1956-os megemlékezések Rómában

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulójára a Római Magyar Akadémia nagyszabású rendezvénnyel készül. Az ünnepi megemlékezés 2018. október 19-én, péntek este 18.00 órakor kezdődik a Római Magyar Akadémián a Sete di libertà (Szabadság utáni vágy) című fotókiállítás megnyitójával valamint az Orion Trió koncertjével.

© La Fondazione Istvan Mizerak

A Falconieri Palota díszemeletét megtöltő, két szekcióra tagolt kiállítás a Mizerák István Alapítvánnyal valamint a Fórum Hungaricummal együttműködésben jött létre. A tárlat a nagyközönség számára 2018. október 20. – 2018. november 10-ig tekinthető meg.

© La Fondazione Istvan Mizerak

A kiállítás első szekciója Mizerák István (Ózd 1942 – 1998) fotóriporter és fotóművész’60-as 70-es években, Ózdon készített felvételeit tárja az érdeklődők elé. Mizerák hivatalos karrierje 1966-ban kezdődött, mikor egy fotópályázaton “Finita” jeligével indult és második díjat nyert. Ózd azokban az években a vas-, és acélgyártásnak köszönhetően nyüzsgő és gazdag város volt. Az Ózdi Kohászati Üzemek a város lüktető szíveként megélhetési lehetőséget biztosítottak a legkülönbözőbb embereknek, köztük a fiatal Mizerák Istvánnak, aki itt kezdett el fotósként dolgozni. A művész ebből az időszakból származó fotóin a „hatalom”, a politikai töltet szinte csak ironikus formában vannak jelen, ellenben az acélgyár csarnokaiban bóklászva gyönyörű képeket készített az izzó vas ragyogásában dolgozó munkásokról. 1968-tól az MTI tudósítója volt. Az elkövetkező évtizedekben szinte valamennyi országos lapban közölték fotóit, több hazai illetve külföldi kiállításon szerepelt és nyert díjat felvételeivel. A tárlat kurátura: Mizerák Gabriella, a művész lánya.

Ózd © Fórum Hungaricum

A tárlat második szekciója az 1956—Szabad Ózd címet viseli és a forradalom ózdi eseményeit mutatja be. Mint ismeretes a forradalom a budapesti eseményekhez képest két nappal később október 25-én indult meg Ózdon. Október 25-én éjjel megalakult a Munkástanács, a forradalom helyi vezető szerve. A választógyűlés után tizenötezer ember vonult fel Ózd utcáin. November 1-jén létrehozták a forradalom újságját, a Szabad Ózdot. Annak ellenére, hogy november 4-én leverték a felkelést Budapesten, az ózdi lap egészen december 18-ig működött.

A megemlékezések kiemelt eseményére 2018. október 22-én, hétfőn 15.00 órakor kerül sor, amikor a Római Magyar Nagykövetség a Római Magyar Akadémiával közösen koszorút helyez el a Róma központjában található Via dei Cestari 34. szám alatti 1956-os emléktáblánál.

Forrás: Római Magyar Akadémia