ARMEL OPERA FESTIVAL – 2019. július 2-6. Budapest – MÜPA // Bécs – MuTh

Az Armel Opera Festivalon 2008 óta operaritkaságokat és kortárs műveket láthat a közönség. Különlegessége, hogy az évente öt új produkciót bemutató fesztivál nemzetközi tehetségkutató versennyel párosul. Az Armel Operaversenyen a szakmai zsűri az énekesek hangi kvalitásai mellett a színészi képességeiket is értékeli. A versenyen két fordulóban kiválogatott énekesek a megmérettetés utolsó lépcsőjeként az Armel Opera Festival egyik előadásában bizonyíthatnak és nyerhetik el a Legjobb Előadó díjat.





A rangos nemzetközi zsűri a legjobb produkciót is díjazza. Az eredményhirdetésre július 7-én kerül sor a Müpa Üvegteremben. Az esemény sajtónyilvános.

Az Armel Opera Festival bemutatóit a francia-német ARTE Concert minden évben élőben közvetíti, az előadások további féléven át a csatorna honlapján felvételről elérhetők az operarajongók széles közönsége számára.

Érvényes belépőjeggyel rendelkező nézőink részére ingyenes Armel Operabuszt indítunk Budapestről a fesztivál bécsi előadásainak helyszínére, a MuTh Színházba.

Regisztráció az autóbuszra: info@armel.hu

A busz az előadást követően azonnal visszaindul Budapestre.

Opera. Most. Másképp.

Nemzetközi hírű rendezők

Kortárs és klasszikus művek

A fesztivál nyitónapján, július 2-án a Müpában az Izlandi Operaház Brothers című produkcióját láthatja a közönség a világhírű Kasper Holten rendezésében. Az Izlandi Operaház színvonalas, ambiciózus és változatos operaprodukciókat állít színpadra

Brothers

Az éneklés az izlandi kultúra szerves részét képezi, az opera pedig nagy népszerűségnek örvend. Az Izlandi Operaházat 1980-ban fiatal énekesek és művészek csoportja alapították.  2011-től a Harpa Music Hallban működik a társulat. 

Kasper Holten világhírű operarendező a sajátos „északi stílusú” operaesztétika megalapozója, ezért a kuriózumra vágyó operarajongók számára kihagyhatatlan az előadás. A Brothers című operát a világon először 2017-ben mutatták be a dániai Aarhus-ban, Európa Kulturális Fővárosában és nagy izgalommal készül a társulat a budapesti bemutatóra, az Armel Opera Festivalon.

Színlap: https://armelfestival.org/aof-magyarorszag/

Július 3-án, egy belga produkció, az Egy eltűnt férfi naplója című kortárs mű bemutatója lesz Ivo van Hove rendezésében, szintén a Müpa Fesztiválszínházban. 

Július 3-án, egy belga produkció, az Egy eltűnt férfi naplója című kortárs mű bemutatója lesz Ivo van Hove rendezésében, szintén a Müpa Fesztiválszínházban. 

Egy eltűnt férfi naplója © Laura Makabresku

Ivo van Hove az Internationaal Theater Amsterdam alapítója, számos nemzetközi

opera és színházi előadás létrehozója, rangos szakmai díjak birtokosa. Nevét, Európa experimentális rendezői között jegyzik.

A Muziektheater Transparant a kortárs zeneszínház számára biztosít helyszínt. A művészi és szociális témákból kiindulva, a produkciós társulat intenzív párbeszédet folytat a különböző művészeti ágakból érkező művészekkel, hogy zenés színházat teremtsen, azt megújítsa és bemutassa a nagyközönségnek.  A társulat különös figyelmet fordít a kortárs zenészekre, lehetőséget biztosítva nekik a fejlődésre, és arra, hogy új feladatokban próbálhassák ki magukat. A produkciós módszerek változatosságának köszönhetően a Muziektheater Transparant egyedi nemzeti és nemzetközi karakteréről híres.

Színlap: https://armelfestival.org/aof-magyarorszag/

Július 4-én és 5-én irány Bécs!

Budapestről ingyenes Armel Operabusz  mindkét napon!

Az Armel Opera Festival két magyarországi előadást mutat be Bécsben, a MuTh Színházban (Konzertsaal der Wiener Sängerknaben. Mozart: Figaro házassága c. művét Szabó Máté rendezésében július 4-én láthatja a közönség

Az előadás a Co-Opera nemzetközi operaszínpadokon is jól ismert kiváló énekesei mellett, a Győri Nemzeti Színház karmestere, énekkara és zenekara közreműködésében kerül bemutatásra az Armel Opera Festivalon. A Co-Opera legfontosabb feladata, hogy a magyarországi vidéki operatársulatok együttműködésében magas színvonalú, értékes előadások születhessenek. A gazdasági és művészeti társuláshoz a tavalyi évadtól csatlakozott a Győri Nemzeti Színház.

Szabó Máté rendező gondolatai a műről: félelmetes humorral teli kritikája ez a darab a hierarchikus társadalmi rendszernek, amely megmutatja, hogy a magasabb és mélyebb szinteken is emberek vannak, kiszolgáltatva egymásnak, illetve a legnagyobb hatalomnak: a szerelemnek.  …szinte mindegy, milyen korban és térben játszódik egy Figaro-előadás, több mint 200 év után is érvényes a darab minden hangja es minden szava. Hiszen mi emberek nem változunk.”

Színlap: https://armelfestival.org/aof-magyarorszag/

Július 5-én Dargay Marcell-Horváth Csaba: El valahová című operájának ősbemutatóját tartjuk Bécsben, Horváth Csaba rendezésében. 

Az előadás az Artisjus-díjas magyar zeneszerző, illetve Horvath Csaba rendező–koreográfus és az általa vezetett Forte Társulat művészeivel, két operaénekessel, továbbá a Metrum Ensemble és a Trafó Kortárs Művészetek Háza együttműködésében jött létre. A Metrum Ensemble egyszerre épít a játékosságra és a felelősségre. Ennek köszönhetően úgy tekint minden zenei megszólalást, mint egyfajta újraalkotást, az „itt és most”-ba való belehelyezést.

A Forte Társulat olyan drámai művek létrehozásával foglalkozik, amelyekben a szöveg, a zene, a mozgás és a képzőművészet formai egységéből teremtődik meg a színpadi nyelv. A Társulat Trafóval közös munkája több éves múltra tekint vissza.

Az El valahová című előadás a fizikai színház és a zene eszközeivel tárja fel az általános érvényű történet és a drámai alapszituáció rétegeit. Egyaránt fontos benne

a klasszikus hangképzéssel éneklő operaénekesek beszéde, a színészek természetesebb, egyszerűbb éneklésmódja, a prózai megnyilvánulások és a testek kölcsönhatásából kialakuló színpadi helyzetek dinamikája. Horváth Csaba első operai rendezése a bécsi bemutató után Budapesten, a Trafóban lesz műsoron.

Színlap: https://armelfestival.org/aof-magyarorszag/

Az idei Armel Opera Festival záróelőadására július 6-án a Müpában kerül sor. Mozart: Don Giovanni című remekművét Alföldi Róbert Ecuadorban állítja színpadra az Ecuadori-Magyar Zeneművészeti Alapítvány és az Armel Opera Festival koprodukciójában.

A MusArtEH Alapítvány küldetésének tekinti egy olyan kulturális rendszer (csereprogramok, mesterkurzusok, közös produkciók) létrehozását, amely hozzájárul a zenei és művészeti fejlődéshez. Az előadás bemutatója a Teatro Casa de la Cultura-ban lesz, és ebben a produkcióban láthatjuk majd a főbb szerepekben az Armel Operaversenyen kiválasztott három énekest.  

Alföldi Róbert izgatottsággal készül a feladatra elsősorban azért, mert Ecuadorban kevésbé ismert az opera műfaja, tehát fontos, hogy a Don Giovannival kedvet ébresszen a közönségben a műfaj iránt. „Azon vagyok, hogy nagyon színes legyen a látvány, rózsaszín, piros, kék, sárga, zöld…, hiszen Ecuador népművészetére ez abszolút jellemző. Remélem, hogy Mozart csodálatos zenéjével együtt egy mindenki számára érthető előadás fog születni.”  – mondta a rendező.

A Budapesti bemutatóra MINDEN JEGY ELKELT!  

Színlap: https://armelfestival.org/aof-magyarorszag/

További információk:  www.armelfestival.org

Forrás: Armel Opera Festival

,