Zarándokutak – Örömalbum a Kossuth Kiadótól

Szerző: Marity Mira

Ideje van az olvasásnak – és a bakancslista írásnak is

Évekig a képernyővédő volt a laptopomon Mont-Saint-Michel szigete. A jellegzetes árapály földnyelvből kimagasló gránitszikla, tetején a méltóságteljesen égbe futó katedrális tornyaival beleitta magát a tudatomba és a vágyálmaimba. Azonnal felkerült a bakancslistámra, és bár azóta sem sikerült még megjárnom, az utazás és a kaland izgalmával tölt el, akárhányszor látom.

Többek között ezért is nyűgözött le Derry Brabbs: Zarándokutak című lehengerlő albumja. A borítóján káprázatos kép van az UNESCO Világörökségi listáján található szigetről és bencés apátságról. Az alcím szerint Európa legnagyobb zarándokútvonalairól mesél a szerző, ám ennél jóval több információban és szépségben részesül az olvasó.

Spirituális utazás a leggyönyörűbb tájakon

A könyv a legexkluzívabb vándorutakat mutatja be – a Via di Francesco-tól a Via Francigena-ig -, beszél Szent Winifred kútjáról és a Winchestertől Doverig tartó klasszikus zarándokútról, de elkalauzol Münchentől Lindauig is, vagy a Spanyolországot vertikálisan átszelő Sevilla-Astorga útvonalat ajánlja. A személyes ajánlásokkal átitatott és megihletett szövegek illusztrációja egyszerűen lélegzetelállító. Az impozáns középkori épületek, az évszázadok során fennmaradt archaikus és bámulatos templomok és apátságok, kolostorok és kőfalak látványa elmélyült belső utazásra készteti az embert és arra inspirálja, hogy ezeket a mágikus helyszíneket személyesen is felkeresse. Valóban áhítatot, hitet és tiszteletet ébresztenek ezek a páratlan szakrális építmények, amelyeket ezer éve épített, formált és díszített az emberi kéz. Akihez közel állnak a világirodalom gyöngyszemei, azt külön intellektuális örömmel tölti el az, hogy nyomokban felfedezni véli a nagy koraközépkori vándorlásokról szóló atmoszférát. Felidéződnek John Bunyan: A zarándok útjának morális tanításai és Geoffrey Chaucer Canterbury meséinek hangulata.

Olvasgass, álmodozz, tervezz és utazz!

A február a maga szürkés és fénytelen nappalaival, nulla fok alá kúszó rideg estéivel nagyon jó apropó az album lapozgatásához, és ezzel együtt a bakancslista írásához is. A könyv ösztökél az egyedi úti célok megfogalmazásához. Kiderül belőle, hogy bár Mont-Saint-Michel mindennapjait ma már a tömegturizmus határozza meg, a zarándoklat háborítatlan tradíciója megmaradt, mivel az oda vezető középkori utakat 2007-ben az Európa Tanács védett kulturális útvonallá nyilvánította. A meglepő érdekességeket felsorakoztató albumból arra is fény derül, hogy az egyik „legfiatalabb” európai zarándokút a meseszép Skóciában van. A Szent Cuthbert utat csak 1996-ban nyitották meg, és a romjaiban is cizelláltan gyönyörű Melrose apátságtól ered. Ha pedig valaki a mediterrán régióba vágyik, hatalmas kihívásként teljesítheti az egyik leghosszabb vándorlást, ami a Nagy Szent Bernát-hágótól egészen Rómáig tart. A több mint 1000 kilométeres utat 50 nap alatt lehet megtenni, és bőven megfelel egy közepes méretű Caminonak.

A Camino is benne van, és még sok minden más csoda

A Zarándokutak hatalmas szegmensét öleli fel Európának. A belső elmélyülésre alkalmas vándorlások népszerűsége nem csökken. Az elmúlt évtizedekben mintegy százszorosára nőtt a Santiago de Compostela székesegyházba a látogatók száma.  A szerző, Derry Brabbs korábbi könyve, a „The Roads to Santiago” kizárólag erre az útra, a „Camino” -ra fókuszál, Franciaország és Spanyolország között. A jelenlegi album számos szinten szólítja meg az olvasót. Útkönyvbe illő információi és bakancslistára méltó képei ugyanolyan értékesek, mint történelmi és művészettörténeti utalásai. Az egyes útvonalak részletes leírása egy-egy kis személyes történettel, de leginkább lenyűgöző fényképekkel ejti rabul az fizikai és szellemi utazásra, történelemre és művészetre, kulturális feltöltődésre áhítozó embert.

Nem csak zarándokoknak való

Derry Brabbs zarándoklata egy csodálatos album a karosszékben üldögélő képzeletbeli utazáshoz, de egy nagyszerű és hasznos könyv is azok számára, akik esélyt kapnak arra, hogy valóban eljuthassanak ezekre az unikális, spirituális és kalandos utakra. Ha mindig is vágytál arra, hogy végigmenj a Caminon, vagy már az előkészület stádiumában vagy, esetleg gyakorlásképpen nekivágnál kisebb távoknak és közelebbi úti céloknak, ezt az albumot örömmel fogod forgatni. Nem szükséges a szó klasszikus értelmében vett zarándokának lenni ahhoz, hogy az ember zarándokútra menjen. Aki egy kicsit is hajlamos arra, hogy a belső utazást és megismerést összekösse a világ kulturális és természeti kincseinek felfedezésével, annak érdemes belemélyednie ebbe a különleges kiadványba.

A lapozgatás gyönyörűsége

Ez a bámulatos könyv valójában egy örömalbum. Vágykeltő és inspiráló, amelynek elolvasása után az ember szervezni kezdi az utazását. Tíz nagy történelmi zarándokúthoz ad értékes ajánlót, és leírásai kísértésbe visznek. Aki elolvassa, ellenállhatatlan késztetést érez, hogy az utazási bakancslistájára tegye a felsorolt helyszíneket, Mont Saint Micheltől kezdve, Szent Cuthbert útján át egészen Assisiig. Sokan ismerik a Camino de Santiagot, de kétlem, hogy Európa egyéb varázslatos vándorútjai közismertségnek örvendenek. Ezért is hiánypótló darab Derry Brabbs albuma. Legyen szó tehát akár konkrét zarándoklatról, akár a kulturális és történelmi emlékektől hemzsegő világ felfedezéséről, vagy akár egy fizikailag és szellemileg tartalmas túrázásról, a Zarándokutak a legjobb origó ahhoz, hogy nekivágjunk az életre szóló kalandnak.

Derry Brabbs: Zarándokutak
Európa legnagyobb zarándokútvonalai
Kossuth Kiadó, 2018