Paulo Coelho – Titkok – Gondolatok 2020 minden napjára

Szerző: Marity Mira

Régi típusú retrográd olvasó vagyok, még a múlt századból (évezredből), aki még a nyomtatott könyvek varázslatán szocializálódott. Az ajándékozási szokásaim is hasonlóak, tradicionális könyv mindig kerül a karácsonyfa alá. A személyre szabott példányok beszerzését már ősz elején elkezdem. Szeretek egyedit és szépet, ugyanakkor praktikusat és különlegeset adni. Ezért tölt el örömmel, ahogy Paulo Coelho 2020-as naptárkönyvét tartom a kezemben, amelynek címe: Titkok.

„A lélek szereti a szép és mély dolgokat.” (A győztes egyedül van)

Közösség, kapcsolódás, osztozás, szétosztás, értelem, kinyilatkoztatás, elvonulás, együttérzés, megértés, elszántság, bizalom, megérzés. Ezek a szavak nyitják az évet. Tizenkét szó, tizenkét mélyértelmű fogalom, ami a tizenkét hónapot jelenti. Ezek mentén bontják ki értelmüket az idézetek, amelyek pillanatnyi gondolkodásra, elmélyülésre, számvetésre és átértékelésre késztetnek. Paulo Coelho minden könyvével emberek millióit inspirálja, legyen az a Zahir, A fény harcosának kézikönyve, a Brida vagy az Ötödik hegy. Ebből a 2020-as agendából ugyanaz a humánus és letisztult bölcsesség árad, amely az önmagát és a világot jobban megismerni kívánó olvasó számára egész évben napi inspirációval szolgálhat.

Az író 1947-ben született Rio de Janeiro városában. Mielőtt teljes egészében az irodalomnak szentelte életét, színházi rendezőként és színészként, dalszövegíróként és újságíróként is dolgozott. 1986-ban zarándokútra indult Santiago de Compostelába, és átütő erejű tapasztalásait A zarándoklat című könyvében írta meg. Következő évben jött az Alkimista, amiben kiteljesedett Coelho spirituális bölcsessége. Onnantól kezdve világszerte ismert és elismert lett. Regényei után az utóbbi években megjelentek a legfontosabb gondolataival teletűzdelt határidőnaplók, amelyek gyöngyszemei minden értelmiségi házi könyvtárnak.

 „Légy üdvözölve, ősz, itt az idő, hogy elengedjük a régit, a múlt rémeit, és engedjük megszületni az újat.” (Hippi)

Coelho legújabb könyvéből, a Hippiből való az az idézet, ami felütésként nyitja a naptárt. Valahogy úgy vagyunk ezzel is, mint a brazil szerző legtöbb citátumával: mélyre nyúl, elmélázásra késztet és ráébreszt, hogy ez a gondolat is olyan, mintha a mi lelkünkből kéredzkedett volna elő – csak nem voltunk képesek ennyire találóan és szépen megfogalmazni. A Titkok naplóját káprázatos illusztrációk díszítik, amelyek mandalaszerű dizájnnal vezetnek rá az adott hónap hangulatára. A rajzok Catalina Estrada kolumbiai illusztrátor keze munkáját és kreatív fantáziáját dicsérik. A tervezőművész világszerte ismert, az általa tervezett autentikus minták rendkívül keresettek, mert erőteljes egyediséggel idézik fel a buja dél-amerikai dzsungelek élettel teli színpompáját és vadságát. A művésznő által kreált mintázatok visszaköszönnek sok Coelho kiadványon. Az elmúlt évek naptárkönyveit is Estrada formái és színei teszik csodálatossá. A 2017-es Barátság, a 2018-as Szabadság, a 2019-es Utak agenda kapható az Athenaeum Kiadónál. Ezek együtt szemnek és léleknek is gyönyörű gyűjteményt alkotnak, melynek korábbi darabjai nem csak tartalmas olvasmányként, hanem naplóként is megállják a helyüket.

„Az élet legegyszerűbb dolgai egyben a legrendkívülibbek is. Hagyd, hogy megnyilvánuljanak.”
(Az accrai kézirat)

Lapozgatom ezt a káprázatos kiadványt, és attól tartok, hogy nem fogom továbbadni, hanem megtartom magamnak. Mennyivel több és jobb ez, mint egy szimpla határidőnapló… Régi szép archaikus kalendáriumokra emlékeztet, amelyek nem csak segítettek átláthatóvá tenni a mindennapokat, hanem olvasmányosan szórakoztattak hasznos tanácsaikkal. Az amerikai Pew Kutató Centrum 2018-as tanulmánya szerint azok az emberek, akik tartalmas szöveget olvasnak, körülbelül két évvel élnek tovább, mint azok, akik csak újságokat vagy felszínes kiadványokat forgatnak. A Coelho-féle önismereti és lélektani textusok fejlesztik az empátiát és az érzelmi intelligenciát, illetve elősegítik az olyan kognitív folyamatokat, amelyek elvezetnek a belső harmóniához, és a külső világ kaotikus történéseinek értelmezéséhez. Ezért a legcsodálatosabb ajándék így év vége felé Paulo Coelho Titkok című 2020-as naptára – elsősorban önmagunk számára.

Paulo Coelho: Titkok – Naptár 2020 – Athenaeum Kiadó, 2019