a keresztfán című nagyszerű művét, amelyet a zeneszerző a spanyol Cadíz egyik templomának felkérésére komponált. Emellett Sosztakovics 15. vonósnégyesét szólaltatják meg. A Berlini Filharmonikusok Karajan Akadémiája a francia Ariane Mathiak karmesterrel az élükön Esterházy á Paris címmel a nagy metropolisba csalogatják Haydn, Mozart és Fauré muzsikájával a hallgatókat. Októberben Beethoven mellett egy kortárs darab, Helena Winkelmann Atlas csellóversenye, melyet Nicolas Altstaedtnek komponált kápráztatja el ismét a közönséget. Az év decemberben Ferry Janoska és zenekara hagyományos Pannon karácsonyi gálakoncertjével zárul.

A koncertekre bérletformában jelentős, 25%-os kedvezménnyel is válthatók jegyek.

További információk:

www.esterhazy.at/classic-tickets