Megnyílik a „Torta-kiállítás” a Klauzál téren és a várostörténeti tárlat a Fekete házban

Két kiállítás is bekapcsolódik Szegeden a Szeged 300 ünnepségsorozatba: a Fekete házban a város történetét mutatják be, a Klauzál téren pedig egy óriási méretű ideiglenes kiállítóhely, egy „torta” épül, melyben interaktív, digitális eszközök segítik a múlt megismerését.

A két kiállítás megnyitójára-sajtóbejárására május 15-én, szerdán 11.30-kor kerül sor a Klauzál téri kiállítótérben.

Izgalmas történeti kiállítások várják az érdeklődőket Szegeden május 15-től. A város 2019-ben ünnepli a szabad királyi városi rang visszaszerzésének 300. évfordulóját – ezen rendezvénysorozat részeként jön létre a két új tárlat.

A Fekete házban egy hagyományosabb, tárgyakra épülő kiállítást hoztak létre, amely 300 évnél messzebbre tekint vissza. A tárlat célja, hogy megmutassa azokat a helyeket, történéseket és szereplőket, amelyek meghatározták a város elmúlt évszázadainak alakulását. A kiállításon találkozhatunk ikonikus jelentőségű tárgyakkal: a szabad városi rangot megadó privilégium levéllel, a Dózsa-kereszttel, a doberdói fával vagy éppen egy „Sztálin-fejes” Kossuth-címerrel. Megjelennek a tárlaton híres-hírhedt történelmi események, mint például a boszorkányperek, de az érdeklődők megismerhetik Szent-Györgyi Albert szegedi működését vagy a nagyárvíz pusztításának pillanatait és következményeit is.

A Klauzál téren egy ideiglenes, tortát formázó kiállítóhelyet építettek fel, melyben egy modern animációs filmen keresztül ismerhető meg a város múltja. A kiállítótér másik részében pedig interaktív digitális játékok várják az érdeklődőket május közepétől.

A két kiállítást május 15-én, szerdán 11.30-kor nyitja meg Dr. Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere sajtóbejárással egybekötve. Helyszín: a Klauzál téri „Torta” építménye.

Forrás: Móra Ferenc Múzeum