Ingyenes dupla lemezbemutatót tart a Kodály Spicy Jazz – A zenekar ősszel a Bakui Nemzetközi Jazzfesztiválon és Tbilisziben is koncertezik

Kodály Zoltán által gyűjtött magyar népdalokat gondol újra friss, fiatalos, laza, minőségi és trendi módon a Kodály Spicy Jazz. A zenekar az elmúlt egy évben a hazai koncerteken túl a magyar kultúrát népszerűsítette egyebek mellett Linzben, Stuttgartban, Rómában, Marokkóban, Erdélyben, a Felvidéken és Strasbourgban, ősszel pedig a rangos Bakui Nemzetközi Jazz Fesztivál programjában, valamint Tbilisziben is fellép.  A Kodály Spicy Jazz augusztus 6-án (vasárnap) 17 és 20 órától ingyenes dupla lemezbemutató koncertet tart a budapesti Madách téren. Az esőnap szeptember 2.  

Kodály Spicy Jazz © Déberling Norbert

A Kodály Spicy Jazz zenekar tavaly, Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója tiszteletére indította útjára zenei projektjét, amelynek célja, hogy az iskolai énekórákról és kóruspróbákról jól ismert magyar népdalok friss, kreatív és lendületes megközelítésben ismét eljussanak a közönséghez, elsősorban a fiatalokhoz. A zenekar tagjai professzionális muzsikusok, akik számtalan formációban és különböző stílusban zenélnek a blues-tól és a rocktól a metalon és a reggae-n át a popzenéig. A Kodály Spicy Jazz bemutatkozó videóklipjében az Esti dal átdolgozását adta elő a zenekar. Ez a Kodály-életmű egyik legismertebb darabja, hiszen aki valaha énekelt kórusban vagy zenetagozatos iskolába járt, nem kerülhette el ezt a csodálatos, szívbemarkoló népdalt.

A Kodály Spicy Jazz tavaly megjelent, első, online kislemezén három olyan népdal újraértelmezése szerepelt, amelyeket Kodály Zoltán gyűjtőmunkájának köszönhetően ismerünk: az Esti dal, a Felszállott a páva és a Felülről fúj az őszi szél. Az azóta eltelt időszakban a zenekar újabb dalokat dolgozott át és számos koncertet adott itthon és külföldön, egyebek mellett felléptek Linzben, Stuttgartban, Rómában, Marokkóban, turnéztak Erdélyben, de a fellépésükkel indult a strasbourgi Európai Parlamentben a magyar V4-elnökség időszaka is. A zenekar jelenleg itthon turnézik a Kéknyúl társaságában. A legfrissebb hír pedig az, hogy a Kodály Spicy Jazz meghívást kapott a rangos Bakui Nemzetközi Jazzfesztiválra.

-Csodálatos időszakon vagyunk túl, aminek az egyik kiemelkedő állomása volt, hogy augusztusban koncertet adhattunk Magyarország egyik legrégibb, legnívósabb zenei eseményén, a Debreceni Bor-és Jazznapokon. Szeptember 27-én az Újbuda Jazz Fesztivál programjában lépünk fel a Kéknyúllal az A38-on, és közben újabb külföldi felkéréseket is kaptunk: október 23-án a Bakui Nemzetközi Jazzfesztiválon koncertezhetünk. Megtisztelő, hogy ezen a rangos eseményen éppen a magyar nemzeti ünnepen, magyar népdalok újraértelmezéseivel képviselhetjük Magyarországot. Az azeri fővárosból továbbutazunk, ugyanis pár nappal később már Grúziában, Tbilisziben lesz fellépésünk – mondta Görögh Dániel trombitás, a Kodály Spicy Jazz művészeti vezetője.

A koncertek és a turnék közben a zenészek az első nagylemezük stúdiómunkálatain is dolgoztak. Az első nagylemezen végül tíz népdal, köztük az A csitári hegyek alatt, A karácsonyi pásztortánc és az A jó lovas katonának feldolgozása szerepel. A Kodály Spicy Jazz nagylemeze egyébként a Music Fashion Kiadó jubileumi, 100. kiadványa.

A Kodály Spicy Jazz zenekar augusztus 26-án (vasárnap) 17 és 20 órától ingyenes, dupla lemezbemutató koncerten játssza el az album dalait az érdeklődőknek a budapesti Madách téren. Amennyiben rossz idő miatt nem lehet megtartani a koncerteket, az esőnapon, szeptember 2-án pótolják be a fellépéseket ugyanazokban az időpontokban.

A ZENEKARRÓL:

A Kodály Spicy Jazz kulcsfigurája a jazztől a pop-rockzenén át a metálig számos műfajban otthonosan mozgó Cséry Zoltán. A zongorista-zeneszerző-producer gondolta újra és hangszerelte át 21. századi szempontok alapján a Kodály Zoltán által gyűjtött népdalokat.

A Kodály Spicy Jazz zenekar tagjai:
Cséry Zoltán – billentyűs hangszerek, hangszerelés
Görögh Dániel – trombita, művészeti vezető
Szentgallay György –basszusgitár
Köles Márk – dob

Bővebben:

https://www.facebook.com/kodalyspicyjazz/

http://musicfashion.hu/zenekarok/kodaly_spicy_jazz.433.html?bandid=433

Forrás: Kodály Spicy Jazz