„Klasszikussá válni” – Richard Scarry: Balfogások, nyafogások Tesz-Vesz városban

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

A Réz Andrástól megszokott parádés fordításban vehetik új, bővített kiadásban kézbe a Balfogások, nyafogások Tesz-Vesz városban című, 4 éven felülieknek szánt Richard Scarry könyvet a rajongók, amellyel a szerző születétének 100. évfordulóját is ünnepli a Móra Könyvkiadó.

Az eredeti, 1972-es kiadás első magyar elérhetőségének ideje is közel két évtizedes, és nem hiszem, hogy ismernék olyan embert, akinek bármelyik Richard Scarry figurát felmutatva nem tudná beazonosítani a szerzőt, vagy a képzeletbeli történetek helyszínét, Tesz-Vesz várost. 

A II. világháború alatt hazája hadseregének térképeket készítő, világhírűvé vált mesekönyv alkotó leghíresebb sorozatán, a Tesz-Vesz városon generációk sora nőtt fel, és a szerző fiának Ifjabb Richard „Huck” Scarrynek köszönhetően formailag és tartalmi minőségében változatlan kiadásban megjelenő kötetek sikere napjainkban is töretlen. Az 1994-ben elhunyt alkotó sajátos állatmeséi egyszerű, letisztult formában közelítik meg a legkisebbek életterét, és problémáit. Olyan témákat járva körbe, amelyek nem veszthetnek aktualitásukból a technológia fejlődésével sem, hiszen örök érvényűek. Az állandó, mégis különleges képi világú, nagyméretű, színes könyvek szinte megbabonázzák a kézbe vevőjüket, úgy, hogy közben fejlesztik, a szókincsüket és az időbeli és térbeli tájékozódásukat is.

Richard Scarry igazi világfi, aki az állatszereplőin keresztül humorral és szeretettel átszőve a hétköznapok alázatára irányítja a világ bármely pontján élő olvasója figyelmét. A több tucat nyelven, több millió példányban megjelent sorozatok állandó szereplőinek (Cicó, Buci, Szimat őrmester) kalandjai hétköznapiak és emberiek, így a jelen legkisebbjei által is szerethetőek. Még akkor is, ha a klasszikus vonalvezetésű, színes állatfigurák kivitelezésében és a könyvek szövegezésében az évtizedek óta megszokott megjelenésnél maradtak a könyvkiadók. A legmókásabb történeteket tartalmazó, és erre az eredeti címadással: Richard Scarry’s Funiest Storybook Ever! is utaló könyv most három olyan mesével bővítve jelent meg, amelyek először olvashatóak magyar nyelven. Így mindenki számára tartalmaz újdonságot.

Richard Scarry igazi klasszikus a gyermekkönyvek piacán, meséi olyan kötelezők, amelyek nem utasításra, hanem önként válnak a legkisebbek kedvenceivé. A mi (felnőttek) felelősségünk „csupán” annyi, hogy lehetőséget adjunk a legkisebbeknek, hogy eljusson hozzájuk ez az érték. Amin percekig gondolkoztam, és lehet nincs igazam, vagy figyelmetlen vagyok az az, hogy mennyire érdekes, hogy ezek a számomra is, évtizedek óta olyan fontos és kedves figurák rajzfilmes változaton túl ebben a klasszikus könyvkiadásban köthető formában érhetőek el több mint fél évszázada. Maradjon is ez így.

Richard Scarry: Balfogások, nyafogások Tesz-Vesz Városban, Móra Könyvkiadó, 2019

,