Mesejáték várja a legifjabb színházrajongókat a Veszprémi Petőfi Színházban

Anna hercegnő kizárólag csak tortát, gumicukrot és édességet hajlandó enni, de a szerelem spenótot kedvelő háziasszonyt farag belőle: az idei évad első gyermekszínházas előadása, a Spenót Panna bemutatóját október 20-án 15:00 órakor tartják a Veszprémi Petőfi Színházban.

Hedry Mária, a darab szerzője elmondta: „Nagyon szeretem a meséket, olvasni és írni egyaránt. Színpadra álmodom őket. Boldog vagyok, hogy a Veszprémi Petőfi Színház bemutatja a Spenót Pannát, pár éve a Tündér Míra kelt életre ezen a színpadon. Persze ezek a történetek mindig hordoznak komoly tanulságokat, amik titkos kódjai lehetnek a gyermekvilág egy-egy problémájának. Szorongásaiktól megszabadulva találkozhatnak a helyes megoldásokkal, mindezt a mese nyelvére lefordítva. Mindannyian ismerjük szülői, nagyszülői gyakorlatunkból a gyermekek cukor, édesség és okostelefon iránti függését. S micsoda konfliktusokat tudnak okozni ezek a dolgok. Nos, ehhez ad kulcsot a színház. Spenót Panna kalandjait követve a közönség is megszereti az egészséges zöldséget, a spenótot, a karalábét, miközben nagyon jól érzi magát.”

Az Anna hercegnőt játszó Dér Mária boldog, hogy ebben az évadban is színpadra léphet egy gyermekeknek szóló mesében. „A Spenót Panna lényegében egy Makrancos Kata-történet. Egy hercegnőről szól, aki imádja az édességet és aki igazi hisztikirálynő. A történet alatt megtanítják őt az egészséges táplálkozásra és az alázatra. Aktuálisnak és fontos üzenetnek tartom a mese mondanivalóját. Az egészségtelen táplálkozás korát éljük, elszomorodom, amikor már hatéves gyerekeknél kólát, tizenévesek kezében pedig energiaitalt látok. Fiatal az alkotócsapat, a darab rendezője Gaál Attila Csaba jó barátom és nagyon tehetséges művésznek tartom” – fogalmazott a színésznő.

A Spenót Panna egy nem is olyan régen élt generáció családi mintájára épül – vélekedett Gaál Attila Csaba, aki első alkalommal rendez a Veszprémi Petőfi Színház színpadán. „A szöveg felszínén olyan tanulságokat találtam, melyek meghatározzák a mindennapi létezésemet. Spenót Panna, vagyis Anna dölyfös, hisztis, önző, gumicukrot imádó hercegnő, akiből Jácint királyfi szelíd, szerethető feleséget formál. Szélsőséges jellemtorzulására szélsőséges megoldást kínál a mű, csak így érhető el a várva várt eredmény. Két célt tűztem ki az előadás megalkotása kapcsán. Az egyik, hogy a gyerekeknek felnyissam a szemét, hiszen a Panna-féle hedonista és önző életstílus előhozhatja belőlünk a szörnyeteget a környezetünk számára, az egészséges táplálkozás és a tisztességesen, rendesen elvégzett munka viszont örömöt és elfogadást adhat. A másik cél inkább kérdés, mint állítás, amely a történet helyzeteiből fakadóan mutatkozik meg és meghatározza a színpadi cselekmények sorozatát, valamint a koncepcióm alapgondolatát is: olyanokká kell váljunk, amilyennek a világ látni kíván minket, vagy adódik ezen túl még számunkra lehetőség, hogy szabadon élhessünk és szerethessünk? A koncepcióm kialakításában sokat segítettek díszlet- és jelmeztervező kollégáim, Lokodi Aletta és Nagy Eszter. Az előadás izgalmas, és a veszprémi közönség számára új impulzusokat kínál, ezért felnőtteknek is ajánlom, a gyerekeknek pedig szeretnék olyan színházi élményt nyújtani, amely után visszavágynak majd hozzánk” – fejtette ki gondolatait a rendező.

Főzelékország királyának nagy-nagy bánatát senki és semmi nem tudja orvosolni… Hiába főzi világhíres szakácsnéja a finomabbnál finomabb étkeket, hiába nyeri sorra országa a főzelékfőző olimpiákat, lánya, a szépséges Anna hercegnő kizárólag csak tortát, gumicukrot és édességet hajlandó enni. Van is ebből baj, no meg a követelőzésből és a hisztizésből, hiszen hiába világszép teremtés, a kérők menekülnek a közeléből, márpedig a király férjhez akarja adni a lányát. Így megy ez hétről hétre, mígnem a palotában megjelenik a titokzatos kertész… Magával viszi a királylányt, s csudák csudája, igazi, spenótot kedvelő háziasszonyt farag belőle. Hogy mi a titka?… Kiderül az előadás során, s magunk is elgondolkodhatunk, hogy a nagy vidámságok közepette milyen fontos dolgok történnek, s hogyan lesz Anna hercegnőből Spenót Panna.

Forrás, fotók forrása: Veszprémi Petőfi Színház

,