Taroltak az építészeti rajzok és makettek a FUGA jótékonysági árverésén

Sikerrel zárult a FUGA Budapesti Építészeti Központ aukciómaratonja. A kétnapos árverésen 366 tétel talált gazdára, a bevétel meghaladta a 14 millió forintot. Nagy meglepetést okozott az építészeti szekció váratlan sikere, ahol a licitre bocsátott tárgyak 71%-a elkelt. A FUGA10 fesztivál és születésnapi hét végeztével hétfőn megnyíltak a központ új kiállításai: a megnyitón többek között Spiró György is beszédet mondott.

Több mint 14 millió forint bevételt ért el a FUGA hétvégi árverése: a teljes összeget az építészeti központ működésére, modernizálására fordítják majd. 

A képzőművészeti árverés legmagasabb leütési árat elért tétele Keserü Ilona 1967-es, Szimmetria című monotípiája, amely 46.000 Ft-os kikiáltási árról indulva végül 500.000 forintért kelt el. A fotóaukción a legnagyobb érdeklődés Seidner Zoltán 1930-40-es években készült vintage enteriőr-és épületfotóira volt, a 13 tételből mind gazdára talált. A designszekció legmagasabb áron elkelt tétele Gyárfás Gábor moziplakátjainak gyűjteménye, 140.000 forintért. A kézirat- és kottaszekció különleges tétele egy könyv volt (Kisfaludy Sándor: A boldog szerelem) Radnóti Miklós saját kezű ajánlásával Diósszilágyi Évának: 20.000 Ft-os kikiáltási árról indult, végül 180.000 forintért ütötték le. 

Nagy meglepetést okozott az építészeti szekció – Magyarország első építészetirajz- és makettárverése – nem várt sikere, köszönhetően a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ vásárlásának. Az építészeti rajzok és makettek közül 71% talált gazdára. Ez az eredmény bizonyítja, amire a FUGA nyári kiállítása is felhívta a figyelmet: Az építészeti rajz is műalkotás, és komoly gyűjtői érdeklődésre tart számot.

A megmaradt tárgyak október 21-ig a kikiáltási áron megvásárolhatók, az eredménylista csütörtöktől elérhető lesz a FUGA weboldalán. Az érdeklődők tehát rendkívül kedvező áron juthatnak hozzá az árverésen szereplő ritkaságokhoz. 

Október 7-én, az Építészet Világnapján új kiállításokkal és előadással indították a következő tíz évet a FUGA-ban. A második 10 év megnyitóján Mélyi József, Spiró György és Vajda Mihály mondott köszöntőt.

A következő kiállítások nyíltak meg október 7-én:

A FUGA-ról:

A FUGA Budapesti Építészeti Központ üzenete: az építészet a kultúra elválaszthatatlan része. A különböző művészeti ágakból érkező kortárs alkotók bemutatásával az építészet és a társművészetek kapcsolatát erősítik a Petőfi Sándor utcai központban rendezett kiállításokon, eseményeken, ahol a kultúrafogyasztó közönség mindig otthonosan érezheti magát.

Forrás: FUGA Budapesti Építészeti Központ

,