MÖGÖTTES ÉN – Vég Kata metafotó kiállításának megnyitója

Vég Kata Mögöttes Én című metafotó kiállításának megnyitója 2020. január 17-én, pénteken, 17.30 órakor az Örkény István Könyvesbolt CULTIRIS GALÉRIÁJÁBAN (1137 Budapest, Szent István krt. 26.).

Megnyitja: Balogh Erika, az ArtFreeLife nemzetközi fotós szervezet kurátora
Zenei reflexiók: Móser Ádám (tangóharmonika)
Irodalmi reflexiók: Racskó György költő

A „metafotó” műfaji megnevezés – jobb híján – saját nyelvi leleményem arra, amire törekszem, így némi magyarázatra szorul. A „meta” szó jelentése valamin túli, ez esetben a szokványos látványon kívül eső, a formákon túlmutató jelentés, módosult értelem, metamorfózis. A kiállított képek valójában teljesen naturális, montírozás és manipulációtól mentes (torzító objektívek és fotoshop nélkül), a legegyszerűbb eszközökkel készült fotók – én csak meglátom a maga szürrealitásában festőiségében, ahogy van. A montázst, a vágásokat nem én készítem, csak észreveszem- végül a lényeg a szabad asszociáció, interpretáció megengedése. Olyan látásmódban fotózom, amiben nem igazán azt jelenítem meg, ami kívül van, hanem ami belül, illetve a látvány mögött vagy azon túl. Ez egy olyan műfaj átlépő működési mód, amiben eszközökben és szemléletben is sokkal inkább úgy fotózom mint, aki fest vagy rajzol.

Az én saját értelmezésem, amire a képek címei utalnak csak felütés, inspiráció a konkréttól való szabad elrugaszkodásra, mindenki a saját mögöttes énjét vetíti a képre.

A tárlat 2020. február 24-ig látható.

MINDENKIT VÁRNAK SZERETETTEL!

Vég Kata: Átvitt értelem

Forrás: Kossuth Kiadói Csoport

,