Munkácsy Mihály és Andy Warhol nyomdokaiba kalauzol a Mozaik Múzeumtúra Roadshow békéscsabai állomása

Milyen lehetett Munkácsy Mihály gyermekkora és hogy zajlott a nagypolgári élet ekkoriban? Milyen életutat járt be az amerikai pop-art királya, Andy Warhol és hogyan készítette híres alkotásait? Mindenre fény derül a Mozaik Múzeumtúra Roadshow következő állomásán május 3-án, Békéscsabán.

Rendhagyó tárlatvezetésekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja az országjáró programsorozat a békési megyeszékhelyen a kultúra szerelmeseit a Munkácsy Mihály Múzeumban és a Munkácsy Emlékházban. Az iskolások számára már a reggeli órákban elkezdődik a múzeumi nap: Nagy-Laczkó Balázs archeológus érkezik az Erzsébethelyi Általános Iskolába és érdekes régészeti felfedezésekről, különleges tárgyakról és az ásatások folyamatáról mesél majd a nebulóknak. Előadásán kiderül, hogy mivel is foglalkozik egy régész, mi történik a tárgyakkal a feltárás után és hogyan derül fény a leletek múltjára.

A délelőtt folyamán a Munkácsy Emlékházban várják érdekes programok a látogatókat: 10 órától rendhagyó tárlatvezetés lesz a pincétől a padlásig! A különleges alkalomból a múzeumbarátok az épület minden olyan terét bejárják, melyeket csak ritkán nyitnak meg a közönség előtt. A vezetésen Munkácsy Mihály gyerekkorába pillanthatnak bele: a festőóriás csabai rokonságát, a Reök családot ismerhetik meg, és rajtuk keresztül a kor nagypolgári miliőjét. Ezt követően 11 órakor a diákokat várja az Emlékház interaktív, ismeretterjesztő kézműves foglalkozása, ahol a nagypolgári élet kellékeit fedezhetik fel. A programon kiderül, hogy milyenek voltak a 19. század luxuscikkei, hogyan „készült” a darázsderék és hogy milyen etikett szerint élték mindennapjaikat a kor előkelőségei.

A délután folyamán a Munkácsy Mihály Múzeum Andy Warhol kiállításában kalandozhatnak a pop-art kedvelői. 13 órakor Gyarmati Gabriella művészettörténésszel indul különleges tárlatvezetés, amely során nem csak a híres művész életútját kísérhetik figyelemmel a látogatók, hanem a korszak popkultúrája, jelentős amerikai eseményei is kiemelt szerephez jutnak. Ezután 14 órától Lonovics László festőművész tart rendhagyó előadást, amelyen azt a sokszorosító grafikai eljárást ismerhetik meg az érdeklődők, amellyel a híres Warhol-nyomatok is készültek: a szitanyomás technikáját. Az elmélet után a gyakorlat sem marad el, ugyanis az alkotó kedvű látogatók saját nyomatokat készíthetnek hozott anyagra, vagy a múzeumban megvásárolható pólókra. Tartsatok velünk Ti is egy kiadós, kulturális kalandozásra Munkácsy városában!

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow Facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/260273661526965/

Bővebben a Mozaik Múzeumtúráról:

http://www.mozaikmuzeumtura.hu/

Mozaik Múzeumtúra az Instagramon:

https://www.instagram.com/mozaikmuzeumtura/

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.