Armel Opera Festival-Díj – Balázs-Piri Soma a London Mozart Players szólistája Londonban

Az Armel Opera Festival 12 évvel ezelőtt a világon egyedülálló formában kezdte el a kortárs opera népszerűsítését. Évente öt operabemutatót tart Budapesten a Müpában, és Bécsben a MuTh-ban, amelyeket nemzetközi előadói versennyel ötvöz.

Balázs-Piri Soma © Kaszner Nikolett

A szakmai zsűri által díjazott előadásokat (Best Production) több európai város (Plzen, London, Avignon, Jersey-sziget) operaháza látta vendégül, az ARTE TV pedig minden évben élőben közvetíti a fesztivál bemutatóit, és további 6 hónapon át elérhetővé teszi a https://www.arte.tv/fr/videos/RC-014804/armel-opera-festival/ oldalon. (Az idei produkciók december 31-ig láthatók)

Az Armel Opera Festival a kortárs opera népszerűsítése mellett nagy hangsúlyt fektet a fiatal tehetséges előadók felkarolására.  Azon túl, hogy az operaversenyre a világ minden tájáról jelentkeznek énekesek, és a legtehetségesebbek szerepet kapnak a fesztivál bemutatóiban, a magyarországi Virtuózok Komolyzenei Tehetségkutató Verseny nyerteseinek biztosít bemutatkozási lehetőséget rangos koncerttermekben és neves közreműködők kíséretében.

Armel Opera Festival-Díj – A Virtuózok nemzetközi útja

Az Armel díjazottjaként elsőként 2015-ben Boros Misi zongorista mutatkozott be Zürichben a Tonhalleban, a Pannon Filharmonikusok kíséretében.

A New York-i Carnegie Hallban Kökény Tamás nagybőgős és barátai 2017-ben, egy évvel később pedig Kristóf Réka operaénekes adott sikeres koncertet Äneas Humm (bariton) és Bogányi Gergely (zongora) közreműködésével.

A Berlin Filharmónia koncerttermében 2016-ban Váradi Gyuszi hegedűs az Anima Musicae Kamarazenekarral, 2017-ben Abouzahra Amira hegedűs a MÁV Kamarazenekar kíséretében, és 2018-ban Ninh Đức Hoàng Long operaénekes, a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar közreműködésével mutatkozott be a berlini közönségnek.

Az Armel Opera Festival díjazottjaként 2017-ben Londonban, az idén 70 éves  London Mozart Players kíséretében Holozsai Eszter fuvolista, 2018-ban pedig Kis Radu hegedűs játékát ismerhette meg a közönség.

2019. október 12-én, Balázs-Piri Soma zongorista lesz a London Mozart Players szólistája.

Soma nagy izgalommal készül a londoni koncertre, amelynek különlegessége, hogy a London Mozart Players által meghirdetett zeneszerző verseny győztes művét elsőként ő fogja bemutatni: Matthew Olyver: Concerto in Clockwork (world premiere), továbbá Mozart: Piano Concerto No.20 in D minor, K.466 c. műve szerepel a programjában.

A London Mozart Players október 12-i Old Masters, Young Talent című koncertről bővebb információ: http://londonmozartplayers.com/concert/old-masters-young-talent/

Balázs-Piri Soma, zongora

Soma 2004-ben született Szegeden. Számos nemzetközi zongoraverseny nyertese. A legjelentősebb közülük az V. Nemzetközi Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraverseny (2017), ahol ő lett a verseny Nagydíjasa. 2017-ben a Grazi Nemzetközi Zongoraversenyen 2. helyezett lett. 2018-ban a magyarországi Virtuózok Komolyzenei Tehetségkutató Versenyen a Kicsik Korcsoportjában első helyezést ért el, és jutalmul az Armel Opera Festival díját kapta: fellépés a híres London Mozart Players kamarazenekar kíséretében, Londonban.

Soma először kilenc évesen játszott szimfonikus zenekarral, azóta Magyarország szinte minden jelentős zenekarával dolgozott. A fiatal tehetség zongorajátékával, pozitív kisugárzásával, magával ragadó személyiségével minden alkalommal elkápráztatja a közönséget. 

Forrás: Armel Opera Festival