Megjelent a világ első roma drámakötete

A Független Színház Magyarország március 27-én bemutatta a „Roma hősök – Öt európai dráma” címmel a világ első roma drámakötetét a Goethe Intézettel és a Flamand Kormány Magyarországi Delegációjával együttműködésben megrendezett színház világnapi szimpóziumon. 

A drámakötetben öt monodráma kapott helyet, melyek egy-egy valós roma hős történetét dolgozzák fel és nem csak a roma emberek és közösségek életét ismertetik meg velünk, de abban is segítenek, hogy rátaláljunk saját hőseinkre. A drámairodalom fejlődése mindig kéz a kézben járt az egyes népek demokráciájának, polgárságának fejlődésével az ókori Görögországon át a Shakespeare kori Anglián át a reformkori Magyarországig. A cigány polgárság megerősödésében is kulcs szerepe lehet a drámáknak és a mintaadó drámai hősöknek. A drámákban ugyanis a hősöknek szembe kell néznie nehézségekkel, amiből megszületik egy döntés. A hős a döntés nyomán aktivitást fejt ki, amely minden esetben valamilyen változást indít el.

Balogh Rodrigó

A drámakötetet Balogh Rodrigó a Független Színház igazgatója mutatta be. A kötetből részleteket olvastak fel előadóművészek és roma értelmiségiek. A könyv azzal a céllal jött létre, hogy minél többekhez eljuttassák ezeket a történetek, amelyek a roma színház értékeit közvetítik az olvasóknak. Megköszönte a közreműködők, támogatók és munkatársak munkáját, akik nélkül nem jöhetett volna létre a kötet. Előadása zárásaként kiemelte, hogy: “Sosem az a fontos, hol tartunk most, hanem hogy meddig jutunk”.

A kötetben megjelent színdarabok:

Richard O’Neill – Legnehezebb szó című színdarabja a travellereket ért jogtalanságokért bocsánatkérést követelő skót traveller írónő Jess Smith kampányát mutatja be, melyben a miniszterelnökkel szemben lép fel.

Michael Collins – Kulturális kérdés vagy sem? című darabja szintén a traveller közösség multját mutatja be ezúttal Írországban.

Mihaela Dragan – (A n)ő beszél című darabja a korai házasság témáját dolgozza fel érintett romániai roma nők történetein keresztül.

Dijana Pavlovic- Beszélj életem műve a svájci jenisheket ért, 70-es évekig tartó népírtást mutatja be a jenish írónő, Mariella Mehr szemén keresztül és regénye alapján.

Farkas Franciska – Levél Brad Pittnek darabjában a színésznő saját életéről vall kegyetlen őszinteséggel és fekete humorra.

A drámakötet magyar és angol nyelven is elérhető. A színháztól rendelhetőek meg a könyvek a szinhaz@fuggetlenszinhaz.hu emailcímen.

A kötethez kapcsolódóan 11 európai roma színházi alkotót bemutató kiállítás is megnyílt a Rákóczi téri vásárcsarnokban, mely április 7-ig látható.

Forrás: Független Színház
,