Igazi tavaszi hangulat, számtalan program, hatalmas érdeklődés – Nagy sikerrel zárult a Budapesti Tavaszi Vásár

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) szervezésében megvalósult és vasárnap zárult Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivál négy helyszínen (Vigadó tér, Deák tér, Fővám tér, Városháza park) várta a látogatókat több mint 3 héten keresztül. A belvárosba igazi tavaszi hangulat költözött, közel félmillióan voltak kíváncsiak a színes programokra, a kézműves termékekre és a gasztronómiai különlegességekre.

© BFTK, Varga Sylvia

Budapest egyre népszerűbb a nemzetközi utazóközönség körében, amit a 2019-ben elnyert European Best Destination (Legjobb európai úti cél) cím is igazol. Az idei év első két hónapjában 2,4%-kal több külföldi vendég érkezett a fővárosba a tavalyi év azonos időszakához képest. A Budapestre látogatók hozzávetőleg 60%-a kifejezetten a kulturális programkínálat miatt érkezik a városba, így a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében megvalósuló vásár a tavaszi szezon egyik kiemelt attrakciójának számít. A BFTK, mint a főváros hivatalos turisztikai és fesztiválszervező cége, kiemelt feladatának tekinti olyan kulturális események létrehozását, amelyek színesítik Budapest kulturális programkínálatát, még vonzóbbá téve a magyar fővárost a hazai és külföldi látogatók számára.

© BFTK, Varga Sylvia

A vásár eddig is számtalan programot biztosított a hazai és külföldi vendégek számára egyaránt, azonban idén még szélesebb kulturális kínálattal készültek a szervezők. A Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivál jó alkalom arra, hogy megismerhessük hagyományainkat, gazdag kulturális örökségünket. A helyszíneken napi rendszerességgel különböző koncertekkel, iparművészeti bemutatókkal, népzenei és néptánc műsorokkal találkozhattak az érdeklődők. A kiemelt turisztikai szerepe miatt idén – a korábbi évekhez képest – még több volt a kulturális program: a fő színpadon, a Vigadó téren minden nap találkozhatott a közönség színvonalas előadással. Húsvét ideje alatt pedig a belvárosba is beköltözött a hagyomány: tojásfestők, tojáspatkolók munkáját lehetett megcsodálni. A színpadon kiemelt szerep jutott a fővárosi művészeti iskolák ifjú tehetségeinek is: ilyen volt például a Rajkó–Talentum Művészeti Iskola és a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakgimnázium Gyöngyvirág tánccsoportja, valamint a Fővárosi Önkormányzat által támogatott „Iskolakapun kívül” tehetségprogram diákjainak fellépése. A BFTK ezzel a programválasztással a kulturális tartalomkészítés mellett, a fiatal művészek mentorálását is felvállalja.

© BFTK, Varga Sylvia

A Budapesti Corvinus Egyetem turisztikai kérdőíves kutatást végzett a vásár látogatói körében. A többszáz fős minta alapján végzett felmérés eredményei május végétől lesznek elérhetőek.

Ha a KSH eredményeket vesszük alapul, akkor a kilátások biztatók: a Budapesti Tavaszi Vásár, valamint a vele egyidőben zajló Budapesti Tavaszi Fesztivál programjainak eredménye, a húsvéti hosszú hétvége jótékony hatásával összeadva, pedig majd várhatóan az áprilisi vendégszám mutatókban jelentkezik majd.

Forrás: