Nők a Tudományban Konferencia: oktatás, kutatás, üzlet – A Marie Sklodowska-Curie emlékév keretében

Magyar Tudományos Akadémia, Széchenyi István tér 9., Nagyterem
2017. október 27.
Angol nyelven, magyar szinkrontolmácsolással

Nők a Tudományban: oktatás, kutatás, üzlet címmel szervez nagyszabású konferenciát a Budapesti Francia Intézet és október 27-én, a Magyar Tudományos Akadémián. Az egésznapos konferencia arra keres választ, hogyan lehetséges az egyenlő hozzáférés a természettudományi egyetemek képzéseihez, a kutatások pénzügyi támogatásaihoz és lehet-e a sokszínű munkaerő a teljesítmény és növekedés forrása a vállalati szférában. A szervezők európai és nemzetközi szakértőket és szakembereket kértek fel, akiknek részvételét magyarországi nagykövetségek, kulturális intézetek és kutatóintézetek támogatják.

A vitaindító beszédet Prof. Patrizia Paterlini-Bréchot tartja, a sejtbiológia és onkológia professzora (CNRS), a párizsi Descartes Egyetem Orvostudományi Kar és a Párizsi Szociális és Egészségügyi Központ (Assistance Publique-Hôpitaux de Paris) munkatársa. Az esélyes orvosi Nobel-díj jelölt, Patrizia Paterlini-Bréchot csapatával együtt kifejlesztette az ún. ISET technológiát, amelynek segítségével a vérben keringő tumorsejtek már a gócok kialakulása előtt kimutathatók és izolálhatók, következésképpen a veszély időben felmérhető, és a betegség idejekorán kezelhető. Ez az új diagnosztikai módszer hatalmas előrelépést jelent az orvostudomány ezen igen fontos, sokakat érintő területén.
Prof. Paterlini-Bréchot egyben a “Végezzünk a rákkal!” (Tuer le cancer, Stock, 2017; France Télévisions Tanulmányi Díj) című biográfia szerzője is, melyben saját kutatói pályájáról, a rák korai diagnosztizálásában és gyógyításában elért eredményeiről számol be.

Paterlini-Bréchot professzor a tumorsejtek vérből történő kimutatásában elért legújabb eredményekről, az ISET® tesztről tart előadást a konferencia előtti napon,  október 26-án 11 órakor a Magyar Tudományos Akadémián.

A konferencia szervezésében közreműködik az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), a Magyar Tudományos Akadémia, a Nők a Tudományban Egyesület, a Lengyel Intézet, a Német Nagykövetség, a Cseh Centrum, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért, a L’Oréal Magyarország Kft. és a Div[e]it.

Látogasson el a Francia Intézet honlapjára www.franciaintezet.hu, és a konferencia Facebook oldalára.

Nok a tudomanyban_Program_Oktober 27

Forrás, fotó forrása: Budapesti Francia Intézet