Dawid Bowie előtt tiszteleg új dalával az Ivan & The Parazol

A március 22-i lemezmegjelenés előtt új klipet készített az Ivan & The Parazol. A When I Was 17 az Exotic Post Traumatic című album egyik meghatározó dala, mely nem csak a tagok tinédzserkoráról szól, de egyben tisztelgés Dawid Bowie, vagyis Ziggy Stardust előtt.  

© Éder Krisztián

Dawid Bowie öt évtizeden keresztül tematizálta a populáris kultúrát, hatást gyakorolva a zenészek szinte minden későbbi generációjára. „Bármilyen posztot töltesz is be egy zenekarban, a zenéjében biztos találsz valamit, ami inspirálóan hat a játékodra, a dalszerzési metódusodra, vagy a színpadi jelenlétedre. Külsőségekben sem ismerte a megalkuvást, ami még szimpatikusabbá teszi a jelenségét számunkra. Ezenkívül mi is szívesen bolyongunk a rockzene különböző válfajai között.  Nem az a célunk, hogy egy adott irányzathoz ragaszkodjunk, ahogy ő sem tette– meséli Balla Máté. „Furcsának, a társadalomi normákhoz képest másnak, akár kitaszítottnak lenni mindig is ugyanolyan volt. Úgy gondolom, Bowie jelensége nagyon sok feszültséget oldott fel, és a zenéjével közelebb tudta hozni az embereket egymáshoz. Mi ezzel a dallal azt akartuk megidézni, ami a szövegben is szerepel: paintin a lightnin in the middle of my face, show them where my mind is at. Vagyis a villámmal a fejemen nem az ő bőrébe bújok, hanem inkább ahhoz tartozom, amit ő képviselt. A hinduknak egy piros pötty, másoknak egy ékszer, nekem itt a villám jelenti azt, hogy másnak lenni előny, és sosem hátrány” – teszi hozzá Vitáris Iván.

A When I Was a 17 klipjét Bátori Gábor, azaz Sinco készítette. A videó koncepciója Simon Bálint elmesélése szerint néhány perc alatt kialakult: „Feljött a próbatermünkbe, eljátszottuk neki a dalt, s meg is született az ötlet. Így konkrétan a semmiből hozott létre on-the-go egy olyan filmet, ami 100 százalékban mi vagyunk és tökéletesen átadja azt, amit szerettünk volna ezzel a dallal.”

Az Ivan & The Parazol Exotic Post Traumatic c. albuma március 22-én jelenik meg. A zenekar áprilisban európai turnéra indul, többek között Párizsban, Londonban és Amszterdamban lépnek fel. A magyarországi lemezbemutató május 3-án az Akvárium Klubban lesz. A koncert különlegessége, hogy a lemezt teljes egészében és a dalok eredeti sorrendjében csak itt adják elő. 

Ivan & The Parazol “EXOTIC POST TRAUMATIC” lemezbemutató

  1. május 3., Akvárium Klub

https://www.facebook.com/events/268300017160146/