Határon Túli Magyar Színházak Szemléje a Thália Színházban

Ismét megrendezésre kerül a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje a Tháliában, aminek keretében 2019. április 10–14. között nyolc előadást tekinthet meg a közönség.

Kakuk Marci – Fotó forrása: nagyváradi Szigligeti Színház

A szemle április 10-én, szerdán veszi kezdetét a nagyváradi Szigligeti Színház játékával, Tersánszky Józsi Jenő: Kakuk Marci című darabjával. Az előadás a társadalom peremére irányítja a nézők figyelmét, ahol a szeretetre méltó főhős kalandos és humoros fordulatokban bővelkedő útja az alkalmi munkáktól – de inkább a munkakerüléstől – a bonyolult szerelmi ügyekhez vezet. Az előadást Gothár Péter állította színpadra.

Műtét – Fotó forrása: Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely

Április 11-én, csütörtökön két előadás lesz látható. A Nagyszínpadra a Tomcsa Sándor Színház társulata érkezik Székelyudvarhelyről Tomcsa Sándor művével, egy fanyar humorral megrajzolt történettel, a Műtéttel. Az erdélyi magyar irodalom klasszikusát Zakariás Zalán rendezésében nézhetik meg.

Az Arizona Stúdióban a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatának közös produkciója mutatkozik be, Jordi Galcerán: Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc címmel. A kortárs katalán drámaíró egy helyszínen játszódó, lehengerlő humorú, társadalmi kérdéseket is feszegető műve tavaly novemberben került bemutatásra. Rendezője Csábi Anna.

A nagyszínpadi darab este 19:00 órakor, a stúdióelőadás 19:30-kor kezdődik.

12-én, pénteken 19:00 órától a Nagyszínpadon az Esterházy Péter műveinek felhasználásával készült Kis Magyar Pornográfia kerül színre, az Újvidéki Színház előadásában. Kötelességünk-e vállalni a felelősséget elődeink vétkei miatt? Nevezhetők-e véteknek az ő cselekedeteik egy olyan korban, amikor a puszta túlélés és megmaradás a tét? Vajon a megtisztuláshoz vezető út megbocsátással van kikövezve? Ilyen és hasonló kérdéseket vet fel az előadás, melyet színpadra alkalmazott és rendezett: Nikita Milivojeviċ.

Cseh Tamás-est – Fotó forrása: sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház

Ugyanezen a napon 19:30-tól az Arizonában a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Cseh Tamás-estje veszi kezdetét: Rajtammaradt télikabát címmel. A Gajzágó Zsuzsának, a Tamási Áron Színház színészének kezdeményezésére létrejött felrázó előadóest Cseh Tamás és Bereményi Géza munkásságának és életfilozófiájának az életben tartására irányul. Az előadás alkotói: Gajzágó Zsuzsa, Simó Lakatos Barna, Katona Dávid és Ráduly Zsófia. 

A Grönholm-módszer – Fotó forrása: kézdivásárhelyi Városi Színház

13-án, szombaton ismét két társulat kap helyet – 16:00 órától az Arizona Stúdióban szintén egy Jordi Galcerán-mű, A Grönholm-módszer lesz látható. Az író világszerte legtöbbet játszott darabját ezúttal a kézdivásárhelyi Városi Színház hozza el, Barabás Árpád rendezésében. 19:00 órától pedig a Nagyszínpadon John Millington Synge: A nyugat hőse című produkciójára kerül sor. Az ír drámaíró klasszikus tragikomédiáját a csíkszeredai Csíki Játékszín előadásában tekinthetik meg, rendezője: Visky Andrej.

A nyugat hőse – Fotó forrása: csíkszeredai Csíki Játékszín

A szemlét április 14-én, vasárnap 19:00 órakor a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház zárja, Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül című klasszikusával. Az előadás zenéjét a kárpátaljai születésű Pál István „Szalonna” Útravaló című albumának anyaga szolgáltatja. A koreográfiák autentikus néptáncra épülnek. Az előadás rendezője Katkó Ferenc.

Nem élhetek muzsikaszó nélkül – Fotó forrása: beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház

A Határon Túli Magyar Színházak Szemléjére a kedvezményes jegyek és bérletek már kaphatók a Thália Színház jegyértékesítő helyein, nyitvatartási idő alatt és online.

Forrás: Thália Színház
,